Kesihatan

Pengiraan Tulang: Ciri, Sebab dan Cara Mengatasinya

Kalsifikasi tulang boleh berlaku pada lelaki dan wanita di mana ia menyebabkan rasa sakit dan sukar bergerak. Perlu diingat, penyakit ini bersifat progresif, yang bermaksud gejala dapat bertambah buruk dari masa ke masa.

Masalah kalsifikasi tulang paling sering terjadi pada orang tua, jadi ia juga disebut penyakit sendi degeneratif. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab penyakit ini, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Masih Keliru dengan Batu Kencing dan Batu Ginjal? Mari Fahami Perbezaannya!

Penyebab biasa kalsifikasi tulang

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, kalsifikasi tulang atau osteoartritis menyebabkan keradangan pada sendi dan pemusnahan secara beransur-ansur dan kehilangan tulang rawan. Beberapa penyebab kalsifikasi tulang yang perlu diketahui, termasuk yang berikut:

Faktor genetik

Beberapa faktor, termasuk genetik, dapat meningkatkan risiko mengembangkan kalsifikasi tulang atau osteoartritis. Oleh itu, keadaan ini boleh berlaku pada orang yang berumur 20 tahun ke atas.

Trauma dan penggunaan berlebihan

Kecederaan traumatik, pembedahan, atau penggunaan sendi yang berlebihan boleh merosakkan keupayaan tubuh untuk melakukan pembaikan rutin.

Ini kemudian boleh mencetuskan osteoartritis yang seterusnya menyebabkan artritis. Sebab kecederaan berlebihan adalah kerja atau sukan yang melibatkan pergerakan berulang.

Sejumlah faktor risiko yang dapat meningkatkan perkembangan masalah kalsifikasi adalah jantina, usia, hingga kegemukan.

Beberapa penyakit juga boleh menjadi faktor risiko, seperti artritis, penyakit tulang Paget, pergelangan kaki buruk, dan kelainan sendi atau tulang rawan sejak lahir.

Ciri-ciri kalsifikasi tulang yang perlu diketahui

Pada peringkat awal, seseorang mungkin tidak mempunyai gejala tetapi mereka cenderung muncul dengan perlahan. Gejala boleh berlaku pada satu atau lebih sendi dan jika berlanjutan ia boleh menyebabkan rasa sakit, tidak bergerak, dan bunyi keretakan pada sendi.

Osteoartritis boleh mempengaruhi sebarang sendi di dalam badan, tetapi kawasan yang paling kerap terjejas adalah lutut, pinggul, dan sendi kecil di tangan.

Osteoartritis lutut

Masalah kalsifikasi pada lutut biasanya berlaku akibat kecederaan atau keadaan lain. Gejala, lutut mungkin terasa sangat menyakitkan ketika berjalan, terutama ketika berjalan naik atau turun tangga.

Osteoartritis pinggul

Sekiranya ia berlaku di pinggul, masalah ini boleh menyebabkan kesukaran menggerakkan sendi. Contohnya, anda mungkin sukar memakai kasut atau masuk dan keluar dari kereta.

Kesakitan juga akan dirasakan di kawasan pangkal paha atau di luar pinggul di mana ia boleh menjadi lebih teruk dan mempengaruhi rehat.

Osteoartritis tangan

Kalsifikasi tangan sering mempengaruhi tiga kawasan utama, iaitu pangkal ibu jari, sendi paling dekat dengan jari, dan sendi jari tengah. Jari boleh menjadi kaku, sakit, dan bengkak atau benjolan mungkin muncul di sendi.

Adakah terdapat bahaya dari kalsifikasi tulang?

Masalah osteoartritis boleh menjadi teruk, seperti kehilangan semua tulang rawan pada satu atau lebih sendi. Geseran tulang ke tulang yang berkaitan dengan keadaan ini boleh menyebabkan gejala yang teruk.

Peningkatan bengkak dan keradangan

Jumlah cecair sinovial pada sendi boleh meningkat. Biasanya, cecair ini membantu mengurangkan geseran semasa bergerak.

Walau bagaimanapun, dalam jumlah yang lebih besar boleh menyebabkan pembengkakan sendi. Serpihan tulang rawan yang patah juga boleh terapung dalam cecair sinovial dan meningkatkan rasa sakit.

Ketidakstabilan sendi

Sendi boleh menjadi kurang stabil, terutama jika mengalami kalsifikasi di lutut yang boleh menyebabkan jatuh dan kecederaan.

Pengendalian yang betul yang boleh dilakukan

Terdapat sejumlah ubat yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak. Sebilangan ubat ini, seperti analgesik oral, tylenol atau acetaminophen, analgesik topikal, ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID, cymbalta, dan produk OTC boleh didapati dalam bentuk krim.

Penghilang rasa sakit boleh mengambil masa 2 minggu hingga sebulan untuk memberi kesan sepenuhnya.

Di samping itu, doktor juga boleh memberikan suntikan kortikosteroid ke dalam sendi untuk mengatasi kesakitan atau pembengkakan yang teruk. Beberapa terapi kadang-kadang dilakukan, iaitu dalam bentuk:

  • Rangsangan saraf elektrik transkutan, atau TENS, dilakukan dengan arus elektrik yang kemudian dapat mengalir dari unit melalui kulit dan membanjiri sistem saraf sehingga mengurangkan kemampuannya untuk menghantar isyarat kesakitan.
  • Termoterapi, dilakukan dengan menggunakan botol air sejuk atau panas yang telah ditutup dengan tuala dan kemudian diletakkan pada sendi untuk mengurangkan kekakuan dan kesakitan.
  • Terapi manual melibatkan ahli terapi fizikal yang menggunakan teknik hands-on untuk membantu menjaga kelenturan dan kelenturan sendi.

Baca juga: Buang air kencing berbusa boleh menjadi simptom penyakit? Lihat Sebabnya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!