Kesihatan

Carisoprodol

Carisoprodol adalah ubat yang dapat berfungsi setelah dimetabolisme menjadi meprobamate. Ubat ini telah diluluskan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat pada tahun 1958. Walau bagaimanapun, penggunaannya hanya terhad di beberapa negara.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat carisoprodol, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa carisoprodol?

Carisoprodol adalah ubat yang digunakan untuk melegakan kekejangan otot yang berkaitan dengan otot dan tulang. Ubat ini juga akan mengendurkan otot dengan menyekat sensasi kesakitan antara saraf dan otak.

Carisoprodol boleh didapati sebagai ubat oral yang diminum. Biasanya ubat itu digunakan untuk rawatan selama tiga minggu sahaja. Anda mungkin sukar mendapatkan ubat ini kerana belum diedarkan dan tidak mempunyai jenama rasmi di Indonesia.

Apa fungsi dan faedah carisoprodol?

Carisoprodol berfungsi sebagai agen relaksasi otot rangka yang berfungsi dengan mempengaruhi tindak balas sistem saraf pusat (pusat). Walaupun sebilangan pakar masih belum menentukan kesan sebenar ubat tersebut.

Kesan ubat biasanya dilihat selepas 30 minit dari penggunaan dan boleh bertahan hingga 4-6 jam. Walau bagaimanapun, karisoprodol diketahui dapat menekan penghantaran rangsangan polisynaptik pada saraf tunjang dan menyekat kesan kejang.

Ia juga mempunyai sifat cemas (kegelisahan) dan penenang (penenang). Dalam dunia perubatan, carisoprodol banyak digunakan untuk merawat keadaan berikut:

Masalah otot

Carisoprodol biasanya diberikan untuk merehatkan otot sekiranya mengalami ketegangan, keseleo dan kecederaan otot. Rawatan ini mesti disertai dengan rehat, terapi fizikal dan langkah-langkah lain untuk menyokong terapi yang berkesan.

Sebilangan pakar perubatan menetapkan ubat ini hanya untuk rawatan jangka pendek, iaitu 2 hingga 3 minggu. Penggunaan jangka panjang tidak cukup digalakkan kerana dapat meningkatkan risiko penyalahgunaan, ketergantungan, dan intoleransi.

Pakar menyatakan bahawa ubat sakit bukan steroid (NSAID) atau relaksan otot rangka boleh dipertimbangkan untuk sakit belakang yang akut. Terapi farmakologi boleh diberikan sekiranya perlu. Walau bagaimanapun, penggunaannya mesti sangat berhati-hati dengan mempertimbangkan risikonya.

Walau bagaimanapun, karisoprodol mungkin tidak berkesan untuk rawatan hiperaktif otot rangka akibat gangguan neurologi kronik. Masalah ini termasuk cerebral palsy (gangguan koordinasi yang biasanya berlaku pada kanak-kanak) dan dyskinesias lain.

Jenama dan harga Carisoprodol

Carisoprodol mempunyai beberapa jenama yang telah beredar, seperti Soma dan Vanadom. Ubat ini termasuk ubat terkawal di mana penggunaannya dijalankan dalam program khas.

Namun, obat ini belum diedarkan di Indonesia mengenai keselamatan penggunaan narkoba. Selain itu, ubat ini juga telah ditarik dari edaran di Eropah sejak tahun 2008.

Bagaimana cara mengambil ubat carisoprodol?

Bagaimana dan ikuti arahan mengenai cara minum dan dos yang telah ditentukan oleh doktor. Jangan minum ubat lebih lama atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Dos ubat akan ditentukan oleh doktor. Doktor akan memberikan dos ubat mengikut keadaan klinikal anda. Ikuti rejimen dos yang ditetapkan.

Ubat ini mempunyai risiko besar untuk mempengaruhi tabiat. Penyalahgunaan ubat boleh menyebabkan ketagihan, overdosis, atau kematian. Menjual atau memberi karisoprodol adalah pelanggaran undang-undang.

Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan. Sekiranya ketidakselesaan perut atau gangguan gastrointestinal berlaku, anda boleh mengambilnya dengan makanan. Cuba ambil pada masa yang sama setiap hari.

Terus minum ubat dan jangan berhenti mengambilnya kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Berhenti minum secara tiba-tiba boleh memburukkan keadaan anda. Doktor akan mengurangkan dos secara beransur-ansur sebelum menghentikannya atau menukarnya kepada ubat lain.

Ubat ini biasanya diminum 3 kali sehari sebelum tidur dan hanya boleh diminum selama 2 atau 3 minggu. Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik, atau semakin teruk. Ikuti arahan dos doktor anda dengan berhati-hati.

Carisoprodol hanya merupakan sebahagian daripada program ubat pelengkap yang mesti disertai dengan rehat yang mencukupi, terapi fizikal, atau langkah-langkah menghilangkan rasa sakit yang lain. Ikut arahan doktor mengenai rawatan yang harus anda lakukan.

Simpan karisoprodol pada suhu bilik dari kelembapan dan panas selepas digunakan.

Berapakah dos karisoprodol?

Dos dewasa

Dos biasa: 250-350mg diambil tiga kali sehari dan pada waktu tidur selama 2 hingga 3 minggu rawatan.

Dos anak

Berumur lebih dari 16 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.

Adakah carisoprodol selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) belum memasukkan karisoprodol dalam kategori ubat kehamilan. Penggunaan ubat pada wanita hamil tidak digalakkan kerana risiko kesan sampingan.

Di samping itu, ubat ini juga diketahui masuk ke dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk dimakan oleh ibu yang menyusu. Sebilangan kesan sampingan sangat mungkin mempengaruhi bayi yang disusui.

Apakah kesan sampingan karisoprodol yang mungkin?

Beberapa kesan sampingan mungkin timbul kerana penyalahgunaan dadah atau kerana tindak balas badan pesakit. Beberapa kesan sampingan karisoprodol termasuk:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Kejang
 • Tahap serotonin yang tinggi dalam badan, halusinasi, demam, berpeluh, menggigil, degupan jantung yang cepat, kekejangan otot, kehilangan koordinasi, mual, muntah, atau cirit-birit.
 • Pergolakan
 • Ketergantungan
 • Kemurungan sistem saraf pusat
 • Porphyria
 • Gangguan darah, seperti leukopenia, pancytopenia
 • Takikardia
 • Ataxia
 • Kejutan anaphylactic
 • Insomnia

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan karisoprodol termasuk:

 • Mengantuk
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Vertigo
 • Gegaran

Sekiranya kesan sampingan muncul selepas anda mengambil ubat ini, hentikan rawatan dengan segera dan dapatkan nasihat lebih lanjut dengan doktor anda.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap karisoprodol atau meprobamate.

Anda juga tidak boleh mengambil karisoprodol jika anda mempunyai sejarah porphyria intermiten akut.

Beritahu doktor anda sama ada selamat bagi anda untuk mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • penyakit hati
 • Penyakit buah pinggang
 • Kejang
 • Sejarah penyalahgunaan dadah atau kebergantungan
 • Sejarah alkoholisme
 • Gangguan keperibadian.

Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil karisoprodol, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Ubat ini tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 16 tahun. Jangan berikan carisoprodol kepada orang lain tanpa preskripsi doktor. Orang tua juga mungkin lebih peka terhadap kesan sampingan ubat.

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat lain semasa mengambil carisoprodol, terutamanya:

 • Ubat untuk mengatasi kemurungan, misalnya fluvoxamine, amitriptyline, imipramine
 • Ubat untuk tidur atau gangguan kecemasan, misalnya diazepam, clonazepam, alprazolam
 • Ubat untuk kesakitan sederhana hingga teruk, seperti tramadol, pethidine, morfin
 • Omeprazole
 • Rifampisin
 • Aspirin

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.