Kesihatan

Adakah Ibu Menyusu Tetapi Ingin Makan Pedas, Adakah Ia Mempengaruhi Susu Payudara?

Pernahkah anda mendengar soalan sama ada ibu menyusu makan makanan pedas? Ia tidak biasa, kerana ini berkaitan dengan kandungan susu ibu yang akan diminum oleh anak.

Kerana menurut penelitian menunjukkan bahawa apa yang dimakan oleh ibu menyusu akan mempengaruhi kandungan susu ibu. Jadi bagaimana jika ibu menyusu makan makanan pedas, adakah selamat atau harus dielakkan sepenuhnya?

Bolehkah ibu menyusu makan makanan pedas?

Ibu yang menyusu mungkin tertanya-tanya adakah makanan pedas akan memberi kesan pada susu ibu. Ternyata jawapannya, walaupun pedas meresap susu ibu, tidak ada pertimbangan bahawa ia berbahaya bagi bayi.

Dengan kata lain, tidak ada larangan bagi ibu yang menyusu untuk makan makanan pedas. Ibu yang menyusu boleh makan makanan pedas. Walaupun ketika mengelakkan makanan pedas dianggap lebih selamat.

Walau bagaimanapun, menurut Garis KesihatanBayi yang terdedah kepada rasa yang berbeza melalui cairan ketuban atau susu ibu lebih mudah menerima selera baru ketika mereka mula makan makanan pelengkap.

Pertimbangan lain untuk ibu menyusu makan pedas

Jika dilihat dari sudut penyusuan dan bayi, tidak ada masalah yang perlu dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, ibu yang menyusu harus mempertimbangkan keadaan mereka untuk makan makanan pedas.

Kerana makanan pedas boleh memberi kesan yang tidak menyenangkan. Oleh itu, jangan memaksa diri anda untuk makan hidangan pedas jika anda tidak tahan kerana ia boleh menyebabkan pedih ulu hati atau sakit perut.

Ibu yang menyusu harus mempertimbangkan untuk mengurangkan atau mengelakkan makanan pedas jika kesannya tidak baik. Kerana ibu yang menyusu mesti menjaga kesihatan agar kelancaran penyediaan susu ibu kepada anak.

Makanan yang disyorkan untuk ibu menyusu

Ibu yang menyusu memerlukan 500 kalori tambahan sehari berbanding mereka yang tidak menyusu. Keperluan ini dapat diperoleh dengan menambahkan sejumlah makanan berkhasiat ke dalam diet harian.

Tetapi makanan itu mestilah makanan yang sihat dan berkhasiat, sehingga dapat memenuhi keperluan vitamin, lemak dan tenaga yang diperlukan untuk menyediakan susu ibu yang terbaik untuk si kecil anda.

Berikut adalah beberapa pilihan makanan berkhasiat dan lazat yang harus diutamakan semasa menyusu:

  • Ikan dan makanan laut: salmon, rumput laut, kerang, sardin
  • Daging dan ayam: ayam, daging lembu, domba, jeroan
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran: beri, tomato, lada, kubis, kangkung, bawang putih, brokoli
  • Kacang dan biji: badam, walnut, biji chia, biji rami, biji rami
  • Lemak sihat: alpukat, minyak zaitun, kelapa, telur, yogurt lemak penuh
  • Pati kaya serat: kentang, ubi jalar, kacang, lentil, gandum, quinoa, soba
  • Makanan lain: tauhu, coklat gelap, kimchi, sauerkraut

Makanan yang harus dielakkan oleh ibu menyusu

Pernahkah anda mendengar kata-kata bahawa ibu bapa tidak boleh makan makanan tertentu kerana dianggap mengganggu proses pengeluaran susu? Mungkin ada yang benar, dan ada yang tidak terbukti.

Tetapi menurut satu kajian, sebenarnya ibu yang menyusui tidak perlu membatasi makanan mereka jika hanya "katanya", tanpa bukti saintifik.

Kerana sekatan makanan tertentu sebenarnya boleh mempengaruhi jumlah susu ibu dan jangka masa menyusui bayi. Malah boleh menyebabkan tekanan yang tidak perlu.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan makanan berikut semasa menyusu kerana ia boleh meresap ke dalam susu ibu dan mempengaruhi bayi, seperti:

Ikan mengandungi merkuri yang tinggi

Walaupun ikan mengandungi lemak omega-3 yang baik untuk otak bayi, kandungan merkuri beracun menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, tidak digalakkan menggunakannya semasa menyusu.

Alkohol

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyarankan agar tidak minum alkohol semasa menyusu. Tetapi jika anda sesekali ingin minum, anda harus memperhatikan jumlah dan masa.

Alkohol meresap ke dalam susu ibu dan penyerapannya akan ada dalam susu ibu, dengan kandungan tertinggi dalam 30 hingga 60 minit selepas minum.

Sejumlah besar kafein

Ingin minum kopi semasa menyusu adalah lebih penting daripada makan makanan pedas. Kerana kafein dalam kopi boleh mempengaruhi bayi, seperti membuat bayi gelisah dan rewel.

Bukan hanya kopi, tetapi makanan dengan kafein boleh masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, disyorkan tidak lebih daripada 300 miligram kafein sehari atau setara dengan 2 atau 3 cawan kopi.

Makanan Tambahan Herba

Sebenarnya tidak mengapa jika anda ingin menggunakan suplemen herba asalkan dibenarkan oleh doktor. Walau bagaimanapun, untuk beberapa jenis seperti ramuan dan teh, keselamatan masih dipertanyakan. Kerana kekurangan kajian untuk membuktikan kedua-duanya berbahaya atau tidak.

Makanan yang diproses

Penyusuan susu ibu membuatkan ibu memerlukan kalori tambahan. Sehingga ibu yang menyusui sering mencari makanan tambahan, salah satunya adalah makanan olahan berkalori tinggi dengan gula tambahan.

Tetapi yang terbaik adalah menghindari tabiat makanan ini, kerana kajian pada tikus menunjukkan bahawa makanan yang diproses yang memasuki susu ibu dapat mempengaruhi pilihan makanan anak-anak di kemudian hari.

Ini adalah maklumat mengenai apakah dibenarkan ibu menyusu makan makanan pedas, serta ulasan makanan yang perlu dielakkan semasa menyusu dan juga makanan yang baik untuk ibu yang menyusui.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Akses perkhidmatan 24/7 melalui aplikasi Grab Health, mari berunding sekarang.