Kesihatan

donepezil

Donepezil adalah kelas ubat perencat asetilkolinesterase yang boleh diterbalikkan yang mempengaruhi sistem saraf pusat. Ubat ini tergolong dalam kelas yang sama dengan phenserine.

Donepezil telah diluluskan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat sejak tahun 1996. Kini, ubat ini telah diedarkan di beberapa negara, termasuk Indonesia.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai donepezil, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa donepezil?

Donepezil adalah ubat yang digunakan untuk memperbaiki gejala demensia pada seseorang yang menderita Alzheimer, seperti kehilangan ingatan, kekeliruan, dan gangguan pemikiran dan pemikiran logik.

Ubat ini tidak dapat menyembuhkan penyakit Alzheimer, tetapi hanya meningkatkan kualiti hidup orang dengan Alzheimer. Dengan kata lain, anda boleh menggunakan ubat ini untuk membantu meningkatkan fungsi mental pada orang yang menghidap penyakit Alzheimer.

Donepezil boleh didapati sebagai ubat generik yang hanya boleh didapati setelah mendapat cadangan daripada doktor. Secara amnya, ubat ini boleh didapati sebagai ubat oral yang boleh anda minum melalui mulut.

Apakah fungsi dan faedah ubat donepezil?

Donepezil berfungsi sebagai agen yang menghalang hidrolisis asetilkolin dengan mengikat dan mematikan kolinesterase secara terbalik. Kesan ubat ini mempengaruhi sistem saraf pusat (CNS) dan meningkatkan kepekatan asetilkolin pada sinapsis kolinergik.

Oleh kerana sifat ubat yang memiliki mekanisme tindakan seperti yang dijelaskan di atas, donepezil banyak digunakan untuk mengobati masalah kesihatan berikut:

Penyakit Alzheimer

Institut Nasional UK untuk Kecemerlangan Klinikal (NICE) mengesyorkan donepezil sebagai ubat terapeutik dalam rawatan penyakit Alzheimer ringan hingga sederhana.

Pada tahun 2006, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS juga meluluskan ubat ini untuk gejala demensia ringan, sederhana, dan teruk pada penyakit Alzheimer.

Orang dengan Alzheimer yang sedang dirawat dengan ubat ini semestinya sering melakukan pemeriksaan. Sekiranya faedah ubat tidak dapat mengatasi gejala Alzheimer, maka rawatan harus dihentikan.

Ia biasanya diberikan dalam kombinasi dengan memantine, antagonis reseptor N-methyl-d-aspartate (NMDA). Persiapan gabungan dengan memantine telah diedarkan dengan beberapa nama paten yang biasanya digunakan dalam rawatan demensia sederhana hingga teruk.

Kerosakan kognitif ringan

Kerosakan kognitif ringan adalah keadaan peralihan antara perubahan kognitif dan demensia yang berkaitan dengan usia. Sebilangan doktor sering menetapkan untuk rawatan gangguan kognitif ringan dengan donepezil. Ini kerana simptomnya serupa pada orang dengan Alzheimer.

Dalam beberapa kajian, donepezil telah diuji sebagai kemungkinan rawatan untuk gangguan kognitif ringan. Walau bagaimanapun, penggunaan untuk tujuan ini masih dilabel (off label). Maksudnya, penggunaannya masih belum disetujui untuk fungsi ini.

Jenama dan harga ubat donepezil

Ubat ini telah beredar di Indonesia dan anda memerlukan resep untuk mendapatkan ubat ini. Beberapa jenama donepezil yang telah beredar di Indonesia adalah Aldomer, Alzim, Aricept, Aricept Evess, dan Fordesia.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat yang mengandungi donepezil dan harganya:

Ubat generik

 • Tablet Donepezil HCl 5 mg. Persediaan tablet generik untuk demensia ringan hingga sederhana. Ubat ini dihasilkan oleh Novell Pharma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 8,565 / tablet.
 • Tablet Donepezil HCl 5 mg. Persediaan tablet untuk demensia ringan hingga sederhana yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer. Ubat ini dihasilkan oleh Nulab dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 8,565 / tablet.

Ubat paten

 • Tablet Aricept 5 mg. Persediaan tablet untuk merawat demensia kerana penyakit Alzheimer. Ubat ini dihasilkan oleh Eisai dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 32,632 / tablet.
 • Tablet Fordesia 5mg. Persediaan tablet untuk meningkatkan fungsi ingatan dan kognitif yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer dan usia tua. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 31.066 / tablet.
 • Tablet Donacept 5 mg. Persediaan tablet bersalut filem untuk peningkatan gejala demensia ringan hingga sederhana yang berkaitan dengan Alzheimer. Ubat ini dihasilkan oleh Novell Pharma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 20,272 / tablet.
 • Tablet Aricept Eves 10 mg. Anda boleh mendapatkan tablet yang dihasilkan oleh Eisai dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 41,311 / tablet.
 • Tablet Aldomer 5 mg. Penyediaan tablet bersalut filem untuk memperbaiki gejala demensia yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer. Ubat ini dihasilkan oleh Mersifarma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 25,991 / tablet.

