Kesihatan

Albendazole: ubat untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh cacing

Albendazole adalah ubat anthelmintik yang dapat mencegah perkembangan larva serangga dan cacing di dalam badan.

Albendazole juga banyak digunakan untuk merawat jangkitan tertentu yang disebabkan oleh cacing, seperti cacing pita pada babi dan cacing pita pada anjing.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa albendazole boleh membahayakan bayi dalam kandungan, oleh itu wanita hamil tidak disarankan untuk mengambilnya. Baiklah, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai albendazole agar penggunaannya tidak salah!

Baca juga: Gigi Sensitif Membuat Anda Malas Makan, Mari Ketahui Apa Yang Menyebabkannya

Apakah ubat albendazole?

Dilaporkan Klinik MayoAlbendazole adalah salah satu ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan cacing pita tertentu, seperti neurocysticercosis dan penyakit hidatid. Ubat ini diambil melalui mulut atau oral dan biasanya diambil 1 hingga 2 kali sehari.

Untuk beberapa keadaan, seperti penyakit hidatid, doktor anda boleh mengarahkan anda untuk mengambil ubat ini dalam kitaran rawatan, misalnya dua kali sehari.

Pengambilan ubat mesti dilakukan secara berkala selama 28 hari kemudian meminta doktor untuk mendapatkan arahan selanjutnya setelah menghentikannya.

Sebelum mengambil ubat ini, perhatikan jika anda mempunyai penyakit lain yang boleh membahayakan tubuh. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda pernah mengalami masalah mata, terutamanya dengan retina, penyakit hati, dan penekanan sumsum tulang.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil ubat

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko yang akan dirasakan di masa depan mesti dipertimbangkan terlebih dahulu. Ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil ubat ini, termasuk:

  • Alahan. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai alahan, seperti makanan, pewarna, bahan pengawet, atau haiwan. Untuk produk tanpa resep, baca label pada bungkusan dengan teliti untuk mengelakkan alahan.
  • Anak-anak. Walaupun tidak ada kajian yang jelas untuk menunjukkan adanya masalah pediatrik akibat penggunaan ubat tersebut, disarankan untuk berhati-hati ketika meminumnya. Dos pada kanak-kanak juga harus dipertimbangkan kerana boleh menyebabkan penyakit hidatid.
  • warga emas. Penyelidikan yang tepat mengenai hubungan antara usia dan kesan albendazole belum dilakukan, tetapi berhati-hati harus digunakan pada orang tua. Tanyakan doktor anda untuk mendapatkan preskripsi jika anda perlu mengambil ubat ini.

Apakah dos yang betul untuk penggunaan albendazole?

Dos albendazole akan berbeza bagi setiap individu mengikut keadaan penyakit ini. Di samping itu, jumlah ubat yang dimakan juga bergantung pada kekuatan ubat sehingga jangka masa pengambilan ubat itu berdasarkan masalah perubatan.

Untuk maklumat lebih lanjut, dos ubat albendazole berikut perlu diketahui:

Dos dewasa untuk penyakit hidatid

Orang dengan penyakit hidatid yang beratnya kurang dari 60 kg biasanya memerlukan dos 15 mg per kilogram berat badan setiap hari. Ubat ini diambil dua kali sehari dengan dos maksimum 800 mg sehari.

Tempoh terapi adalah 28 hari dan diikuti dengan selang bebas ubat selama 14 hari untuk total 3 kitaran. Ubat ini juga berguna untuk merawat hidatidosis kistik hati, paru-paru, dan peritoneum kerana bentuk larva. Echinococcus granulosus.

Dos dewasa untuk neurocysticercosis

Orang yang menghidap neurocysticercosis yang beratnya 60 kg atau lebih memerlukan dos 400 mg secara lisan dua kali sehari. Biasanya, tempoh terapi adalah 8 hingga 30 hari bergantung kepada keparahan penyakit.

Walau bagaimanapun, pesakit perlu menerima terapi steroid dan antikonvulsan yang sesuai jika diperlukan. Sebagai tambahan, kortikosteroid oral atau IV harus dipertimbangkan untuk mencegah hipertensi serebrum pada minggu pertama terapi.

Dos dewasa untuk jangkitan cacing kremi

Bagi orang yang mengalami jangkitan kerana cacing kremi yang biasa, disarankan agar ubat itu sekitar 400 mg secara lisan sebagai satu dos dan penggunaan berulang dalam dua minggu.

Di samping itu, doktor juga menasihati orang yang mempunyai hubungan langsung dengan penderita untuk memeriksa kesihatan mereka.

Dos dewasa untuk strongyloidiasis

Bagi orang yang mempunyai kuatyloidiasis, dos 400 mg secara lisan dua kali sehari biasanya disyorkan selama 7 hari.

Walau bagaimanapun, doktor juga akan mencadangkan terapi alternatif. Oleh itu, rawatan berulang dapat dilakukan untuk mendapatkan pemulihan maksimum.

