Kesihatan

Baris Buah Yang Mengandungi Vitamin C Tinggi, Mana Yang Kegemaran Anda?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai pemakanan dan petua diet dengan rakan doktor pakar kita. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

Vitamin C diperlukan untuk badan kita seharian. Vitamin C itu sendiri adalah vitamin larut air dan terdapat dalam banyak buah. Sekiranya anda tinggal di Indonesia, barisan buah-buahan yang mengandungi vitamin C cukup mudah dijumpai.

Jadi tidak ada alasan untuk malas memakan buah yang mengandung vitamin C. Selain sifat antioksidannya, ia juga mempunyai kesan positif terhadap kesihatan kulit dan fungsi imun.

Selain itu, vitamin C juga penting untuk sintesis kolagen, tisu penghubung, tulang, gigi, dan saluran darah kecil.

Pilihan buah-buahan yang tinggi vitamin C

Tahukah anda bahawa tubuh manusia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C? Oleh itu, sangat penting untuk mengonsumsi buah-buahan yang mengandungi vitamin C secara berkala dalam jumlah yang mencukupi, agar tubuh sentiasa mendapat pengambilan vitamin ini secara optimum.

Dilaporkan Garis Kesihatan, jumlah keperluan vitamin C pada masa ini adalah 90 mg sehari. Sekiranya jumlahnya kurang dari jumlah ini, anda mungkin berisiko mengalami pelbagai gejala kekurangan.

Bermula dari gusi berdarah, lebam kerap, jangkitan, penyembuhan luka yang buruk, anemia dan kudis.

Nah, jika sebelum ini anda hanya tahu jeruk sebagai buah yang kaya akan vitamin C, berikut adalah beberapa buah lain yang juga boleh anda makan untuk mendapatkan C.

Jambu batu

Buah yang kaya dengan vitamin C selain jeruk adalah jambu biji. Ini adalah buah yang tinggi vitamin C, cukup tinggi, lebih daripada 200 mg vitamin dalam satu buah.

Selain vitamin C, jambu biji juga mengandung banyak serat. Kandungan serat dalam buah ini juga melebihi kandungan serat jeruk.

Kiwi

Satu buah kiwi bersaiz sederhana, mengandungi sekitar 70 mg vitamin C. Dengan memakan buah kiwi dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif dan menurunkan kolesterol. Kiwi juga dapat menjadi sumber buah untuk meningkatkan imuniti.

Strawberi

Kira-kira 150 mg strawberi mengandungi hampir 100 mg vitamin C. Bukan hanya itu, strawberi juga kaya dengan asid folik, serat dan mineral, seperti kalium dan magnesium.

Selain itu, kandungan antioksidan yang tinggi dapat mencegah barah dan penyakit vaskular.

Plum Kakadu

Kakadu plum (Terminalia ferdinandiana) adalah makanan super berasal dari Australia. Ia mengandungi 100 kali lebih banyak vitamin C daripada oren. Jadi anda boleh mengatakan bahawa ini adalah salah satu buah dengan vitamin C. tertinggi.

Plum Kakadu mempunyai kepekatan vitamin C 5,300 mg setiap 100 gram. Satu plum mengandungi 481 mg vitamin C, yang merupakan 530 peratus daripada jumlah vitamin C harian yang disyorkan.

Buah ini juga kaya dengan kalium, vitamin E dan antioksidan lutein, yang dapat memberi manfaat kepada kesihatan mata.

Ceri Acerola

Sekiranya anda masih tertanya-tanya adakah masih ada buah dengan vitamin C tertinggi selain kakadu plum? Jawapannya tidak lain adalah ceri acerola.

Hanya satu setengah cawan (49 gram) ceri merah acerola dapat menyediakan 822 mg vitamin C, atau 913 peratus daripada pengambilan yang disyorkan.

Pawpaw

Separuh betik mengandungi kira-kira 94 mg vitamin C. Jumlah ini sedikit lebih tinggi daripada kandungan vitamin C pada buah sitrus. Pepaya juga berpotensi membantu melegakan rongga sinus, mencerahkan kulit dan menguatkan tulang.

Anggur Hitam

Satu setengah cawan (56 gram) anggur hitam mengandungi 101 mg vitamin C, atau kira-kira 112 peratus daripada nilai harian yang disyorkan.

