Kesihatan

Pusar Bayi Bodoh? Ternyata inilah penyebabnya Moms!

Pusar bayi yang membonjol juga disebut keadaan yang disebut hernia umbilik atau hernia umbilik.

Keadaan ini sangat biasa pada bayi dan anak kecil, terutama pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya. Butang perut bayi yang membuncit biasanya tidak menyakitkan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca pusar bayi yang membuncit dan cara merawatnya, mari lihat penjelasan berikut!

Apa itu hernia umbilik?

Hernia umbilikus atau hernia umbilik adalah keadaan di mana bahagian usus anak menonjol melalui dinding perut di dalam perut. Keadaan ini menyebabkan benjolan di bawah pusar menjadikannya kelihatan "bodoh".

Hernia umbilik sering terjadi pada bayi baru lahir dan bayi di bawah umur 6 bulan. Kira-kira 20 peratus bayi yang dilahirkan mempunyai keadaan ini. Tetapi kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua juga dapat mengembangkan hernia umbilik.

Hernia umbilik pada orang dewasa boleh berlaku kerana faktor:

 • Berat badan berlebihan atau kegemukan
 • Menegangkan semasa menggerakkan atau mengangkat objek berat
 • Menghidap batuk yang berterusan
 • Mengalami kehamilan berganda (seperti kembar atau kembar tiga)

Baca juga: Bayi yang dililit tali pusat? Ayuh, ketahui sebab dan ciri

Sebab-sebab butang perut bayi

Sumber gambar: Pusat Bayi

Pusar bayi yang membonjol akibat hernia umbilik disebabkan oleh cincin pusar yang tidak ditutup sepenuhnya setelah bayi dilahirkan.

Sebahagian daripada perkembangan normal yang berlaku semasa bayi dalam kandungan adalah penutupan otot perut tepat di bawah butang perut untuk membentuk apa yang kita ketahui sebagai cincin umbilik.

Lingkaran pusat mesti ditutup sebaik sahaja dilahirkan. Sekiranya tidak ditutup dengan betul, usus boleh keluar. Ini boleh menyebabkan benjolan di dekat perut, yang kita namakan sebagai hernia umbilik.

Gejala hernia umbilik atau kancing perut bayi

Hernia umbilik sering terjadi pada bayi baru lahir dan bayi di bawah usia enam bulan. Gejala hernia umbilik meliputi:

 • Bengkak sedikit atau bahkan bonjolan di dekat perut buncit
 • Bintik-bintik menjadi lebih besar dan lebih keras ketika bayi menangis, batuk, atau ketegangan, kerana tekanan pada perut meningkat
 • Dalam keadaan normal, hernia tidak menyakitkan

Bolehkah butang perut bayi sembuh?

Lancarkan Org Kanak-kanak Seluruh Negara, 80 peratus kes pusar bayi yang menggelembung atau hernia umbilik dapat menutup atau sembuh dengan sendirinya ketika anak mencapai usia 3 atau 4 tahun.

Tetapi jika tidak, doktor mungkin mencadangkan pembedahan untuk memperbaikinya. Hernia umbilik dapat dirawat dengan pembedahan untuk mendorong bonjolan kembali ke tempatnya dan menguatkan kelemahan di dinding perut.

Pembedahan ini mungkin disyorkan untuk kanak-kanak jika hernia besar atau belum hilang pada usia 3 atau 4 tahun.

Ibu bapa biasanya akan dinasihatkan untuk menunggu anak mencapai usia ini kerana operasi ini bukan keadaan darurat melainkan ada komplikasi.

Baca juga: Tidak boleh asli, berikut cara membersihkan pusar dengan betul

Komplikasi hernia umbilik

Risiko kanak-kanak mengalami komplikasi sangat rendah. Komplikasi berisiko tinggi jika berlaku pada orang dewasa.

Komplikasi yang boleh timbul akibat hernia umbilik meliputi:

 • Halangan: Di mana bahagian usus tersekat di luar perut, menyebabkan mual, muntah dan sakit
 • Tercekik: Di mana bahagian usus terperangkap dan bekalan darahnya terputus. Ini memerlukan pembedahan kecemasan dalam beberapa jam untuk melepaskan tisu yang terperangkap dan memulihkan bekalan darahnya sehingga tidak mati

Pembedahan akan dilakukan untuk menghilangkan hernia dan mencegah komplikasi serius, walaupun kemungkinan hernia akan kembali setelah pembedahan.

Pembedahan untuk memperbaiki pusar bayi bengkok

Pembuangan bayi pusar secara pembedahan kerana hernia umbilik adalah prosedur yang agak mudah yang biasanya memakan masa sekitar 20 hingga 30 minit. Anestesia umum biasanya digunakan sehingga tidak ada rasa sakit semasa operasi.

Pada kanak-kanak, bintik-bintik lemah di dinding perut biasanya ditutup dengan jahitan. Sekiranya hernia besar atau pada orang dewasa, jaring khas boleh digunakan untuk menguatkan kawasan tersebut.

Biasanya pesakit dibenarkan pulang pada hari yang sama dengan pembedahan. Pesakit mungkin merasa sakit dan tidak selesa ketika pulih.

Selepas operasi, pesakit harus menghadkan aktiviti berat selama beberapa minggu selepas pembedahan, dan 1 atau 2 minggu cuti sekolah atau bekerja. Sebilangan besar orang dapat kembali ke aktiviti normal mereka dalam sebulan pembedahan.

Adakah terdapat risiko pembedahan pembaikan pusar?

Komplikasi dari pembaikan hernia umbilik jarang terjadi, berlaku pada 1 dari 10 orang (kurang dari 10 peratus).

Berikut adalah beberapa kemungkinan yang boleh berlaku:

 • Jangkitan luka: Mungkin kelihatan merah, mengalami keputihan dan menyakitkan, atau bengkak
 • Berdarah
 • Pecah luka
 • Hernia boleh kembali
 • Pusar mungkin kelihatan berbeza

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!