Kesihatan

5 Petua Menggunakan Alat Seks untuk Tetap Selamat dan Selesa

Bagi sesetengah orang, alat bantu seks adalah barang yang mesti dimiliki agar hubungan intim terasa lebih selesa dan menyenangkan.

Pelbagai jenis ini juga membolehkan anda meneroka lebih jauh, untuk mencapai kepuasan yang diinginkan.

Walaupun menyeronokkan, jangan lupa aspek kebersihan dan keselamatan perkara ini, okey? Nah, berikut adalah petua untuk menggunakan alat bantu seks dengan betul dan betul.

Baca juga: Praktikal dan Mudah Diproses, Apakah Kandungan Nutrien Telur?

Jenis alat bantu seks

Mainan seks adalah objek yang digunakan untuk melakukan hubungan seks yang lebih menyenangkan dengan pasangan.

Kadang-kadang ia juga mempunyai kegunaan perubatan jika digunakan oleh orang yang menderita disfungsi seksual kerana keadaan perubatan tertentu.

Terdapat beberapa jenis alat bantu seks yang boleh digunakan oleh lelaki dan wanita, termasuk yang berikut:

Alat bantu seks lelaki

Pada lelaki, alat bantu seks biasanya digunakan untuk membantu prestasi seksual kerana menderita disfungsi ereksi.

Pelaporan dari NCBI, walaupun kajian ilmiah mengenai perkara ini masih sangat terhad, dapat dilihat bahawa terdapat pelbagai alat bantu seks yang tersedia untuk lelaki dengan disfungsi seksual.

Antara yang sering digunakan pada masa ini ialah pornografi, pelincir, pita penyempitan, alat vakum, sokongan ereksi luaran, dan alat bantu kedudukan.

Sama seperti alat permainan seks pada umumnya, alat bantu seks lelaki juga terdiri daripada bahan lembut dan selesa seperti silikon, motor kuat dengan sedikit bunyi dan tentunya bentuk ergonomik atau sesuai dengan tubuh manusia.

alat bantu seks wanita

Dalam beberapa kes, alat bantu seks juga dapat membantu wanita yang mengalami kesukaran 'mencari' keinginan seksual mereka untuk mencapai orgasme. Umumnya yang paling banyak digunakan adalah pelincir.

Pelincir biasanya digunakan, ketika seorang wanita terangsang secara seksual, tetapi vagina mereka tidak dapat menghasilkan pelincir secara semula jadi. Akibatnya, vagina akan mudah merasa sakit atau jengkel semasa melakukan hubungan seksual.

Tambahan pula, alat bantu seks yang biasa digunakan oleh wanita adalah: penggetar. Tujuannya adalah untuk meningkatkan fungsi seksual secara positif. Penggunaan penggetar juga kegemaran kerana jarang dikaitkan dengan kesan sampingan yang berbahaya.

Kajian yang dilaporkan dari ditayangkan, menyatakan bahawa 71.5 peratus wanita dilaporkan tidak pernah mengalami gejala genital yang berkaitan dengan penggunaan penggetar.

Mengapa anda mesti berhati-hati menggunakan alat permainan seks?

Dilaporkan dari Nhs, penggunaan alat bantu seks mesti disertai dengan tanggungjawab menjaga kebersihan objek.

Sekiranya tidak, akan ada risiko menjadi media penularan penyakit menular seksual, atau jenis jangkitan lain.

Beberapa jenis penyakit yang sering disebarkan melalui objek ini adalah, klamidia, sifilis, herpes, vaginosis bakteria, dan shigella.

Petua untuk menggunakan alat bantu seks agar selamat dan selesa

Sebenarnya tidak ada peraturan standard mengenai cara menggunakan alat bantu seks yang betul. Itulah sebabnya anda harus mengetahui sendiri mengenai perkara ini.

Walau bagaimanapun, mempertimbangkan cara menggunakan alat ini secara langsung bersentuhan dengan alat kelamin. Maka tahap risiko jangkitan pada organ ini menjadi lebih besar jika digunakan secara sembarangan.

Sebagai langkah pertama, dipetik dari Seharian, terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan semasa menggunakan alat ini seperti:

Terokai pelbagai pilihan

Mainan seks terdiri daripada pelbagai jenis dan bahan. Pilihlah yang paling sesuai dengan keperluan anda dan jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk memastikan mainan terbaik untuk anda.

Sebilangan mainan seks benar-benar kalis air dan sebahagiannya hanya tahan percikan.

Oleh itu, jika anda ingin bersenang-senang di dalam tab mandi, anda harus membeli mainan yang kalis air sehingga boleh digunakan dengan selamat tanpa perlu risau.

Lihat label pada bungkusan

Ini adalah petua paling mudah untuk menggunakan alat bantu seks yang selamat.

Apa sahaja yang anda pilih, pastikan ia tidak beracun dan mempunyai izin pengedaran rasmi kerajaan.

