Kesihatan

Ramai yang Tidak Tahu, Inilah Cara Menggunakan Pek Ujian yang Betul

Terdapat beberapa cara yang boleh diambil untuk melakukan pemeriksaan kehamilan. Salah satunya adalah dengan menggunakan pek ujian atau alat pemeriksaan kehamilan. Baiklah, jika anda mahu menggunakan pek ujian, anda harus tahu terlebih dahulu cara penggunaan pek ujian betul.

Baca juga: Cara mengatasi keputihan yang tidak normal dengan betul

Apa itu pek ujian?

Periksa kehamilan dengan pek ujian. Foto: //www.firstresponse.com

Sebelum bercakap lebih lanjut mengenai cara penggunaan pek ujian Betul, anda perlu tahu apa itu pek ujian dan jenisnya.

Testpack adalah alat ujian kehamilan dalam bentuk tongkat yang dirancang untuk mengesan kandungan hormon HCG dalam sampel air kencing.

HCG hormon atau Gonadotropin Chorionic Manusia adalah sejenis hormon yang akan dihasilkan oleh tubuh semasa mengandung, terutama setelah telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim.

Semasa mengandung, penghasilan hormon HCG dalam badan biasanya berlipat ganda setiap dua atau tiga hari pada minggu pertama kehamilan. Oleh itu, disarankan agar anda menggunakan pek ujian apabila anda telah melewatkan haid anda.

Walau bagaimanapun, jangan lakukan terlalu awal, kerana sebilangan kecil hormon HCG dapat memberikan hasil ujian kehamilan yang tidak tepat.

Jenis-Jenis pek ujian

Secara amnya, terdapat tiga jenis pek ujian yang sering digunakan oleh wanita untuk memeriksa kehamilan. Ketiga-tiga jenis pek ujian ini tersedia secara percuma di farmasi dan pasar raya, jadi tidak sukar untuk mendapatkannya.

Berikut adalah penjelasan mengenai tiga jenis pek ujian dan cara menggunakannya.

  • Pek Ujian jalur atau Batang pelekat

pek ujian Jalur adalah jenis pek ujian yang paling mudah dan paling biasa kerana hanya terdiri daripada tongkat plastik sederhana. Cara kerja pek ujian ini juga sangat mudah, anda hanya perlu mencelupkannya ke dalam bekas berisi air kencing.

Selepas itu, tunggu selama 5-10 saat, sehingga penunjuk muncul dalam bentuk jalur. Sekiranya terdapat dua garis, ini bermakna anda hamil. Sementara itu, jika hanya ada satu baris, ini bermakna anda tidak hamil.

Adapun jika hasilnya pek ujian diperoleh adalah kosong (tidak menunjukkan apa-apa), maka itu adalah tanda bahawa anda salah dalam menggunakan tpek est. Oleh itu, gunakan pek ujian mengikut arahan yang tertera.

  • Pek Ujian Digital

Pek ujian digital umumnya mempunyai harga yang lebih mahal daripada jenis pek ujian lain pek ujian yang lain. Walau bagaimanapun, dengan kelebihan tertentu, seperti dapat digunakan kapan saja, reka bentuk yang lebih moden (tidak lagi menggunakan petunjuk garis), dan dapat memberikan hasil yang lebih cepat dan lebih tepat (1 - 3 minit selepas ujian).

Baca Juga: Masakan Cepat, Inilah 5 Pilihan Menu Sahur Praktikal untuk Anak Kost

Bagaimana nak guna pek ujian betul

Untuk hasil yang tepat, perhatikan cara menggunakan pek ujian dengan betul. Foto: //www.shutterstock.com

Berikut adalah beberapa petua dan cara penggunaannya pek ujian betul untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

  • Pilih jenis pek ujian dengan tahap ketepatan yang tinggi. Ini dapat dilihat dari jumlah hormon HCG yang dapat dikesan oleh pek ujian. Semakin dia dapat mengesan jumlah hormon HCG terendah, semakin tinggi tahap ketepatannya.
  • Semak tarikh luput pek ujian sebelum membelinya. Pek ujian yang telah tamat tempoh umumnya akan memberikan hasil yang tidak tepat kerana prestasi bahan kimia mungkin tidak optimum.
  • Baca peraturan penggunaan. Kerana tidak semua paket ujian mempunyai arahan dan peraturan penggunaan yang sama. Oleh itu, baca dengan teliti arahan dan peraturan penggunaannya pek ujian dinyatakan pada pembungkusan sebelum anda menggunakannya.
  • Lakukan ujian pada waktu pagi. Itulah ketika anda membuang air kecil untuk kali pertama setelah bangun tidur. Sebabnya, air kencing pertama pada waktu pagi mengandungi kepekatan hormon HCG yang lebih tinggi, sehingga meningkatkan kemungkinan kehamilan anda dikesan oleh doktor pek ujian.
  • Lakukan ujian pek ujian berulang kali. Terutama jika anda masih tidak yakin dengan keputusan yang diperoleh dalam ujian tersebut pek ujian sebelum ini.