Kesihatan

Manfaat Asid Hyaluronik untuk Kecantikan: Mengetatkan Kulit untuk Memudarkan Kedutan

Kelebihan asid hyaluronik dapat membantu anda mencapai kulit yang sihat. Oleh itu, tidak sedikit yang sanggup menggunakan pelbagai jenis produk penjagaan agar kulit mereka kelihatan menarik, salah satunya adalah serum yang mengandungi asid hyaluronik.

Asid hyaluronik, atau asid hyaluronik, adalah ramuan unggul yang mempunyai fungsi utama melembapkan kulit. Tahap kelembapan yang baik akan mengekalkan kulit yang sihat dari pelbagai aspek. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca juga: 6 Khasiat Kapur untuk Muka: Mengatasi Jerawat hingga Penuaan Pramatang

Apakah asid hyaluronik?

Masih ramai yang mempersoalkan apa itu asid hyaluronik dan bagaimana faedahnya. Asid hyaluronik atau asid hyaluronik adalah bahan yang paling banyak terdapat pada kulit, mata, dan sendi.

Fungsi asid hyaluronik adalah untuk memerangkap air dalam sel tisu, menjaga kelembapan mata, dan sendi dilincirkan. Oleh kerana fungsi asid hyaluronik cukup banyak, ia digunakan untuk pelbagai kegunaan perubatan dan komersial.

Beberapa produk yang menggunakan asid hyaluronik sebagai bahan, seperti makanan tambahan, krim muka, serum, titisan mata, dan suntikan. Namun, sebelum menggunakan produk tersebut, anda juga perlu mengetahui ramuan apa yang tidak boleh dicampurkan dengan asid hyaluronik.

Manfaat asid hyaluronik untuk kecantikan

Manfaat asid hyaluronik untuk kulit yang berjerawat diketahui secara meluas, jadi banyak digunakan sebagai produk serum. Fungsi lain dari asid hyaluronik adalah untuk membantu menghidrat kulit, untuk menyokong proses pertumbuhan semula dan peremajaan.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda perlu menggunakan produk yang mengandungi asid hyaluronik secara berkala. Berikut adalah tujuh kebaikan asid hyaluronik untuk kulit berminyak dan rawan jerawat.

1. Menghidrat kulit

Manfaat asid hyaluronik Yang pertama adalah untuk memastikan kulit sentiasa terhidrat. Dengan kekal terhidrat, tahap kelembapan juga akan terkawal.

Asid boleh mengikat air di sel kulit, dan menghalangnya daripada 'menguap'. Oleh itu, kandungan air di kulit akan terjaga. Ini akan mengelakkan anda dari keadaan kulit kering.

Tahap kelembapan pada kulit perlu dipertimbangkan, kerana berkaitan dengan proses peremajaan. Apabila kulit kekal terhidrat, proses peremajaan akan berlaku secara optimum. Selepas itu, ucapkan selamat tinggal pada kulit kusam.

2. Melindungi kulit luar

Asid hyaluronik mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang apabila digunakan secara topikal. Asid hyaluronik dapat mendorong pertumbuhan semula kulit dan membantu menyembuhkannya. Atas sebab ini, pelembap yang mengandungi asid hyaluronik sangat disyorkan untuk digunakan setelah mengelupas untuk alasan ini.

3. Mengekalkan ketegasan kulit

Dengan bertambahnya usia, beberapa bahagian badan akan mengalami penurunan fungsi, termasuk ketegasan kulit yang menjadi 'kendur'.

Asid hyaluronik dapat digunakan dengan suntikan untuk mengisi kulit yang kendur sehingga kembali tegang. Selain itu, asid hyaluronik juga mendorong pembentukan kolagen dalam badan.

Baca juga: Jangan keliru, berikut adalah jenis pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda!

4. Menyamarkan kedutan

Kedutan di mata adalah tanda penuaan pramatang. Sumber gambar: www.iskincarereviews.com

Menjadi tua adalah perkara yang pasti. Walau bagaimanapun, anda dapat mengurangkan penampilan tanda-tanda penuaan pada kulit. Dari sekian banyak tanda penuaan, garis halus dan kedutan adalah keluhan yang paling biasa dilakukan oleh wanita. Garis halus biasanya muncul pertama di kawasan mata.

Tenang, anda boleh mengelakkan tanda-tanda penuaan pramatang ini dengan menggunakan asid hyaluronik. Asid hyaluronik berfungsi dengan memberi khasiat pada kulit agar tetap sihat, jadi anda tidak perlu risau tentang penampilan kedutan yang menjengkelkan.

5. Merangsang perolehan sel

Siapa sangka, ternyata asid hyaluronik boleh merangsang pergantian sel di kulit, anda tahu. Asid hyaluronik dapat mendorong proses pergantian sel kulit, atau apa yang biasa disebut regenerasi. Proses ini diperlukan agar kulit lebih sihat dan kelihatan lebih cerah.

Kesan sampingan asid hyaluronik

Secara umum, serum yang mengandungi asid hyaluronik selamat digunakan jika anda mengikuti arahan bagaimana menggunakannya. Walau bagaimanapun, produk atau serum yang mengandungi asid hyaluronik juga boleh memberi kesan sampingan.

Kesan sampingan asid hyaluronik boleh menyebabkan reaksi alergi buruk pada sesetengah orang. Di samping itu, kesan sampingan asid hyaluronik yang mungkin juga dirasakan termasuk rasa sakit, kemerahan, gatal, bengkak, dan lebam.

Gunakan secara berkala untuk mendapatkan faedah asid hyaluronik untuk kulit lain. Mari mula mementingkan kesihatan kulit!

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui perkhidmatan Good Doctor dalam 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!