Kesihatan

Tidak Selalu Sama, Kenali Asal dan Ciri-ciri Snot Berbahaya!

Walaupun kelihatan kotor, pada dasarnya snot adalah 'produk' yang baik yang dihasilkan oleh badan. Biasanya, ingus muncul ketika anda menghidap selesema. Warna snot juga boleh menjadi alat diagnostik untuk penyakit yang anda alami.

Untuk mengetahui dari mana asalnya dan seberapa berbahaya ciri-cirinya, ada baiknya membaca ulasan di bawah.

Apa itu ingus?

Dipetik dari Garis Kesihataningus adalah sejenis lendir yang banyak terdapat di hidung. Tubuh menghasilkan lendir setiap hari untuk pelbagai tujuan.

Bermula dari melembapkan rongga hidung, melindungi saluran darah di lubang hidung, hingga menjadi perangkap debu, bakteria, dan virus yang boleh menyebabkan alergi.

Dari mana datangnya ingus?

Dilaporkan Livescienceingus terbuat dari tisu mukosa yang terdapat di hidung, tekak, dan paru-paru. Sebilangan besar lendir yang keluar ketika anda bersin berasal dari kelenjar lendir yang terdapat di bahagian dalam hidung.

Snot tidak hanya dihasilkan semasa anda sakit. Walaupun sihat, tubuh akan terus menghasilkan cecair ini untuk mencegah jangkitan.

Apabila badan dalam keadaan baik, lendir umumnya cair dan menyerupai air. Walau bagaimanapun, apabila membran mukus meradang, struktur lendir akan menjadi tebal.

Mengapa snot berubah warna?

Apabila anda mendapat jangkitan, baik oleh virus atau bakteria, warna ingus anda boleh menjadi hijau atau bahkan kuning.

Ini dapat dilihat, misalnya, ketika anda demam. Ketika sistem kekebalan tubuh terus mengirim sel darah putih yang disebut neutrofil ke kawasan yang terkena peradangan. Sel yang mengandungi enzim hijau ini dari masa ke masa dapat mengubah warna lendir yang jelas menjadi hijau.

Snot juga boleh berwarna kemerahan atau coklat. Ini umumnya disebabkan oleh hidung yang mengalami kekeringan atau kerengsaan akibat digosok terlalu banyak.

Bilakah snot dihasilkan dalam kuantiti yang lebih banyak?

Peningkatan pengeluaran lendir adalah tanda bahawa tubuh melawan demam atau alergi. Contohnya, apabila anda demam, virus akan mendorong tubuh menghasilkan sebatian kimia yang disebut histamin yang menyebabkan lapisan hidung menjadi radang.

Pada masa itu hidung dan sinus akan bertindak balas dengan menghasilkan lebih banyak lendir untuk membantu melegakannya.

Lendir yang tebal akan menyukarkan bakteria menetap di hidung. Sementara hidung berair juga merupakan salah satu cara semula jadi tubuh untuk menyingkirkan bakteria di hidung.

Alergi terhadap debu, debunga, bulu binatang, dan pencetus lain juga dapat merangsang lapisan hidung menjadi radang dan menghasilkan sejumlah besar lendir.

Bilakah snot harus diperiksa oleh doktor?

Jangan terlalu risau jika ingatan anda berwarna merah, kerana sebahagian besar darah yang dicampur dengan ingus berasal dari lubang hidung yang terdiri dari banyak saluran darah.

Namun, jika jumlahnya bertambah dan tidak dapat dihentikan, lebih baik segera berjumpa doktor. Dipetik dari Klinik MayoBeberapa keadaan ingus yang memerlukan perhatian khusus termasuk:

  1. Snot tidak dapat berhenti sama sekali selama lebih dari 10 hari
  2. Diiringi oleh demam tinggi
  3. Sekiranya warna lendir berubah menjadi hijau atau kuning, disertai dengan sakit sinus atau demam
  4. Terdapat darah dalam ingus setelah mengalami kemalangan di kepala

Snot dapat diatasi dengan cara semula jadi seperti meniup ingus dari hidung secara berkala, menghirup wap panas, hingga menggunakan ubat. dekongestan yang dapat membantu mengeluarkan lendir dari hidung.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!