Kesihatan

Difteria

Difteria disebabkan oleh Corynebacterium diphtheriae yang umumnya menyerang selaput lendir hidung dan tekak.

Di Indonesia khususnya, dan dunia pada umumnya, penyakit ini telah terjadi hingga mencapai tahap Peristiwa Luar Biasa (KLB). Menurut data dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), kadar kematian pada kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun mencapai purata 5-10 peratus.

Walaupun angka itu cukup tinggi, iaitu sekitar 20 peratus berlaku pada orang dewasa berusia lebih dari 40 tahun.

Baca Juga: Harapan Sihat untuk Diabetis, Sapukan Diet Kardio dan Kalori Rendah

Apa itu difteria?

Difteria adalah jangkitan bakteria serius yang mempengaruhi membran mukus dan tekak. Penyakit ini boleh menyebabkan radang amandel (amandel).

Penyakit ini menyekat saluran udara yang akhirnya menyebabkan anda yang dijangkiti sukar bernafas.

Apa yang menyebabkan difteria?

Corynebacterium diphtheriae adalah bakteria utama yang menyebabkan tonsilitis difteria. Biasanya, penularan bakteria ini berlaku dari manusia ke manusia melalui titisan (spittles) dari batuk, bersin atau muntah.

Penyakit ini mudah merebak dari satu orang ke orang lain. Selain itu, penularan juga dapat dilakukan melalui peralatan makan, atau kontak langsung dengan menyentuh luka terbuka pada kulit.

Sebenarnya, seseorang juga dapat dijangkiti dengan bersentuhan dengan objek, seperti mainan, yang disentuh oleh bakteria yang menyebabkan difteria.

Siapa yang lebih berisiko mendapat difteria?

Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun dan orang dewasa lebih dari 60 tahun berisiko terkena jangkitan. Walau bagaimanapun, orang yang berisiko terkena tonsilitis difteria juga termasuk:

 • Kanak-kanak dan orang dewasa yang tidak diberi vaksin
 • Seseorang yang tinggal di persekitaran yang sesak dan tidak sihat
 • Seseorang yang melakukan perjalanan ke kawasan di mana jangkitan difteria lebih kerap berlaku

Difteria pada kanak-kanak boleh menyebabkan gejala yang membuat mereka tidak selesa. Oleh itu, lebih baik merawatnya secepat mungkin.

Apakah simptom dan ciri difteria?

Toksin yang dihasilkan oleh bakteria yang menyebabkan penyakit ini akan membunuh sel yang sihat di kerongkong yang akhirnya akan menjadi sel mati yang membentuk selaput kelabu (lapisan nipis) di kerongkong.

Selain itu, toksin yang dihasilkan oleh bakteria juga berpotensi menyebar dalam aliran darah dan merosakkan jantung, ginjal, dan sistem saraf.

Penyakit ini umumnya mempunyai masa inkubasi sekitar dua hingga lima hari dari saat bakteria memasuki badan. Gejala juga dapat dibezakan berdasarkan lokasi jangkitan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Difteria pernafasan

Ini adalah kes yang paling biasa. Sebenarnya, sebelum rawatan perubatan berkesan dikembangkan, kira-kira separuh daripada kes dengan gejala ini mati. Beberapa simptomnya adalah:

 • Badan berasa lemah
 • Sakit tekak
 • Sakit ketika menelan
 • Demam tidak tinggi atau kurang daripada 38.5 darjah celcius.

Dalam kes yang lebih teruk, ia boleh dicirikan oleh:

 • Sukar ditelan
 • Susah bernafas
 • Bengkak pada leher yang kelihatan seperti leher lembu (pelanduk).

Khusus untuk difteria pada kanak-kanak, lokasi utamanya adalah di bahagian atas dan bawah tekak.

2. Difteria hidung

Walaupun bahan toksik yang dihasilkan oleh difteria hidung sukar diserap dalam badan, mereka dapat menyebarkan jangkitan kepada orang lain dengan mudah.

Gejala awal yang dialami oleh penderita biasanya serupa dengan selesema yang kemudian berkembang membentuk selaput atau membran pada tisu antara lubang hidung yang disertai lendir dan boleh dicampur dengan darah.

3. Kulit difteria

Gejala difteria kulit yang paling biasa adalah ruam pada kulit. Kes seperti ini adalah kes yang paling jarang berlaku, terutamanya di negara yang mempunyai keadaan ekonomi yang baik.

Kes ini banyak dilaporkan menyerang gelandangan dan biasanya berlaku di kawasan tropika. Keadaan yang paling biasa bermula sebagai jangkitan yang berlaku di kawasan terbuka kulit yang boleh melebar dan menyebabkan kesakitan selama beberapa minggu atau lebih.

