Kesihatan

Kenali Punca dan Cara Mengatasi Rasa Rasa Rindu pada Anak Kecil Anda

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa rabun jauh boleh terjadi pada anak kecil, anda tahu Moms. Agar tidak terlambat untuk mengetahui, mari kita kenal pasti punca dan bagaimana menangani rabun jauh pada kanak-kanak!

Baca Juga: Mengenal Pembedahan LASIK: Prosedur, Penyediaan dan Kos

Punca rabun jauh pada kanak-kanak

Hipermetropia atau rabun jauh adalah salah satu gangguan mata yang boleh berlaku pada kanak-kanak. Rasa rabun pada kanak-kanak perlu dipantau dan dirawat kerana boleh mengganggu aktiviti, termasuk proses pembelajaran anak.

Rabun jauh juga boleh mempengaruhi orang dewasa, sementara pada orang tua keadaan ini disebut presbiopia.

Perkara yang membezakannya adalah penyebabnya, hipermetropia disebabkan oleh kornea yang tidak normal atau lensa mata sementara presbiopia disebabkan oleh otot-otot di sekitar lensa menjadi kaku kerana penuaan.

Berikut adalah penyebab rabun jauh pada kanak-kanak, termasuk:

 • Bentuk bola mata yang terlalu pendek.
 • Faktor keturunan, di mana ibu bapa anak mungkin mengalami keadaan yang serupa.
 • Bentuk kornea yang kurang melengkung.
 • Keadaan atau penyakit tertentu seperti retinopati dan tumor mata.
 • Faktor persekitaran, seperti kanak-kanak yang kekurangan zat makanan.
 • Faktor genetik, misalnya, ada satu ibu bapa atau keluarga yang menderita rabun jauh.

Gejala rabun jauh pada kanak-kanak

Gejala-gejala yang boleh disebabkan ketika kanak-kanak rabun jauh termasuk:

 • Kanak-kanak akan mengalami kesukaran untuk melihat objek yang dekat.
 • Terpaksa juling ketika melihat objek dari dekat.
 • Mata akan terasa tegang dan pedih seperti terbakar.
 • Sakit kepala.
 • Rasa letih setelah melakukan aktiviti yang memerlukan kanak-kanak memberi tumpuan untuk melihat dari dekat.
 • Gosok mata yang kerap.
 • Penglihatan kabur terutamanya pada waktu malam.
 • Salah satu mata anak itu memejamkan ke dalam.
 • Selalunya mengenyit mata.
 • Dahi berkerut ketika melihat objek.

Cara mengatasi rabun jauh pada kanak-kanak

Pada dasarnya, kanak-kanak yang berpandangan jauh tidak selalu memerlukan rawatan. Pengendalian akan diberikan sekiranya keadaannya agak teruk atau kanak-kanak itu mempunyai gejala yang boleh menghalang aktiviti mereka.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat rabun jauh pada si kecil, termasuk:

Cermin mata

Kacamata dengan lensa tambah adalah salah satu kaedah yang paling biasa untuk merawat rabun jauh. Cermin mata ini berbeza dengan cermin mata untuk rabun jauh.

Selain itu, cermin mata akan membantu anak mengembalikan fokus pada objek yang sebelumnya kelihatan kabur. Menggunakan cermin mata adalah rawatan terbaik yang boleh diberikan kepada anak-anak.

Pembedahan LASIK

Pembedahan LASIK adalah prosedur dengan membuat sayatan kecil di bola mata dan menyesuaikan bentuk lengkung kornea dengan menggunakan laser.

Pembedahan ini secara amnya lebih sering dipilih sebagai cara untuk mengubati rabun jauh. Ini kerana masa penyembuhan lebih cepat dan prosedur ini membuat pesakit merasa lebih selesa.

Sekiranya anda ingin memilih pembedahan, pastikan anda membincangkan rawatan ini sebaik mungkin dengan doktor anda agar si kecil mendapat rawatan yang tepat.

Mengamalkan diet yang sihat

Adalah idea yang baik untuk membiasakan anak-anak makan sayur-sayuran, terutama yang berdaun hijau gelap dan buah-buahan berwarna cerah dapat meningkatkan kesihatan mata anak-anak.

Bukan hanya itu, kandungan yang baik untuk anak-anak dengan mata tambah adalah vitamin C, D, serta kalsium, magnesium, dan selenium.

Kami mengesyorkan agar kanak-kanak dengan mata tambah makan lebih banyak brokoli, bayam, jeruk, stroberi, kiwi, salmon, sardin, tuna, telur, tahu, dan cendawan.

Jadi, sebenarnya rabun jauh atau hipermetropia adalah keadaan yang agak biasa pada kanak-kanak. Keadaan ini cenderung bertambah baik dengan sendirinya ketika anak meningkat usia remaja.

Bukan hanya ibu bapa yang mengalami rabun jauh, ternyata anak kecil juga dapat mengalaminya.

Namun, jika keadaan ini menyebabkan gejala yang mengganggu perkembangan anak anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor mata anak anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!