Dos dewasa untuk cysticercus cellulosae

Dos ubat untuk keadaan pesakit dengan cysticercus cellulosae adalah 400 mg secara oral dan diambil dua kali sehari selama 8 hingga 30 hari. Pengulangan ubat biasanya hanya dilakukan jika diperlukan dengan jangka masa terapi sekitar 30 hari.

Dos dewasa untuk jangkitan echinococcus

Penggunaan ubat untuk keadaan pesakit dengan jangkitan echinococcus adalah 400 mg secara oral dan diambil dua kali sehari selama 1 hingga 6 bulan. Oleh itu, rawatan ini sangat digalakkan untuk echinococcosis sista pada pesakit dengan sista kecil.

Di samping itu, ubat ini sering diberikan sebelum operasi untuk memudahkan manipulasi tempat tidur sista dengan cara tidak aktif protosolek. Ubat ini boleh bertindak dengan mengubah integriti membran sista dan mengurangkan kekeruhan kista.

Kesan sampingan penggunaan albendazole

Walaupun mempunyai manfaat yang sangat baik untuk menghilangkan jangkitan cacing, ubat albendazole juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Kesan sampingan penggunaan ubat ini jarang berlaku, tetapi memerlukan rawatan segera oleh pegawai perubatan agar tidak bertambah buruk.

Nah, beberapa kesan sampingan yang mungkin dirasakan adalah demam, gusi berdarah, sakit dada, batuk, menggigil, dan kencing yang menyakitkan. Selain itu, ia sering menyebabkan bintik-bintik putih di bibir, pendarahan atau lebam yang tidak biasa, dan keletihan.

Sekiranya kesan sampingan berterusan, segera hubungi doktor atau profesional kesihatan anda untuk rawatan lebih lanjut dan lengkap. Doktor biasanya akan memberikan rawatan lain berdasarkan gejala yang muncul.

Cara menyimpan albendazole dengan betul

Harap maklum bahawa jika anda terlepas dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir waktunya untuk dos seterusnya, langkau dan kembali ke jadual biasa anda. Jangan menggandakan dos kerana boleh membahayakan keadaan kesihatan.

Untuk menyimpan ubat ini, pastikan menyimpannya di dalam bekas tertutup dan simpan pada suhu bilik. Cobalah untuk menjauhkan diri dari panas, suhu yang terlalu sejuk, kelembapan, dan terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak dan jangan simpan ubat yang tidak diperlukan lagi. Tanya doktor atau profesional perubatan anda segera bagaimana membuang ubat dengan selamat dan tepat.

Cara mencegah jangkitan cacing

Ubat albendazole dapat menurunkan sementara jumlah sel darah putih dalam darah dan meningkatkan kemungkinan mendapat jangkitan.

Selain itu, ubat ini juga dapat membantu menurunkan platelet yang biasanya diperlukan untuk pembekuan darah. Nah, beberapa langkah untuk mencegah jangkitan dan pendarahan, termasuk:

Elakkan bersentuhan dengan orang yang dijangkiti

Seboleh-bolehnya untuk mengelakkan hubungan dengan orang yang dijangkiti. Sekiranya anda bersentuhan dengan orang yang dijangkiti, segera periksa dengan doktor jika anda merasa demam, batuk, sakit tekak dan merasa sakit ketika membuang air kecil.

Segera berjumpa doktor sekiranya simptomnya bertambah teruk

Sekiranya anda mengalami pendarahan yang luar biasa pada najis atau air kencing, segera dapatkan rawatan perubatan. Biasanya, doktor akan melakukan ujian pemeriksaan lain untuk mendapatkan diagnosis yang lebih tepat.

Berhati-hati semasa menggunakan berus gigi

Semasa melakukan sikat gigi atau tusuk gigi, disarankan untuk berhati-hati kerana jangkitan boleh masuk melalui mulut. Biasanya, doktor anda akan mengesyorkan cara lain untuk membersihkan gigi dan gusi anda.

Elakkan menyentuh mata dan hidung anda secara sembarangan

Selepas melakukan perjalanan, sangat disyorkan untuk mencuci tangan terlebih dahulu dengan air bersih dan sabun. Cuba jangan menyentuh mata dan bahagian dalam hidung anda apabila tangan anda belum dicuci.

Bagi pesakit yang dirawat kerana neurocysticercosis, ubat ini dapat meningkatkan risiko terkena tekanan di kepala atau kejang. Oleh itu, jika anda mempunyai simptom lebih lanjut, seperti sawan, segera berjumpa doktor.

Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami kesakitan atau nyeri di bahagian atas perut anda, najis pucat, urin gelap, hilang selera makan, mual atau muntah, dan kulit kuning. Jangan minum ubat lain kecuali dibincangkan dengan doktor anda, termasuk suplemen herba dan vitamin.

Baca juga: Dadah Ceftriaxone: Ketahui Manfaat, Dos dan Kesan Sampingan Penggunaannya

Anda boleh meminta maklumat lebih lanjut mengenai ubat ini kepada doktor kami melalui perkhidmatan Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!