Kesihatan

Catatan Ibu, Ini adalah Senarai Makanan Tidak Sihat untuk Kanak-kanak

Ramai orang berpendapat bahawa makanan yang tidak sihat rasanya lebih enak. Berikut adalah senarai makanan tidak sihat yang harus anda elakkan untuk anak kesayangan anda.

Mendapatkan pemakanan yang baik melalui makanan adalah hak setiap anak. Namun, ini sering juga menjadi cabaran bagi ibu bapa, kerana makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran sepertinya menjadi musuh anak-anak.

Baca Juga: Adakah Anak Kecil Anda Terlalu Tipis? Ini adalah cara meningkatkan berat badan anak

Senaraikan makanan yang tidak sihat untuk dielakkan

Walaupun rasanya sedap dan menyelerakan, anda harus menjauhi makanan ini agar anak anda terhindar dari pelbagai penyakit.

Berikut adalah senarai makanan tidak sihat yang mesti anda ketahui, termasuk:

Makanan segera

Siapa yang tidak suka makanan yang satu ini? Selain sederhana, makanan segera juga sangat menyelerakan anak anda. Makanan ringan atau makanan segera adalah makanan tidak sihat yang paling biasa.

Contohnya seperti kentang goreng, pizza, burger, ayam goreng, dan lain-lain sangat digemari oleh kanak-kanak hingga orang dewasa.

Makanan ringan dikategorikan dalam makanan tidak sihat kerana mengandungi kalori tinggi dan hanya mempunyai sedikit nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Sekiranya anda terlalu kerap makan makanan ringan, anda akan berisiko mengalami pelbagai penyakit, seperti obesiti, diabetes jenis 2, gangguan pencernaan, dan lain-lain.

roti putih

Roti putih juga termasuk dalam makanan tidak sihat untuk kanak-kanak, anda tahu Moms. Ini kerana roti putih diperbuat daripada karbohidrat halus yang rendah serat dan nutrien penting lain.

Selain itu, roti putih juga dapat menyebabkan peningkatan gula dalam darah. Untuk lebih sihat, anda boleh mengganti roti putih dengan roti gandum yang lebih sihat kerana kandungan seratnya lebih tinggi.

Kek dan gula-gula

Bagi anak anda yang suka makan pastri dan makanan manis lain, lebih baik kurangkannya mulai sekarang, Moms. Ini kerana pastri dan makanan manis dianggap makanan tidak sihat.

Lebih-lebih lagi, kek manis dihasilkan dalam kemasan kerana mengandungi gula halus, tepung gandum halus, dan lemak tambahan. Walaupun rasanya sangat sedap, kek itu tidak mempunyai nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Daging yang diproses adalah makanan yang tidak sihat untuk kanak-kanak

Daging yang diproses seperti sosej, nugget, dan makanan sejuk beku lain juga merupakan makanan yang tidak sihat untuk anak-anak. Makanan jenis ini boleh membahayakan kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Daging tersebut akan melalui pelbagai proses pemprosesan sehingga dapat mengurangkan kandungan nutriennya. Di samping itu, daging yang diproses pasti menggunakan bahan pengawet untuk menjadikannya tahan lebih lama.

Makan daging yang diproses terlalu kerap boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan diabetes mellitus. Lebih teruk lagi, ia boleh menyebabkan barah di kemudian hari.

Minuman ringan

Biasanya, minuman ringan menggunakan sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS), yang lebih teruk daripada gula biasa. HCFS menyebabkan kadar gula dalam badan turun naik secara mendadak.

Selain itu, minuman ringan juga merupakan minuman dengan kandungan asid terkuat. Kandungan asid dalam soda dapat mengalahkan kandungan alkali dalam badan yang cenderung alkali. Ini dikhuatiri menjadikan tubuh lebih rentan terhadap virus dan bakteria.

Makanan yang tidak sihat seperti bijirin untuk sarapan pagi

Bagi anda yang sering makan bijirin untuk sarapan, jangan berlebihan. Ini kerana, produk ini adalah makanan yang tinggi gula.

Gula yang digunakan dalam produk ini juga gula jagung. Sekiranya anda makan terlalu banyak gula jagung boleh menyebabkan tumor.

Ais krim

Walaupun rasanya sangat menyelerakan dan menenangkan tekak, ternyata ais krim juga makanan yang tidak sihat. Ais krim mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Selain itu, produk tenusu ini juga mempunyai kandungan kalori yang tinggi. Sekiranya anda makan ais krim untuk pencuci mulut atau pencuci mulut, dapat meningkatkan kadar kalori dalam badan yang kurang sihat untuk badan anda.

Baca Juga: Senarai Makanan Serat Tinggi untuk Puasa yang Sedap Dimakan

Yogurt rendah lemak

Mungkin ada di antara anda yang berpendapat demikian yogurt rendah lemak lebih sihat daripada yogurt biasa. Tetapi jika anda memilih yogurt yang salah, sudah tentu sifat yang terdapat boleh berbeza.

Ini kerana banyak yogurt tidak memberikan bakteria probiotik yang baik. Banyak produk yogurt sering dipasteurisasi, yang membunuh kebanyakan bakteria.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!