Jangkitan kulit difteria dapat menyebarkan bakteria ke saluran pernafasan pada orang yang mengalami penurunan imuniti. Walaupun begitu, jangkitan kulit ini diklasifikasikan sebagai ringan kerana dapat diubati dengan mudah.

Kes seperti ini biasanya berlaku tanpa gejala dan boleh menular kerana boleh menyebarkan bakteria tanpa disedari oleh mereka sendiri. Orang yang dijangkiti yang tidak menyedari penyakitnya dikenali sebagai pembawa difteria.

Apa kemungkinan komplikasi difteria?

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, toksin dari bakteria akan menyebabkan komplikasi serius dan mengancam nyawa, terutama pada kanak-kanak dan orang tua. Beberapa komplikasi mengancam nyawa, seperti:

1. Masalah pernafasan

Toksin yang dihasilkan oleh bakteria yang menyebabkan penyakit ini akan merosakkan tisu di kawasan jangkitan seperti hidung dan tekak. Di kawasan itu, jangkitan menghasilkan membran kelabu yang terdiri daripada sel mati yang akan menyekat saluran pernafasan.

2. Kerosakan jantung

Toksin atau racun boleh merebak melalui aliran darah dan merosakkan tisu lain di dalam badan yang akan menyebabkan komplikasi seperti keradangan otot jantung (miokarditis).

Komplikasi ini boleh menyebabkan masalah seperti degupan jantung yang tidak teratur, kegagalan jantung, dan kematian mendadak.

3. Kerosakan saraf

Racun penyakit ini boleh merosakkan saraf yang membantu mengawal otot yang digunakan untuk bernafas. Sekiranya otot ini lumpuh, maka anda mungkin memerlukan bantuan mekanikal untuk bernafas.

4. Difteria hipertoksik

Hipertoksisiti adalah bentuk komplikasi yang paling berbahaya. Difteria hipertoksik ini akan mencetuskan pendarahan yang teruk sehingga menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Bagaimana merawat dan merawat difteria?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengubati tonsilitis difteria. Berikut adalah penjelasan penuh.

Rawatan di doktor

Doktor anda akan menanyakan beberapa soalan mengenai gejala yang anda alami. Sekiranya diperlukan, doktor juga akan mengambil sampel lendir di tekak, hidung, atau ulser kulit untuk diperiksa di makmal.

Sekiranya anda disyaki kuat atau dijangkiti, doktor akan segera mengambil langkah rawatan. Tindakan itu dapat dilakukan bahkan sebelum ada hasil pasti dari makmal.

Bagi anda yang dijangkiti dan sukar bernafas, doktor akan mengesyorkan proses membuang selaput (membran). Sementara itu, pesakit yang mengalami gejala pada kulit, akan disarankan untuk membersihkannya dengan sabun dan air secara berkala.

Cara merawat difteria secara semula jadi di rumah

Memulihkan penyakit ini memerlukan rehat yang banyak. Anda harus mengelakkan melakukan aktiviti fizikal. Anda mungkin juga perlu mendapatkan nutrisi melalui cecair dan makanan ringan untuk sementara waktu kerana sukar menelan.

Pengasingan yang ketat diperlukan untuk mencegah penularan penyakit, terutama di pengangkut. Bukan itu sahaja, selalu mencuci tangan dengan betul sangat penting untuk membatasi penyebaran jangkitan.

Apakah ubat difteria yang biasa digunakan?

Untuk merawat tonsilitis difteria, berikut adalah ubat yang biasa digunakan.

Ubat difteria di farmasi

Untuk merawat penyakit ini, anda harus mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor. Ini bertujuan untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan.

Nasihat yang akan diberikan oleh doktor adalah pengasingan diri di bilik rawatan di hospital dengan memberi anda dua jenis ubat.

Antibiotik

Doktor akan memberi anda antibiotik untuk membunuh bakteria dan menyembuhkan jangkitan. Dos antibiotik bergantung pada keparahan gejala anda dan jangka masa tubuh anda menderita penyakit ini.

Biasanya, anda memerlukan dua minggu untuk mengambil antibiotik seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Namun, kebanyakan pesakit dapat keluar dari bilik pengasingan setelah mengambil antibiotik selama dua hari.

Setelah dua minggu mengambil antibiotik, anda akan menjalani ujian makmal untuk mengetahui sama ada terdapat bakteria dalam aliran darah anda. Sekiranya bakteria masih terdapat di dalam badan, doktor akan meneruskan penggunaan antibiotik selama 10 hari.

