Kesihatan

Mudah, Inilah Cara Membuat Pembersih Tangan Sendiri dari Aloe Vera!

Pembersih tangan adalah barang yang mesti dimiliki semasa wabak ini. Walaupun ada banyak yang dijual di pasaran, tetapi kita juga boleh membuat pembersih tangan dari lidah buaya. Kemudian, bagaimana membuat pembersih tangan dari lidah buaya?

Baca juga: Mana Yang Lebih Sesuai? Mencuci Tangan dengan Sabun atau Pembersih Tangan?

Apa itu pembersih tangan?

Pembersih tangan adalah cara mudah digunakan untuk membantu mencegah penyebaran kuman apabila sabun dan air tidak tersedia. Pembersih tangan dapat membantu menjaga keselamatan dan mengurangkan penyebaran coronavirus baru.

Sekiranya anda menghadapi masalah mencari pembersih tangan di kedai tempatan dan anda tidak mempunyai alat pembersih tangan, maka anda boleh mengambil langkah untuk membuatnya sendiri. Anda hanya memerlukan beberapa ramuan, seperti alkohol gosok, gel lidah buaya, dan minyak pati atau jus lemon.

Walaupun pembersih tangan boleh menjadi cara yang berkesan untuk menghilangkan kuman, pihak kesihatan tetap mengesyorkan mencuci tangan anda seboleh-bolehnya agar tangan anda bebas daripada virus penyebab penyakit dan kuman lain.

Bagaimana cara membuat pembersih tangan anda sendiri dari lidah buaya?

Sebenarnya, anda tidak perlu bimbang kehabisan pembersih tangan di farmasi, kerana cara membuat pembersih tangan sendiri sangat mudah dengan menggunakan bahan semula jadi seperti lidah buaya.

Aloe vera memang mempunyai banyak faedah dan kegunaan. Sekiranya anda mempunyai tanaman lidah buaya di rumah, anda boleh menggunakannya sebagai ramuan untuk membuat pembersih tangan.

Bahan utama yang harus dimiliki jika anda ingin membuat pembersih tangan anda sendiri adalah isopropil alkohol, tetapi anda harus memastikan bahawa ia sekurang-kurangnya 60 peratus atau lebih.

Cara membuat pembersih tangan yang berkesan adalah menggunakan alkohol 2: 1 untuk lidah buaya. Ini kerana ia dapat mengekalkan kandungan alkohol sekitar 60 peratus. Yang merupakan jumlah minimum untuk membunuh kuman.

Isopropil yang mempunyai kandungan alkohol 90 atau 99 peratus mempunyai peluang paling besar untuk membunuh COVID-19 atau kuman lain.

Bahan pembersih tangan dari lidah buaya

Berikut adalah bahan-bahan yang mesti anda sediakan untuk membuat pembersih tangan anda sendiri.

 • gel aloe vera
 • Alkohol Isopropil
 • minyak pati
 • Semburkan atau botol

Sekiranya anda ingin mengambil gel aloe vera dari kilang lidah buaya secara langsung:

 • Anda boleh menggunakan 1 daun lidah buaya. Anda sekurang-kurangnya perlu memerhatikan secawan gel lidah buaya.
 • Untuk cawan gel aloe vera, anda juga memerlukan 3/4 alkohol
 • 10-15 titis minyak pati (lavender, pudina, atau kayu putih)
 • Jangan lupa semburan atau botol untuk menambah pembersih tangan
 • Resipi ini akan menghasilkan kira-kira 1 cawan pembersih

Adakah selamat menggunakan pembersih tangan dari lidah buaya?

Sekiranya anda menggunakan bahan yang dinyatakan di atas, pembersih tangan buatan ini selamat digunakan. Walau bagaimanapun, pembersih tangan buatan sendiri hanya disyorkan dalam keadaan yang melampau apabila anda sukar menemui pembersih tangan di pasaran.

