Kesihatan

Sesuai untuk makanan ringan yang sihat, ini adalah 6 kebaikan kacang untuk badan

Semasa berdiet, anda pasti mahukan makanan yang rasanya enak, tetapi tidak membuat angka pada skala melompat ke kanan. Sekiranya seperti ini, mengapa tidak cuba mengambil faedah kacang tanah?

Manfaat kacang tidak hanya dapat membantu menurunkan berat badan, tetapi juga mempunyai pelbagai manfaat lain untuk tubuh.

Baca juga: 7 Khasiat Khas Kacang Hijau untuk Tubuh, Sudah Tahu?

Kandungan nutrien kacang tanah

Seperti yang dilaporkan oleh Garis KesihatanDalam semangkuk kacang dengan berat sekitar 100 gram terdapat nutrien berikut:

  1. Kalori: 567
  2. Air: 7%
  3. Protein: 25.8 gram
  4. Karbohidrat: 16.1 gram
  5. Gula: 4.7 gram
  6. Serat: 8.5 gram
  7. Lemak: 49.2 gram
  8. Omega-3: 0 gram
  9. Omega-6: 15.56 gram

Khasiat kacang untuk kesihatan

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, walaupun tinggi kalori, kacang sangat kaya dengan nutrien dan rendah karbohidrat. Ini kerana kandungan lemak di dalamnya termasuk dalam lemak sihat yang sangat baik untuk kesihatan. Beberapa kelebihan kacang untuk badan adalah:

Sumber lemak sihat

Sebilangan besar kandungan lemak dalam kacang adalah asid lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda. Kedua-duanya adalah lemak sihat.

Mengonsumsi lemak jenis ini lebih disarankan daripada lemak jenuh dan trans, yang dapat meningkatkan kadar kolesterol darah.

Namun, kerana kacang tanah juga mengandung sejumlah kecil lemak jenuh yang kurang sihat, Anda disarankan untuk makan makanan ini dalam jumlah kecil.

Serat baik untuk pencernaan

Kacang merupakan sumber serat yang baik untuk pencernaan. Dalam 100 gram kacang tanah, terdapat 8.5 gram serat.

Ini dapat memenuhi seperempat pengambilan serat yang disyorkan untuk lelaki atau sepertiga untuk wanita.

Menjaga kesihatan jantung

Satu kajian menunjukkan bahawa makan kacang cukup berkesan untuk melindungi anda dari penyakit jantung. Manfaat ini kemungkinan merupakan kesan gabungan dari pelbagai faktor.

Contohnya, kerana kacang tanah mengandungi sejumlah nutrien yang menyihatkan jantung. Bermula dari magnesium, niasin, tembaga, asid oleik, hingga beberapa antioksidan seperti resveratrol.

Baik untuk mengekalkan berat badan

Memandangkan kacang tanah kaya dengan lemak, protein, dan serat yang sihat. Jadi ini menjadikannya makanan ringan yang enak yang masih sihat.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa wanita yang makan kacang dua kali seminggu mempunyai risiko kegemukan yang lebih rendah selama 8 tahun daripada mereka yang jarang makan kacang.

Baca juga: 5 Buah Kuat untuk Menurunkan Berat Badan, Perhatikan!

Menghalang pembentukan batu empedu

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan kacang tanah secara berkala dapat mengurangkan risiko batu empedu, baik pada lelaki dan wanita.

Ini dianggap berlaku sebagai salah satu kesan menurunkan kolesterol yang disebabkan oleh kacang tanah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini.

Manfaat kacang tanah untuk menguruskan kadar gula dalam darah

Kacang tanah adalah makanan yang sangat baik untuk pesakit kencing manis atau mereka yang berisiko menghidap diabetes. Ini kerana kacang tanah mempunyai indeks glisemik rendah, yang berarti mereka tidak menyebabkan lonjakan kadar gula darah yang besar.

Kacang tanah juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah kerana rendah karbohidrat tetapi tinggi protein, lemak, dan serat. Serat dapat melambatkan proses pencernaan, dan memungkinkan pembebasan tenaga yang lebih stabil.

Kesimpulannya, kacang tanah adalah sumber protein sayuran yang sangat baik dan kaya dengan pelbagai vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan.

Anda boleh menggunakannya sebagai sebahagian daripada program penurunan berat badan. Namun, kerana tinggi lemak, kacang masih tidak digalakkan dimakan secara berlebihan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!