Antitoksin

Memberi antitoksin berfungsi untuk meneutralkan toksin difteria atau racun yang merebak di dalam badan. Sebelum memberi antitoksin, doktor akan memeriksa sama ada badan anda mempunyai alahan terhadap ubat tersebut atau tidak.

Sekiranya tindak balas alahan berlaku, doktor akan memberi anda antitoksin dos rendah dan perlahan-lahan meningkatkannya sambil memerhatikan badan anda berkembang.

Ubat difteria semula jadi

Untuk merawat penyakit ini, anda juga boleh mencuba ubat semula jadi. Berikut adalah ubat semula jadi untuk tonsilitis difteria Timesnownews.com.

 • Bawang putih: Bawang putih adalah ubat rumah yang berkesan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk difteria
 • Nenas: Pengambilan jus nanas dapat menenangkan tekak, yang dapat mengurangkan gejala keadaan ini. Jus nanas itu sendiri juga mengandungi beta-karoten yang dapat membantu menyembuhkan difteria
 • Cuti selasih: Sifat antibakteria daun selasih dapat membantu menyembuhkan jangkitan pernafasan

Walau bagaimanapun, sebelum melakukan rawatan di rumah ini, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu, untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai ubat tonsilitis diphtheria semula jadi.

Baca Juga: Pemain Dalam Talian, Hati-hati Penyakit Tangan ini mengejutkan anda

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap difteria?

Sama seperti kebanyakan penyakit lain, difteria juga mempunyai beberapa makanan yang harus dielakkan. Antara lain adalah:

 • Makanan pedas
 • Makanan berminyak dan berlemak
 • Alkohol

Bagaimana cara mencegah difteria?

Sebelum antibiotik tersedia, penyakit ini biasa terjadi pada anak kecil. Pada masa ini, penyakit ini tidak hanya dapat diobati, tetapi juga dapat dicegah. Antaranya dengan menjaga kebersihan dan imunisasi.

Imunisasi difteria sebagai langkah pencegahan

Imunisasi difteria dengan memberi vaksin adalah langkah terbaik untuk mencegah, baik difteria pada orang dewasa, difteria pada kanak-kanak, dan pembawa difteria.

Sejak vaksin toksoid difteria diperkenalkan pada tahun 1940-an, secara global pada tahun 1980 hingga 2000, jumlah kes telah menurun lebih dari 90 persen.

Di Indonesia sahaja, imunisasi DPT atau Difteria, Pertussis, dan Tetanus telah dimulakan pada tahun 1976 dan diberikan tiga kali, iaitu kepada bayi berusia dua bulan, tiga bulan dan empat bulan.

Kini, pemberian vaksin telah berkembang dan dilakukan sebanyak lima kali. Iaitu ketika anak berusia dua bulan, tiga bulan, empat bulan, satu setengah tahun, dan lima tahun. Tambahan pula, penggalak boleh diberikan dengan vaksin yang serupa (Tdap / Td) pada usia 10 tahun dan 18 tahun.

Imunisasi tindak lanjut, yang termasuk dalam program imunisasi rutin pada usia 18 bulan, telah dimulakan sejak tahun 2014 dan imunisasi Td juga telah menggantikan imunisasi TT untuk anak-anak sekolah rendah.

Jenis vaksin imunisasi difteria

Perlindungan yang paling optimum untuk masyarakat dapat dicapai dengan liputan imunisasi rutin, baik yang asas maupun yang maju. Liputan mesti mencapai minimum 95 persen dan diagihkan secara merata di setiap kabupaten / kota, dan dijaga.

Jenis vaksin berikut untuk imunisasi rutin dan tindak balas imunisasi diberikan untuk mencegah penyakit ini sehingga kini:

 • DPT-HB-Hib (vaksin kombinasi mencegah Difteria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B dan Meningitis dan Pneumonia yang disebabkan oleh Haemophilus influenzae jenis B)
 • DT (Vaksin gabungan Difteria Tetanus)
 • Td (Vaksin gabungan Tetanus Difteria)

Anda juga perlu tahu bahawa jika imunisasi DPT terlambat, imunisasi mengejar yang akan diberikan tidak akan berulang dari awal.

Bagi kanak-kanak di bawah usia tujuh tahun yang belum mendapat imunisasi DPT atau tidak mempunyai imunisasi yang lengkap, mereka masih boleh diberi imunisasi susulan mengikut cadangan doktor.

Walau bagaimanapun, bagi kanak-kanak yang berumur 7 tahun dan belum menyelesaikan vaksin DPT, ada vaksin serupa yang disebut Tdap untuk diberikan. Perlindungan sedemikian secara amnya dapat melindungi anak seumur hidup.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.