Bagaimana anda mengambil donepezil?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos ubat yang tertera pada label pembungkusan preskripsi. Jangan mengambil lebih banyak atau kurang ubat daripada dos yang disyorkan.

Ubat itu boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Anda boleh mengambilnya dengan makanan jika anda mengalami gangguan gastrousus atau merasa mual semasa menelan ubat tersebut. Anda juga boleh minum ubat setiap kali anda tidur.

Untuk persediaan tablet biasa, telan ubat dengan segelas air. Sekiranya anda mengambil tablet yang dihancurkan secara lisan (sublingual), letakkan tablet di lidah anda dan biarkan tablet larut dengan atau tanpa segelas air.

Anda harus minum tablet bersalut filem pada masa yang sama dengan air. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau larut dalam air kerana ubat ini bertujuan untuk bertindak perlahan.

Minum ubat secara berkala dan pada waktu yang sama setiap hari untuk memudahkan anda mengingat dan mendapatkan kesan maksimum terapi ubat. Jangan berhenti mengambil ubat anda walaupun anda merasa sihat kecuali jika doktor memberitahu anda.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, ambil segera setelah anda mengambilnya masih lama. Lewati dos ubat apabila tiba masanya untuk mengambil ubat seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat yang hilang dalam satu minuman

Sekiranya anda telah melewatkan satu dos ubat selama lebih dari seminggu, berjumpa dengan doktor anda sebelum memulakan rawatan sekali lagi.

Sekiranya anda sering lupa minum ubat, beritahu doktor atau ahli farmasi anda. Mereka mungkin memberi anda beberapa cadangan untuk membantu anda mengingati jadual dos anda.

Sekiranya anda memerlukan pembedahan atau kerja pergigian, beritahu pakar bedah atau doktor gigi bahawa anda mengambil donepezil. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat tersebut dalam masa yang singkat.

Setelah digunakan, simpan donepezil pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari langsung.

Berapakah dos donepezil?

Dos dewasa

 • Dos biasa: 5mg diambil sekali sehari pada waktu tidur
 • Dos boleh ditingkatkan setelah penggunaan selama 1 bulan hingga 10 mg diambil sekali sehari jika perlu.
 • Ini adalah dos maksimum: 10mg setiap hari.

Dos warga tua

 • Dos biasa: 5mg diambil sekali sehari pada waktu tidur.
 • Dos dapat ditingkatkan hingga 10mg setelah penggunaan 4 hingga 6 minggu, diminum sekali sehari pada waktu tidur.

Adakah donepezil selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan donepezil dalam kategori kehamilan dadah C.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen menunjukkan bahawa ubat ini boleh menyebabkan kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian penyelidikan pada wanita hamil masih belum mencukupi. Dadah boleh diberikan sekiranya manfaatnya melebihi risiko.

Ia juga tidak diketahui sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak diketahui apakah ubat ini dapat mempengaruhi bayi yang menyusu. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum mengambil ubat ini, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan donepezil?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut muncul selepas anda mengambil donepezil:

 • Gejala reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Denyutan jantung perlahan
 • Rasa pening seperti hendak pengsan
 • Sakit perut, pedih ulu hati, loya, atau muntah
 • Kejang
 • Sakit atau sukar membuang air kecil
 • Gangguan pernafasan
 • Tanda-tanda perut berdarah, dicirikan oleh najis berdarah, batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti kopi.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan donepezil termasuk:

 • Mual, muntah, cirit-birit
 • Hilang selera makan
 • Sakit otot
 • Gangguan tidur (insomnia)
 • Keletihan dan lemas

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi sebelumnya terhadap donepezil atau ubat kolesterol yang serupa.

Untuk memastikan anda selamat mengambil donepezil, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Gangguan irama jantung
 • Sakit gastrik
 • Masalah kencing
 • Asma atau gangguan pernafasan lain
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Kejang
 • Kesukaran menelan tablet
 • penyakit Parkinson
 • Masalah prostat atau pundi kencing

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu sebelum mengambil donepezil.

Jangan minum alkohol semasa anda mengambil donepezil. Interaksi ubat atau kesan sampingan ubat boleh meningkat semasa mengambilnya dengan alkohol.

Interaksi dengan ubat lain

Tanya doktor anda sebelum mengambil ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti aspirin, ibuprofen, naproxen, celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain. Mengambil NSAID dengan donepezil dapat meningkatkan risiko pedih ulu hati.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat berikut sebelum mengambil donepezil:

 • antibiotik tertentu, contohnya eritromisin
 • Ubat untuk merawat jangkitan kulat, seperti ketoconazole, itraconazole
 • Manakala ubat untuk mengubati tuberkulosis (tuberkulosis), misalnya rifampin, isoniazid
 • Ubat untuk epilepsi, misalnya fenitoin, karbamazepin, fenobarbital
 • Bethanecol (ubat untuk pengekalan kencing)
 • Quinidine (ubat jantung)
 • Fluoxetine (ubat untuk merawat kemurungan)
 • Succinylcholine (penenang otot)

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!