Kesihatan

Mesti tahu! 7 Penyebab Pembekuan Darah Ini Jarang Disedari

Darah memainkan peranan penting dalam tubuh manusia. Tetapi dalam keadaan tertentu, darah boleh menebal. Terdapat banyak penyebab pembekuan darah, mulai dari faktor kebiasaan hingga kesan penyakit serius.

Darah yang menebal tidak boleh dipandang ringan, kerana dapat menyekat aliran ke pelbagai organ. Apakah penyebab pembekuan darah? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu pembekuan darah?

Pembekuan darah, juga dikenali sebagai kebolehkekaburan atau trombofilia, adalah keadaan ketika darah menjadi pekat. Proses pembekuan darah akan cenderung terjadi, yang akhirnya dapat berubah menjadi gumpalan.

Pembekuan darah sangat berbahaya kerana dapat menyekat pergerakan oksigen, nutrien, dan hormon di dalam badan. Walaupun ketiga-tiga aspek ini diperlukan oleh hampir semua organ untuk menjalankan fungsinya.

Gejala pembekuan darah boleh merangkumi pening atau sakit kepala, lebam mudah, penglihatan kabur, pendarahan berlebihan semasa haid, sesak nafas, dan anemia.

Baca juga: Memahami Sistem Peredaran Manusia, Apa dan Bagaimana?

Faktor-faktor yang menyebabkan pembekuan darah

Faktor pembekuan darah. Sumber gambar: www.bioninja.com.au

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, dalam kebanyakan kes, ketidakseimbangan protein dan sel adalah dua faktor yang sering menyebabkan pembekuan darah. Tetapi keadaan ini juga boleh dicetuskan oleh beberapa perkara lain, seperti:

1. Kehamilan

Semasa mengandung, tahap estrogen pada wanita akan meningkat dengan ketara. Dr. Sean Fischer, pakar hematologi di California, Amerika Syarikat, menjelaskan bahawa tahap tinggi hormon ini dapat mencetuskan pembekuan darah.

Trimester ketiga hingga waktu bersalin adalah tempoh yang paling terdedah. Menurut kajian Ireland, kadar estrogen yang tinggi dalam tubuh dapat meningkatkan jumlah fibrinogen, protein semula jadi dari plasma darah yang berperanan dalam proses pembekuan.

2. Duduk terlalu lama

Siapa sangka bahawa duduk terlalu lama di dalam kenderaan boleh menjadi salah satu penyebab pembekuan darah juga, anda tahu.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menjelaskan bahawa kaki tidak bergerak untuk waktu yang lama boleh mencetuskan terjadinya trombosis urat dalam (DVT), yang merupakan pembekuan darah pada satu atau lebih urat.

CDC menasihati anda untuk menggerakkan kaki anda sebanyak mungkin, terutamanya ketika menempuh jarak jauh. Sekiranya boleh, berjalan kaki setiap 2 hingga 3 jam di lorong awam. Ini dapat mengurangkan penumpukan darah di kaki.

3. Merokok

Merokok adalah salah satu penyebab pembekuan darah yang jarang disedari. Persatuan Jantung Amerika menjelaskan bahawa merokok boleh merosakkan dinding saluran darah, sehingga membuat platelet saling melekat.

Apabila dinding saluran darah rosak dan platelet melekat bersama, gumpalan cenderung terbentuk. Keadaan ini juga dapat meningkatkan kadar homosistein (asid amino semula jadi dalam badan) yang boleh menyebabkan kerosakan pada urat yang lebih teruk.

4. Penyakit Lupus

Lupus adalah penyakit radang apabila sistem imun menyerang tisu dan sel yang sihat. Oleh itu, keadaan ini biasanya disebut sebagai penyakit autoimun.

Apabila seseorang mengalami lupus, pergerakan procoagulan menjadi lebih aktif. Procoagulan adalah zat dalam tubuh yang dapat merangsang protein dalam proses pembekuan darah. Pergerakan procoagulan yang terlalu aktif ini menyebabkan darah menebal.

Sehingga kini, menurut Yayasan Lupus Amerika, tidak kurang dari 5 juta orang di seluruh dunia menderita lupus.

5. barah darah

Pembekuan darah dapat dicetuskan oleh polycythemia vera (PV), sejenis barah darah yang menyerang sumsum tulang, di mana sejumlah komponen darah dihasilkan.

Dalam penyakit PV, sumsum tulang akan menghasilkan lebih banyak sel darah merah atau sel darah putih, yang kemudian mencetuskan pembekuan. Kanser darah PV itu sendiri boleh disebabkan oleh keturunan.

Tetapi menurut Pusat Hemofilia dan Trombosis Indiana, tidak menolak jenis kanser lain juga boleh menyebabkan penebalan darah. Ini kerana sel barah dapat menghasilkan zat mikropartikel yang mempengaruhi proses pembekuan.

Baca juga: Ketahui Mengenai Kanser Darah: Gejala dan Rawatan

6. Sindrom nefrotik

Penyebab pembekuan darah seterusnya adalah sindrom nefrotik atau gangguan buah pinggang. Keadaan ini dipicu oleh kerosakan pada saluran darah kecil yang berfungsi menyaring bahan berbahaya dan lebihan air dalam darah.

Apabila saluran ini rosak, protein dalam darah dapat bocor dan menyebabkan pembengkakan di beberapa bahagian badan. Selepas itu, tahap platelet akan meningkat, menyebabkan darah menebal.

7. Makroglobulinemia penyakit Waldenstrom

Makroglobulinemia Waldenstrom (WM) adalah salah satu penyebab pembekuan darah yang jarang berlaku. Penyakit ini adalah salah satu daripada beberapa jenis limfoma bukan Hodgskin.

Sel-sel barah menghasilkan protein yang tidak normal (macroglobulin) dalam kuantiti yang banyak, yang kemudian mencetuskan penebalan darah. Yang paling teruk, darah dapat menggumpal dan menggumpal, kemudian menyumbat rongga kapal.

Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius, salah satunya adalah strok.

Nah, itulah 7 penyebab pembekuan darah yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda sudah merasakan simptomnya, segeralah berjumpa doktor agar keadaan tidak bertambah buruk, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!