Selain baik untuk dimakan kerana dapat membantu meningkatkan kekebalan tubuh, buah ini juga kaya akan flavonoid atau antioksidan yang disebut antosianin untuk menangkal radikal bebas.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa diet yang tinggi antioksidan seperti vitamin C dan antosianin dapat mengurangi kerosakan oksidatif yang berkaitan dengan penyakit kronik, termasuk penyakit jantung, barah, dan penyakit neurodegeneratif.

Selain itu, anggur hitam juga merupakan buah dengan kandungan vitamin C untuk wanita hamil yang selamat untuk dimakan kerana gula relatif selamat untuk dimakan.

Nenas

Separuh nanas mengandungi 39-49 gram vitamin C. Selain menjadi buah yang kaya akan vitamin C, nanas juga terkenal dengan kandungan bromelain di dalamnya.

Bromelain adalah enzim pencernaan yang membantu memecah protein dalam makanan dan mengurangkan kembung, dan juga dapat bertindak sebagai anti-radang.

Mangga

Buah lain yang kaya akan vitamin C selain jeruk adalah mangga. Dengan makan setengah mangga bersaiz sederhana, anda dapat memenuhi keperluan vitamin C harian anda sekitar 70 peratus, anda tahu.

Sebatian antioksidan polifenol yang terdapat dalam buah mangga terbukti dapat melindungi anda dari barah payudara dan barah usus.

Lychee

Satu leci menyediakan hampir 7 mg vitamin C atau 7.5 peratus daripada jumlah vitamin C harian yang disyorkan. Limau juga mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6, yang bermanfaat untuk otak, jantung dan saluran darah.

Kandungan vitamin C dalam buah ini memainkan peranan penting dalam sintesis kolagen dan kesihatan saluran darah.

Kajian yang mengamati 196,000 orang mendapati pengambilan vitamin C yang tinggi dapat membantu mengurangkan risiko strok sebanyak 42 peratus.

Lemon

Pada masa lalu, lemon diberikan kepada pelaut pada tahun 1700-an untuk mencegah penyakit kudis. Kini, buah kuning cerah ini bukan sahaja dapat dimakan secara langsung, tetapi juga diproses dalam pelbagai bentuk minuman.

Sebiji lemon mentah, termasuk kulitnya, menyediakan 83 mg vitamin C, atau 92 peratus daripada keperluan harian. Sama seperti anggur, lemon juga merupakan buah dengan kandungan vitamin C yang selamat untuk dimakan oleh ibu hamil.

Khasiat vitamin C untuk badan

Pengambilan vitamin C sangat penting untuk badan kita setiap hari. Berikut adalah beberapa kelebihan vitamin C yang baik untuk tubuh, termasuk:

Mengurangkan risiko serangan jantung dan strok

Dengan mengonsumsi vitamin C secara berkala, ia akan meningkatkan kadar vitamin C dalam badan dan menjadikannya stabil dan mengurangkan penebalan arteri di jantung.

Penebalan arteri ini adalah penyebab utama serangan jantung secara tiba-tiba dan boleh menyebabkan strok.

Melegakan selsema

Vitamin C juga dapat melegakan dan mencegah selesema daripada menjadi lebih teruk seperti gangguan pernafasan. Sekiranya anda mengalami selesema, anda harus mengambil cukup vitamin C.

Menghalang penuaan pramatang

Vitamin C dapat membantu menghalang sel yang menyebabkan penuaan pramatang. Vitamin C juga akan membantu tubuh menghasilkan kolagen yang merupakan protein yang diperlukan untuk membantu mencegah kerutan.

Bukan hanya itu, vitamin C dapat mempercepat proses penyembuhan luka, menjaga kulit muda, melambatkan proses penuaan untuk mencerahkan warna kulit.

Meningkatkan sistem ketahanan badan

Vitamin C dipercayai dapat meningkatkan sistem imun anda. Bukan hanya itu, pengambilan vitamin C yang mencukupi dapat mencegah anda dari pelbagai penyakit. Oleh itu, cubalah agar badan anda mendapat pengambilan vitamin C yang mencukupi.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai pemakanan dan petua diet dengan rakan doktor pakar kita. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!