Kesihatan

Lakukan petua berikut jika anak anda demam pada waktu malam

Anak-anak mengalami demam pada waktu malam, tentu saja, sering membuat ibu bapa panik dan gelisah. Demam dapat ditafsirkan sebagai tindak balas badan dengan peningkatan suhu badan di atas normal.

Suhu normal pada kanak-kanak berkisar antara 36.2 oC hingga 37.5 oC. Peningkatan suhu disebabkan oleh jangkitan yang disebabkan oleh bakteria atau virus.

Jangan panik, anda boleh melakukan beberapa cara untuk mengurangkan panas pada bayi selain menggunakan ubat penurun demam. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan sekiranya anak anda demam pada waktu malam.

Sentiasa periksa suhu badan anak

Ibu bapa tidak diminta untuk memeriksa suhu sekiranya anak cepat tidur dan suhunya tidak terlalu tinggi. Namun, ia mesti dilakukan sekiranya ibu bapa melihat anak dalam keadaan lemah dan tidak memakai pakaian tebal.

Sebaliknya, ibu bapa harus mengelakkan memakai pakaian tebal pada anak-anak mereka kerana ia hanya akan meningkatkan suhu badan anak.

Beri anak minum air

Minum banyak air atau jika anak masih bayi, berikan susu ibu sekerap mungkin untuk mengelakkan kekurangan cecair kerana ketika anda demam, suhu badan anda meningkat sehingga anda mengeluarkan banyak cecair.

Pastikan bilik sentiasa sejuk

Sekiranya kanak-kanak demam, tidak perlu mematikan suhu bilik, ibu bapa boleh menyesuaikan suhu bilik agar anak masih merasa selesa.

Kompres panas

Menurut Perkhidmatan Kesihatan, kompres hangat adalah usaha mengurangkan demam dan berguna untuk menjadikan tubuh lebih stabil dengan mengeluarkan haba dari badan.

Untuk memampatkan air suam, cuba jangan terlalu panas pada suhu sekitar 37oC. Untuk lokasi pemampatan boleh dilakukan di dahi, ketiak dan di kedua pangkal paha.

Febrifuge

Ibu bapa boleh menggunakan paracetamol atau acetaminophen untuk membantu menurunkan demam anak. Walau bagaimanapun, untuk dos, lebih baik ibu bapa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Setelah memberikan rawatan awal di rumah dan tidak mengalami peningkatan gejala, anda harus mengunjungi kemudahan kesihatan terdekat. Berikut adalah tanda-tanda yang perlu diperhatikan untuk segera dibawa ke doktor, termasuk:

  1. Sekiranya terdapat tanda-tanda dehidrasi (kelihatan lemah, gelisah, jika menangis tidak mengeluarkan air mata, jarang / tidak membuang air kecil dalam sehari, penurunan kesedaran)
  2. Sekiranya kanak-kanak itu muntah berterusan
  3. Anak mengalami sawan
  4. Kesukaran bernafas
  5. Pada kanak-kanak berumur <3 bulan dengan suhu rektum 38 oC atau lebih
  6. Pada kanak-kanak berumur 3-6 bulan dengan suhu rektum 38.33 oC atau lebih, atau demam tinggi selama lebih dari 1 hari
  7. Pada kanak-kanak berumur 6 bulan - 1 tahun dengan suhu rektum 39,44 oC atau lebih atau demam tinggi selama lebih dari 1 hari
  8. Kanak-kanak dari mana-mana umur dengan suhu 40 oC atau lebih
  9. Sekiranya anda mempunyai sejarah kejang demam

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!