Kesihatan

Telinga Panas? Ini boleh menjadi 7 faktor yang menyebabkannya dari pihak perubatan!

Terdapat beberapa makna telinga panas, mulai dari masalah perubatan yang serius atau tidak. Walau apa pun masalahnya, keadaan ini pasti akan membuat anda tidak selesa.

Telinga panas itu sendiri biasa bagi sesiapa sahaja. Apabila keadaan ini berlaku, telinga boleh menjadi merah dan sensasi terbakar mungkin berlaku.

Punca dan makna telinga panas dari sisi perubatan

Keadaan ini tidak hanya berlaku, ada sebab dan makna telinga yang panas. Setiap makna mempunyai pengendalian tersendiri, iaitu:

terbakar matahari

Sekiranya telinga anda tiba-tiba terasa panas ketika anda berada di luar, periksa suhu dengan segera. Ini boleh menjadi makna telinga panas yang anda alami akibat terbakar sinar matahari.

Seperti bahagian badan yang lain, telinga juga boleh terbakar sinar matahari. Sekiranya telinga anda terasa panas, kemudian menjadi merah, gatal, mengeras atau mengelupas setelah anda terdedah kepada cahaya matahari, maka itu boleh menjadi penyebabnya.

Kehilangan kesan selaran matahari ini bergantung pada seberapa teruk telinga anda terbakar. Sekiranya masih dalam keadaan ringan, biasanya diperlukan 3-5 hari untuk kulit kembali normal, sementara jika luka bakar parah, anda akan mengambil masa sekitar 2 minggu untuk sembuh.

Reaksi emosi

Kadang kala telinga menjadi merah dan terasa panas sebagai reaksi emosi yang anda alami. Beberapa emosi yang boleh menyebabkan ini termasuk kemarahan, rasa malu atau kegelisahan.

Apabila emosi telah reda, telinga anda akan kembali normal.

Perubahan suhu

Reaksi badan untuk menyesuaikan diri dengan suhu persekitaran boleh menjadi makna telinga panas yang anda alami. Ini kerana pada masa itu terdapat penurunan aliran darah ke permukaan badan.

Keadaan ini dipanggil vasokonstriksi atau vasokonstriksi, yang biasanya berlaku ketika anda berada dalam suhu yang sangat sejuk. Keadaan ini tidak hanya berlaku di telinga, kerana pipi dan hidung juga dapat mengalaminya.

Vasokonstriksi biasanya berlaku semasa anda melakukan aktiviti luar, seperti bermain ski dan luncur salji.

Jangkitan telinga

Kanak-kanak dan orang dewasa, semua peringkat umur terdedah kepada jangkitan telinga dengan gejala yang berbeza. Oleh itu, jangkitan pada telinga boleh menjadi tanda telinga panas.

Orang dewasa pada amnya hanya akan mengalami kesakitan di telinga sehingga pendengaran berkurang. Walaupun kanak-kanak boleh mengalami gejala seperti demam, sakit kepala, penurunan selera makan dan kehilangan keseimbangan.

Jangkitan telinga ini boleh berlaku di telinga tengah yang terletak di belakang gendang telinga. Jangkitan telinga biasanya disebabkan oleh virus atau bakteria dan boleh menyebabkan keradangan dan cairan menumpuk, menyebabkan telinga terasa sakit dan panas.

Perubahan hormon

Kehadiran perubahan hormon yang berlaku di dalam badan boleh menjadi makna telinga panas yang anda rasakan. Salah satu perubahan hormon ini adalah menopaus, yang berlaku apabila seorang wanita tidak mempunyai tempoh hingga 12 bulan dan tidak dapat hamil secara semula jadi.

Ubat dan terapi yang anda ambil juga dapat menyebabkan perubahan hormon, seperti yang dialami penderita barah ketika menjalani kemoterapi.

sindrom telinga merah

Sindrom telinga merah (RES) atau sindrom telinga merah adalah keadaan yang boleh menjadi makna telinga merah. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh aktiviti yang biasanya anda jalani seperti tekanan, pergerakan leher, menyentuh walaupun hanya mencuci dan menyikat rambut.

Keadaan ini boleh berlaku di kedua telinga, dan biasanya disertai migrain. RES boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam dan boleh berulang beberapa kali sehari atau muncul semula setelah beberapa hari.

RES sukar dirawat, dan boleh berkisar dari ketidakselesaan ringan hingga kesakitan yang sangat menyakitkan.

Erythermalgia

Keadaan ini juga jarang berlaku. Erythermalgia adalah keadaan yang menyebabkan kemerahan dan sensasi terbakar pada satu atau kedua tangan dan kaki.

Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit ini juga boleh berlaku pada wajah dan telinga. Erythermalgia biasanya disebabkan oleh senaman ringan atau suhu yang panas.

Kesakitan yang timbul biasanya cukup berat sehingga mengganggu aktiviti harian anda.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!