Kesihatan

Ini adalah fakta-fakta sebenar di sebalik bahaya bahaya radiasi telefon bimbit untuk kesihatan

Bahaya radiasi HP menjadi perhatian. Anda mungkin bimbang radiasi telefon bimbit akan menyebabkan barah atau bahaya kesihatan lain dalam jangka masa panjang.

Tetapi adakah benar bahawa radiasi HP berbahaya bagi kesihatan manusia? Inilah penjelasannya.

Baca Juga: Perkembangan Bayi 10 Bulan: Mula Belajar Merangkak dan Berdiri Sendiri

Apa itu sinaran HP?

Telefon bimbit atau telefon bimbit memancarkan sinaran Frekuensi radio (RF) tahap rendah. Radiasi yang dipancarkan oleh telefon bimbit adalah bentuk radiasi elektromagnetik yang dapat diserap oleh tisu badan ketika dekat dengan alat.

Jumlah radiasi RF yang mungkin terdedah kepada pengguna HP bergantung pada banyak faktor. Bermula dari teknologi dari HP yang digunakan, jarak antara HP dan pengguna, tahap dan jenis penggunaan HP.

Hubungan antara bahaya radiasi HP dan kesihatan

Pada 2011, Agensi Antarabangsa Penyelidikan Kanser (IARC) menyatakan bahawa radiasi HP cenderung bersifat karsinogenik, yang bermaksud ia mungkin menimbulkan risiko karsinogenesis. Karsinogenesis adalah proses pembentukan barah.

Walau bagaimanapun, seterusnya Persatuan Kanser Amerika (ACS) menyatakan bahawa pernyataan klasifikasi dari IARC tidak disokong oleh bukti yang cukup kuat. Untuk menuntut sinaran HP sebagai penyebab barah, penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

Sehingga kini, data saintifik mengenai pendedahan kepada radiasi RF tidak memberikan bukti pasti kesan buruk biologi pada manusia. Satu-satunya kesan biologi radiasi RF pada manusia adalah haba, yang merangkumi kesan radiasi telefon bimbit.

Suka ketuhar gelombang mikro digunakan untuk memanaskan makanan, pendedahan RF daripada menggunakan telefon bimbit boleh menyebabkan anda merasa panas. Tepatnya beberapa bahagian badan yang berdekatan atau melekat pada HP semasa digunakan. Seperti kepala, telinga dan tangan.

Namun, seberapa tinggi kenaikan suhu badan akibat penggunaan telefon bimbit belum dipelajari dengan jelas. Sesungguhnya, pelbagai kesan kesihatan akibat penggunaan HP telah banyak dilaporkan.

Salah satu kebimbangannya adalah kesan neurologi atau gangguan neurologi pada orang muda, kerana otak adalah organ utama yang terdedah. Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai perkara ini tidak menghasilkan penemuan yang konsisten. Jadi tidak pasti.

Risiko kesihatan yang paling konsisten berkaitan dengan penggunaan telefon bimbit adalah gangguan memandu dan kemalangan jalan raya yang paling jelas. Penyelidikan telah menunjukkan peningkatan risiko kemalangan jalan raya akibat penggunaan telefon bimbit.

Sekurang-kurangnya risiko kemalangan adalah 3-4 kali lebih besar semasa telefon bimbit digunakan semasa memandu. Sama ada secara langsung atau dengan menggunakan peralatan bebas tangan.

Risiko radiasi telefon bimbit pada kanak-kanak

Walaupun bahaya radiasi HP belum dijumpai sepenuhnya. Beberapa penyelidik mengesyaki kesan pendedahan radiasi HP mempunyai risiko yang lebih tinggi pada kanak-kanak.

Ini kerana sistem saraf pada kanak-kanak masih di peringkat awal. Sehingga anak-anak lebih mudah terdedah kepada faktor-faktor yang boleh menyebabkan barah.

Kepala kanak-kanak lebih kecil daripada orang dewasa. Hasilnya adalah bahagian pendedahan yang lebih besar atau penyerapan radiasi yang lebih tinggi. Begitu juga, janin dianggap lebih rentan terhadap pendedahan radiasi, terutama di otak.

Tetapi setakat ini, data dari kajian mengenai kanak-kanak dengan kanser tidak menyokong teori ini.

Analisis ini, yang pertama kali diterbitkan oleh CEFALO, adalah kajian pertama yang melihat secara khusus mengenai potensi kesan medan elektromagnetik telefon bimbit (EMF) terhadap risiko barah otak kanak-kanak.

Kajian ini melibatkan kanak-kanak berumur 7 hingga 19 tahun yang didiagnosis dengan tumor otak antara tahun 2004-2008. Para penyelidik tidak menemui kaitan antara penggunaan telefon bimbit dan risiko tumor otak.

Baca juga: Kacamata Anti Radiasi Komputer, Adakah Itu Perlu dan Berguna?

Lalu bagaimana untuk mengurangkan bahaya radiasi HP?

Selain itu, tidak ada kajian yang menyokong ini. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat secara rasmi menyatakan bahawa tidak ada hubungan antara pendedahan radiasi dari penggunaan telefon bimbit dengan masalah kesihatan.

Walaupun begitu, adalah penting bagi anda untuk meminimumkan penggunaan telefon bimbit agar risiko pendedahan radiasi kurang. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan pendedahan radiasi HP anda

  • Kurangkan penggunaan HP
  • Gunakan telefon bimbit untuk membuat panggilan pendek, lebih baik menggunakan talian darat jika anda perlu membuat panggilan untuk jangka masa yang lebih lama
  • Gunakan alat tambahan seperti bebas tangan atau pembesar suara. Alat ini dapat menjadikan HP dengan kepala anda tidak terlalu dekat
  • Elakkan menyimpan telefon bimbit di dekat badan, seperti di poket baju atau seluar
  • Elakkan tidur dengan meletakkan telefon bimbit di sebelah kepala anda. Ini juga berlaku untuk peranti elektronik yang lain
  • Aktifkan mod kapal terbang apabila telefon bimbit tidak digunakan

Jadi itulah fakta-fakta mengenai bahaya radiasi HP yang perlu anda ketahui. Mari mula hadkan penggunaan telefon bimbit, terutamanya untuk kanak-kanak.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!