Kesihatan

Ingin Menyapu Kening? Tonton Cara Selamat dan Mudah Ini untuk Menghilangkan Kening!

Rasa kurang yakin kerana bentuk kening yang tidak kemas? Atau anda mempunyai unibrow atau alis yang menghubungkan antara alis kanan dan kiri, tetapi anda ingin melepaskan bahagian tengah alis?

Anda boleh mencabutnya sebagai pilihan termudah untuk memotong kening. Selain itu, mencabut alis juga tidak memerlukan lebih banyak wang, kerana anda hanya memerlukan sepasang pinset. Seterusnya, apakah cara yang tepat untuk mencabut alis yang selamat dan disyorkan?

Berikut adalah beberapa petua mengenai cara mencabut rambut alis yang disyorkan:

Walaupun mudah dan murah, anda memerlukan kesabaran untuk meluruskan kening dengan mencabutnya. Anda juga memerlukan ketelitian untuk menjadikan alis anda lebih kemas dengan:

  • Bentuk kening. Pastikan anda sudah mengetahui bentuk alis yang anda mahukan. Ini memudahkan anda membezakan kawasan mana yang perlu dibuang dan mana yang tidak.
  • Potong kening. Sebelum mencabut kening anda, cuba ratakan. Anda boleh menyikatnya mengikut arah corak pertumbuhan alis.
  • Regangkan kulit dengan jari anda. Meregangkan kulit hanya boleh dilakukan di kawasan rambut alis yang ingin anda hilangkan.
  • Keluarkan mengikut arah pertumbuhan. Adalah idea yang baik untuk memetik arah yang sama dengan pertumbuhan alis anda, kerana ini dapat membantu mencegah helai pecah. Ia juga dapat membantu mengurangkan kesakitan atau ketidakselesaan.
  • Lakukan dengan pantas. Inilah petua yang perlu anda kuasai, iaitu menggunakan pinset untuk mencubit pangkal alis dan menariknya dengan kuat dalam satu gerakan pantas.
  • Jangan membesar-besarkan. Anda hanya perlu merapikannya. Jadi, berpegang pada matlamat asal anda. Jangan terobsesi dengan bentuk alis yang sempurna. Kerana terlalu banyak bulu kening juga boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Kaedah ini akan menjadikan kening anda lebih kemas. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu melakukannya dengan kerap. Kerana kening akan tumbuh semula dalam 3 hingga 8 minggu ke depan.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan supaya mencabut alis lebih selamat dan selesa

Memetik bulu kening boleh menyebabkan kesakitan dan kerengsaan. Untuk meredakan kesakitan dan memastikannya selamat, berikut adalah beberapa petua.

Gunakan alat yang betul

Ternyata alat yang digunakan untuk memetik bulu kening juga boleh menjejaskan keselamatan kulit anda, anda tahu. Sebaiknya elakkan penggunaan pinset dengan getah di hujungnya.

Kerana getah boleh menyebabkan geseran lebih banyak. Geseran boleh menyebabkan lebih banyak trauma pada rambut semasa anda mencabutnya. Pilih pinset dengan hujung bersudut. Bentuk ini akan memudahkan anda mencabut setiap helai alis anda.

Perhatikan kebersihan

Anda juga harus memastikan kebersihan alat atau pinset yang anda gunakan. Elakkan menggunakan pinset yang berkarat dan yang sudah sukar dijepit.

Juga, pastikan untuk membersihkan alat atau pinset dengan alkohol sebelum dan selepas setiap penggunaan untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan.

Berapa kerap mencabut kening

Semasa memetik rambut alis, anda juga perlu mengira masa. Kerana ternyata, terlalu kerap mencabut alis atau bahkan memetik alis setiap hari bukanlah perkara yang selamat untuk dilakukan.

Sekiranya anda mengeluarkan alis anda setiap hari, parut mungkin berlaku. Dilaporkan dari Klinik Cleveland, jika itu berlaku, maka bulu kening tidak akan tumbuh semula.

Masa untuk mencabut kening

Bilakah anda biasanya mencabut kening anda? Adakah anda sering terseksa oleh kesakitan yang timbul akibat mencabut bulu kening? Nah, satu cara yang selamat adalah memilih masa yang tepat untuk mencabut kening anda. Cuba cungkil kening anda selepas mandi.

Kerana setelah mandi kulit cenderung menjadi lebih lembut. Terutama ketika anda baru mandi dengan air suam, kerana folikel akan terbuka. Dengan cara itu, anda boleh mencabut alis dengan mudah dan dapat membantu menghilangkan rasa sakit semasa memetik.

Selain dilakukan selepas mandi, anda juga boleh mencabut alis setelah mencuci muka dengan kain lap basah yang panas, selama beberapa minit. Ini akan memberi kesan yang sama pada wajah, seperti mandi air panas.

Gunakan gel atau losyen

Ketidakselesaan pada kulit di sekitar alis setelah mencabutnya dapat melegakan dengan menggunakan gel atau losyen. Anda boleh memilih gel atau losyen dengan lidah buaya untuk menenangkan kulit.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!