Kesihatan

Peluh Sejuk pada Bayi: Ketahui Sebab & Cara Mengatasinya

Keringat sejuk tidak hanya boleh terjadi pada orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak dan juga bayi. Berbeza dengan keadaan pada umumnya, peluh sejuk dapat menunjukkan adanya keadaan tertentu di dalam badan.

Apa yang menyebabkan peluh sejuk pada bayi? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Mekanisme badan berpeluh

Peluh memainkan peranan penting dalam menyejukkan suhu badan manusia. Apabila suhu badan mula meningkat, sistem saraf menghantar isyarat ke otak dan menghantarnya ke kelenjar peluh untuk mengeluarkan cecair.

Peluh yang tersejat membantu menyejukkan suhu di permukaan kulit.

Menurut satu kajian, orang yang sihat secara fizikal berpeluh lebih cepat dan berpeluh lebih banyak semasa melakukan aktiviti. Kajian yang sama juga menunjukkan bahawa lelaki berpeluh lebih banyak daripada wanita.

Bagaimana dengan peluh sejuk?

Dilaporkan dari Kesihatan Sangat Baik, peluh sejuk atau peluh sejuk merujuk kepada keadaan ketika badan berpeluh secara tiba-tiba. Peluh sejuk adalah tindak balas badan terhadap keadaan tertentu, tetapi bukan disebabkan oleh panas atau aktiviti fizikal.

Dari definisi ini, dapat disimpulkan bahawa peluh sejuk bukanlah sesuatu yang biasa, kerana dapat menjadi tanda penyakit atau keadaan tertentu di dalam badan. Bukan hanya orang dewasa, peluh sejuk juga boleh terjadi pada bayi.

Baca juga: Panas berdebar menjadikan bayi cerewet? Inilah Cara Mengatasinya

Punca peluh sejuk pada bayi

Keringat sejuk pada bayi dapat menunjukkan keadaan yang lebih serius jika dibandingkan dengan orang dewasa. Kerana, menurut Kesihatan Kanak-kanak Stanford, Mekanisme pengatur suhu di badan bayi sangat berbeza dengan mekanisme orang dewasa.

Bayi dapat kehilangan haba empat kali lebih cepat. Oleh itu, keadaan tertentu dalam badan dapat mempengaruhi penyejatan peluh lebih banyak. Dalam beberapa kes, peluh sejuk boleh menyebabkan bayi merasa tidak selesa dengan keadaan yang lebih serius seperti sawan.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi faktor peluh sejuk pada bayi:

1. Tahap oksigen menurun

Penyebab pertama peluh sejuk pada bayi adalah penurunan kadar oksigen dalam badan. Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, keadaan ini dapat meningkatkan risiko anak anda mengalami gangguan otak.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan penurunan kadar oksigen dalam tubuh bayi, salah satunya adalah dehidrasi. Penyelesaian, Pastikan bayi masih mendapat susu ibu yang mencukupi.

Dalam beberapa minggu pertama, bayi perlu memberi makan 8 hingga 12 kali sehari. Sebaik-baiknya, anak kecil anda harus mendapat susu ibu setiap dua jam, sama ada pada waktu pagi, petang, petang, atau malam.

Setiap sesi berlangsung sekurang-kurangnya 20 hingga 30 minit, atau sehingga bayi memberi isyarat bahawa dia sudah kenyang.

2. Faktor tekanan

Bukan hanya orang dewasa, bayi juga boleh merasakan tekanan, anda tahu. Keadaan ini boleh mencetuskan peluh sejuk. Tekanan dan kegelisahan dapat mengelakkan oksigen masuk ke otak dan organ lain.

Petikan Ibu Persimpangan, Terdapat banyak perkara yang boleh membuat bayi tertekan tetapi jarang disedari oleh ibu bapa. Yaitu rasa tidak selesa, kurang perhatian, terpisah dari ibu, dan faktor persekitaran.

Tekanan pada bayi dicirikan oleh beberapa perkara, seperti menangis selalu, perubahan tabiat tidur dan makan, dan mengelakkan sentuhan mata.

Untuk mengatasi ini, perhatikan si kecil dan ajak dia bermain, jangan tinggalkan bayi ketika dia menangis, dan jangan ganggu dia ketika dia sedang tidur. Bukan hanya itu, jika anda mengalami tekanan, jangan menunjukkannya kepada bayi anda kerana ia boleh menular.

3. Jangkitan atau penyakit

Tubuh bayi belum memiliki sistem kekebalan tubuh yang sekuat orang dewasa, jadi mereka rentan terhadap jangkitan dari bahan asing di luar badan, seperti virus atau bakteria. Jangkitan tersebut menyebabkan tisu-tisu di dalam badan menjadi meradang ketika sistem imun berusaha melawannya.

Jangkitan boleh menyebabkan menggigil pada bayi, yang dicirikan oleh: berpeluh sejuk. Cara memperbaikinya iaitu dengan memberi kompres, sebaiknya Moms memeriksa anak kecil anda kepada doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Kerana, jika sudah terlambat, keadaan ini boleh menyebabkan kejang atau apa yang orang tahu sebagai langkah.

4. Hipoglikemia

Penyebab terakhir peluh sejuk pada bayi adalah hipoglikemia atau kadar gula darah rendah. Tubuh akan bertindak balas seperti kekurangan oksigen.

Petikan medline, Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini pada bayi, termasuk:

  • Terlalu banyak insulin dalam darah
  • Tubuh bayi menggunakan lebih banyak glukosa daripada yang dihasilkannya
  • Bayi tidak dapat mengambil cukup glukosa dengan menyusu.

Di samping itu, bayi boleh terdedah kepada hipoglikemia jika:

  • Dilahirkan lebih awal (pramatang)
  • Ibu menghidap diabetes
  • Pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim sangat perlahan.

Dilaporkan dari Pusat Perubatan Universiti Rochester, kaedah terbaik untuk mengatasi keadaan tersebut Ini adalah dengan menyediakan sumber glukosa baik dari makanan atau formula. Boleh juga, bayi mendapat pengambilan gula melalui suntikan intravena.

Nah, itu adalah tinjauan mengenai peluh sejuk pada bayi dan bagaimana menanganinya berdasarkan setiap penyebabnya. Sekiranya keadaannya tidak normal, anda tidak perlu memikirkan untuk memeriksa anak kecil anda, oke!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!