Kesihatan

5 Kebaikan Minum Air untuk Kulit Jerawat

Air memang mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Namun, adakah benar bahawa air mampu mengatasi masalah kulit seperti jerawat?

Walaupun tidak memberi kesan langsung, ternyata air dapat menyokong kesihatan kulit wajah, anda tahu.

Bagaimana itu boleh berlaku? Mari lihat perbincangan mengenai penggunaan air dan kesihatan kulit di bawah!

Kaitan antara masalah air dan kulit

Menurut beberapa kajian, kesihatan kulit juga sangat dipengaruhi oleh kesihatan dan diet badan secara keseluruhan.

Minum air dan cecair yang sihat dapat membuat keajaiban kulit anda. Ketika menghadapi masalah jerawat, dehidrasi dan kekurangan beberapa nutrien boleh menjadi salah satu sebab kulit anda menghadapi masalah mengerikan ini.

Sebenarnya, kulit kering yang berterusan boleh menyebabkan rembesan minyak berlebihan, yang menyebabkan jerawat keluar.

Walaupun penyelidikan mengenai hubungan antara pengambilan air dan jerawat masih terhad, penyelidikan menunjukkan bahawa cecair ini dapat membantu menyokong kesihatan kulit melalui beberapa mekanisme.

Baca Juga: Berkesan dan Selamat, Inilah Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Betul

Khasiat air untuk masalah jerawat

Walaupun tidak memberi kesan langsung, air mempunyai peranan penting dalam membantu mengatasi masalah jerawat pada kulit.

Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat dari minum air:

1. Menjaga kulit sentiasa terhidrat

Kulit kering boleh mencetuskan pengeluaran minyak yang berlebihan, yang boleh menyebabkan jerawat. Dengan mengambil air secukupnya, anda dapat meningkatkan penghidratan kulit.

Lancarkan Garis KesihatanBeberapa kajian mendapati bahawa peningkatan pengambilan air dapat membantu menjaga kulit lembut dan halus ketika digunakan bersama dengan pelembap dan produk penjagaan kulit yang lain.

Kajian lain dari enam kajian menyimpulkan bahawa meningkatkan pengambilan cecair meningkatkan penghidratan lapisan luar kulit sambil mengurangkan kekeringan dan kekasaran kulit.

Air dapat membantu meningkatkan penghidratan kulit, yang seterusnya dapat membantu mencegah jerawat.

2. Menyokong imuniti

Minum lebih banyak air dapat membantu meningkatkan fungsi imun, yang dapat membantu melindungi tubuh dari jenis bakteria tertentu yang menyumbang kepada jerawat.

Bakteria yang dimaksudkan adalah Cutibacterium acnes (C. acnes), yang merupakan sejenis bakteria yang dianggap terlibat dalam perkembangan jerawat

Memang, penyelidikan sangat sedikit, dan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada minum lebih banyak air dapat melindungi C. acnes secara khusus.

Tetapi bukti menunjukkan bahawa minum air yang cukup dapat menyokong kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan untuk menyokong kulit yang sihat.

Baca Juga: Saranan untuk Farmasi Berkesan dan Ubat Semula jadi untuk Menghilangkan Jerawat

3. Detoksifikasi semula jadi badan

Sebenarnya, hati, ginjal, paru-paru, saluran pencernaan, dan kulit semuanya terlibat dalam proses membuang sisa dan toksin dari badan.

Air sangat penting untuk proses detoksifikasi yang betul, kerana membantu membawa nutrien ke seluruh badan, membuang toksin, dan memastikan hati dan ginjal berfungsi dengan berkesan.

Selain itu, air juga dikeluarkan dari kulit sebagai peluh, yang dapat membantu membuang toksin dan logam berat dari badan secara semula jadi.

Walaupun penyelidikan masih terhad, minum air yang cukup dapat mencegah pori-pori kulit anda tersumbat, yang seterusnya dapat membantu mencegah jerawat.

4. Mengurangkan keradangan

Salah satu penyebab keradangan adalah kekurangan air di dalam badan. Dalam kes penghidap artritis, didapati bahawa minum air membantu melegakan gejala kesakitan.

Begitu juga, minum air boleh membantu anda melawan keradangan dan dengan itu mengurangkan jangka hayat jerawat.

Selain minum air, menggunakan air sejuk untuk mencuci muka juga dapat mengurangkan kemerahan jerawat.

Baca juga: Bagaimana cara menghilangkan parut jerawat hitam yang degil, ingin mencubanya?

5. Kawalan pengeluaran minyak

Minum air boleh membantu menguruskan gula darah dan kadar insulin dalam badan tetap normal. Kerana kadar insulin yang tinggi dalam tubuh dapat memburukkan lagi jerawat dengan meningkatkan rembesan minyak.

Minum lebih banyak air dapat membantu mengatur kadar gula darah dan insulin, yang seterusnya dapat membantu mencegah jerawat.

Namun, seiring dengan peningkatan pengambilan air, anda juga harus mengimbangkannya dengan pengambilan makanan sihat untuk mencegah jerawat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!