Caranya mudah, anda boleh mulakan dengan memeriksa label yang tertera pada bungkusan alat kelamin semasa membelinya.

Pastikan anda melihat istilah utama seperti, selamat untuk badan, tidak berpori, dan senang dibersihkan.

Kenali bahan mainan seks yang anda ada

Walaupun tidak ada penyelidikan saintifik yang menganalisis hubungan antara kesan bahan mainan seks kepada kesihatan badan. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan aspek penting ini.

Terdapat beberapa jenis bahan yang tidak disyorkan untuk digunakan dalam objek ini. Salah satunya ialah phthatales, yang terdapat di banyak plastik. Bahan tersebut bahkan dilarang di Amerika Syarikat, kerana boleh mengganggu keseimbangan hormon dalam tubuh manusia.

Alat kelamin yang mempunyai tekstur berliang juga cenderung dielakkan. Permukaannya yang meresap memudahkan jangkitan merebak.

Baca juga: Shhh ... Ini adalah 6 sebab mengapa wanita sukar mengalami orgasme semasa melakukan hubungan seks

Basuh dan keringkan mainan seks dengan kerap

Penggunaan alat bantu seks juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena jangkitan saluran kencing, terutama pada wanita. Ini kerana selalunya anda tidak menyedari bahawa bakteria penyebab jangkitan telah berpindah ke saluran kencing.

Untuk mengelakkan ini berlaku, anda mesti mempunyai hubungan seksual yang sihat, termasuk menjaga kebersihan alat yang digunakan.

Sekiranya bahan itu terbuat dari logam, kaca, atau kayu yang tidak menggunakan bateri, cukup rendam dalam air suam tanpa sabun sama sekali. Setelah membiarkannya duduk selama beberapa minit, yang perlu anda lakukan ialah mengeringkannya sehingga kering.

Dilaporkan dari Kesihatan, kaedah yang sama juga dapat digunakan untuk membersihkan alat bantu seks yang terbuat dari silikon, besi, atau kayu dengan bateri terpasang. Pastikan tidak merendamnya semasa dihidupkan, sehingga boleh merosakkannya.

Gunakan kondom untuk mengurangkan risiko jangkitan

Kondom adalah barang yang mesti dimiliki sekiranya anda secara rutin menggunakan mainan seks berbentuk lingga. Ini masih berlaku walaupun anda membersihkan mainan dengan kerap.

Kajian yang diterbitkan pada bulan November 2014 dalam jurnal Jangkitan Menular Seksual, cari jejak papillomavirus manusia pada alat penggetar yang telah digunakan selama sehari penuh, dan telah dibersihkan sebelumnya.

Baca juga: Begitu Lazat, Lihat Berbagai Kandungan Pemakanan Susu Berikut

Gunakan alat bantu seks mengikut arahan

Setelah membeli mainan seks yang anda mahukan, luangkan masa untuk membaca peraturan menggunakannya.

Sekiranya anda seorang pemula, cubalah alat ini secara beransur-ansur, dan jangan ragu untuk berhenti sekiranya anda merasakan ada sesuatu yang mengganggu anda.

Beli dari penjual yang dipercayai

Industri mainan seks hari ini telah mengalami banyak perkembangan. Malangnya, tidak ada peraturan khusus yang merangkumi perkara ini. Jadi jangan hanya membeli kerana harganya murah tanpa memperhatikan penjual.

Kelalaian dalam hal ini dapat membuat anda terjebak dalam membeli mainan seks yang tidak selamat, dan akhirnya meningkatkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit kelamin.

Oleh itu, sebagai pembeli, anda harus bijak memilih kedai atau penjual alat bantu seks yang selamat dan boleh dipercayai. Semua untuk keselamatan dan keselesaan anda sendiri.

Bagaimana dengan anak patung seks?

Walaupun boneka seks dianggap cukup mewakili bahagian tubuh manusia, dan mula dianggap semula jadi, objek ini masih menimbulkan perdebatan yang sangat kontroversial. Walaupun dari sudut perubatan, kesepakatan lengkap belum dicapai di kalangan pegawai perubatan.

Melaporkan dari NCBI, beberapa doktor berpendapat bahawa menjalani kehidupan seksual dengan anak patung ini dapat menjadi proses peralihan yang bermanfaat dan penyembuhan setelah mengalami trauma, terutama ketika disertai dengan perawatan terapi profesional.

Walau bagaimanapun, penulis klinikal lain memberi amaran bahawa produk semacam ini mempunyai tuntutan kesihatan yang agak spekulatif. Beberapa pertimbangan dari perspektif agama dan etika juga menyebabkan banyak profesional kesihatan menolak sepenuhnya idea boneka seks.

Ini kemudian menyebabkan munculnya larangan undang-undang terhadap boneka seks dan robot, terutama yang menyerupai kanak-kanak di pelbagai negara.

Itulah beberapa maklumat mengenai mainan seks dan cara menggunakannya dengan selamat dan selesa. Masih ada soalan mengenai perkara ini?Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.