Kesihatan

Ini 6 Serangan Jantung Pertolongan Cemas yang Perlu Anda Ketahui

Serangan jantung masih menjadi bencana bagi kebanyakan orang Indonesia. Menurut data Kementerian Kesehatan, penyakit jantung adalah penyebab kematian kedua terbesar di Indonesia. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui pertolongan cemas untuk serangan jantung.

Keadaan badan semasa serangan jantung

Serangan ini berlaku secara tiba-tiba kerana otot jantung tidak mendapat aliran darah dan oksigen yang mencukupi. Beberapa tanda pada badan ketika mengalami serangan jantung termasuk:

  • Perasaan yang sangat tidak selesa di dada kiri dan tengah.
  • Kesakitan yang merebak ke bahagian lain badan, seperti belakang, leher, gigi, rahang, lengan, dan perut atas.
  • Sesak nafas yang luar biasa.
  • Sakit kepala.
  • Berpeluh.
  • Loya yang berlebihan.
  • Pengsan (apabila keadaan semakin teruk).

Tanda serangan jantung yang paling biasa adalah sakit dada yang teruk yang berlangsung tidak kurang dari 15 minit. Walaupun begitu, penting untuk mengetahui bahawa gangguan pencernaan dapat menunjukkan serangan jantung yang akan datang.

Baca juga: Jangan memandang rendah, ini adalah 8 penyebab utama sakit dada kiri

Pertolongan cemas untuk serangan jantung

Pertolongan cemas untuk serangan jantung sangat diperlukan, baik untuk orang lain dan juga untuk diri sendiri. Rawatan pertama atau pertolongan cemas cara yang betul dapat mengelakkan semua risiko yang lebih teruk. Pertolongan cemas untuk serangan jantung termasuk:

1. Buat panggilan kecemasan

Panggilan kecemasan. Sumber gambar: www.epthinktank.eu

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah membuat panggilan kecemasan. Jangan berfikir terlalu lama untuk menolong seseorang yang mengalami serangan jantung.

Sekiranya di Amerika Syarikat (AS) ada perkhidmatan kecemasan 911, Indonesia juga mempunyai perkhidmatan 112 yang serupa. Perkhidmatan ini milik Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat. Beberapa wilayah atau daerah / bandar sudah mempunyai perkhidmatan ini secara bebas.

Panggilan kecemasan yang anda buat akan dihantar terus ke hospital terdekat di bandar tempat anda tinggal. Membuat panggilan kecemasan adalah mustahak, kerana serangan jantung boleh membawa maut jika anda tidak mendapatkan rawatan yang tepat.

2. Tenang dan jangan panik

Pastikan diri anda tenang dan jangan panik ketika anda atau seseorang di sekitar anda mengalami serangan jantung. Panik hanya akan menyukarkan anda membuat keputusan. Terutama jika anda sendiri mengalami serangan jantung.

Sesungguhnya, ini adalah sesuatu yang sangat sukar untuk dilakukan. Namun, kegelisahan dan kepanikan dapat meningkatkan permintaan oksigen jantung. Maksudnya, ini boleh memburukkan keadaan. Tarik nafas dalam-dalam, kemudian fikirkan apa yang harus dilakukan.

3. Bantu duduk

Pertolongan cemas seterusnya untuk serangan jantung adalah membantu orang itu duduk di atas lantai. Pastikan terdapat sandaran dalam bentuk dinding atau kerusi untuk menyokong badan.

Walaupun kelihatan remeh, langkah ini adalah tindakan yang sangat tepat untuk membuat seseorang yang mengalami serangan jantung merasa santai. Relaksasi dapat melegakan ketegangan pada otot jantung.

Ini juga berlaku jika anda adalah orang yang mengalami serangan jantung. Sekiranya badan anda jatuh semasa berdiri kerana sakit teruk yang tiba-tiba di dada kiri, segera dapatkan kedudukan yang selesa dengan duduk di belakang, kemudian atur pernafasan anda.

Baca juga: Skizofrenia: Punca, Gejala dan Cara Mencegahnya

4. Pertolongan cemas untuk serangan jantung dengan aspirin

Sebagai tambahan kepada langkah-langkah di atas, anda boleh memberikan aspirin kepada seseorang yang mengalami serangan jantung. Pesakit penyakit jantung pada amnya mempunyai aspirin sebagai ubat penahan sakit dari doktor.

Berbeza dengan cara pengambilan ubat tradisional, aspirin diberikan kepada seseorang yang mengalami serangan jantung lebih baik untuk dikunyah. Ini kerana ubat yang dikunyah akan bertindak balas lebih cepat di dalam badan dan memberi kesan secepat mungkin.

Yang perlu diingat, perhatikan dos aspirin agar tidak ada overdosis yang sebenarnya akan menimbulkan risiko berbahaya yang lain. Seseorang yang mengalami serangan jantung tidak boleh mengambil lebih dari 300 mg aspirin dalam satu dos.

5. Pertolongan cemas untuk serangan jantung dengan CPR

Pertolongan CPR. Sumber gambar: www.globoesporte.globo.com

Pertolongan cemas untuk serangan jantung juga boleh berbentuk CPR atau CPR bantuan pernafasan, teknik untuk menormalkan degupan jantung. Tidak semua orang terjejas serangan jantung mempunyai degupan jantung. Jadi, teknik ini tidak selalu harus dilakukan.

Langkah ini biasanya berlaku ketika seseorang hampir tidak sedarkan diri. Sekiranya anda pernah menjalani latihan khas di bidang ini, mulailah menekan dada seseorang yang mengalami serangan jantung.

Letakkan satu telapak tangan anda di tengah dada, kemudian letakkan telapak tangan yang lain di atas telapak tangan pertama. Pastikan siku anda lurus dan bahu anda berada di atas lengan anda.

Lakukan penekanan dada dengan 100 pengulangan seminit. Atau, lakukan 25 pengulangan, kemudian tarik nafas.

6. Beri nitrogliserin

Sama seperti aspirin, secara umum, seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung menyimpan nitrogliserin dari doktor sebagai ubat penahan sakit otot jantung. Walau bagaimanapun, penggunaannya tidak boleh sewenang-wenangnya.

Beri nitrogliserin atau ambil (jika anda adalah orang yang mengalami serangan jantung) mengikut dos yang diberikan oleh doktor. Ubat ini akan membantu menghilangkan rasa sakit di dada kiri dengan membuka saluran darah, sehingga memudahkan kerja jantung.

Itu adalah langkah pertolongan pertama untuk serangan jantung yang boleh digunakan untuk orang lain dan diri sendiri. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!