Bahan atau perkadaran yang tidak betul boleh menyebabkan:

 • Kurang cekap, yang bermaksud pembersih tangan tidak membuang sebahagian atau semua mikrob dengan berkesan
 • Kerengsaan kulit atau boleh menyebabkan luka bakar
 • Pendedahan kepada bahan kimia berbahaya semasa penyedutan

Pembersih tangan yang dibuat sendiri juga tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak. Ini kerana kanak-kanak mungkin lebih terdedah kepada kesan sampingan akibat pembersih tangan yang tidak betul.

Sebabnya lidah buaya adalah bahan semula jadi yang baik untuk membuat pembersih tangan

Aloe vera adalah tumbuhan perubatan yang popular yang telah digunakan orang selama ribuan tahun. Lidah buaya adalah tumbuhan tebal dan pendek yang menyimpan air di daunnya.

Ramai orang tahu bahawa lidah buaya digunakan untuk merawat luka kulit, tetapi ia juga mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang berpotensi.

Mengandungi sebatian tumbuhan yang sihat

Lancarkan penjelasan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini, industri kosmetik, farmasi, dan makanan menggunakan lidah buaya secara meluas. Aloe vera terkenal dengan daunnya yang tebal, berduri, berdaging dan panjangnya sekitar 12-19 inci (30-50 sentimeter).

Setiap daun mengandungi tisu berlendir yang menyimpan air, dan kandungan ini menjadikan daunnya tebal. Gel dalam lidah buaya mengandungi sebilangan besar sebatian bioaktif bermanfaat yang terdapat pada tumbuhan, termasuk vitamin, mineral, asid amino, dan antioksidan.

Mempunyai sifat antioksidan dan antibakteria

Sebab mengapa lidah buaya adalah bahan yang selamat untuk digunakan sebagai pembersih tangan adalah kerana mengandungi antioksidan yang penting untuk kesihatan. Gel lidah buaya mengandungi antioksidan kuat yang dikenali sebagai polifenol.

Polifenol ini, bersama dengan sebatian lain dalam lidah buaya, membantu menghalang pertumbuhan bakteria tertentu yang boleh menyebabkan jangkitan pada manusia.

Lidah buaya terkenal dengan sifat antibakteria, antivirus dan antiseptiknya. Kandungan ini dapat membantu menyembuhkan luka dan merawat masalah kulit.

Mempercepat penyembuhan luka

Orang paling kerap menggunakan lidah buaya sebagai ubat topikal, menggunakannya pada kulit daripada memakannya. Sebenarnya, minyak kelapa mempunyai sejarah penggunaan yang panjang dalam merawat luka, dan terutama luka bakar, termasuk selaran matahari.

Selidik seperti yang dilaporkan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini menunjukkan bahawa ia adalah rawatan topikal yang berkesan untuk luka bakar tahap pertama dan kedua.

Sebagai contoh, tinjauan dari kajian eksperimen mendapati bahawa lidah buaya dapat mengurangkan masa penyembuhan luka bakar sekitar 9 hari berbanding dengan rawatan konvensional.

Bukan hanya itu, rawatan dengan lidah buaya juga membantu mencegah kemerahan, gatal-gatal, dan jangkitan.

Memperbaiki keadaan kulit dan mencegah kedutan

Seperti yang dilaporkan dari halaman Berita Perubatan Hari IniWalau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti awal yang menunjukkan bahawa gel aloe vera topikal dapat melambatkan penuaan kulit.

Dalam kajian tahun 2009 terhadap 30 wanita berusia lebih dari 45 tahun, mengambil gel lidah buaya oral meningkatkan pengeluaran kolagen dan meningkatkan keanjalan kulit dalam jangka masa 90 hari.

Bukan hanya itu, hasil kajian juga menunjukkan bahawa lidah buaya dapat membantu kulit mengekalkan kelembapan dan meningkatkan integriti kulit, yang dapat bermanfaat untuk keadaan kulit kering.

Manfaat lain dari lidah buaya untuk kesihatan

Menurunkan kadar gula dalam darah

Bagi sebilangan orang, ada yang menggunakan lidah buaya sebagai ubat diabetes. Ini kerana rawatan diabetes dengan lidah buaya dapat meningkatkan kepekaan insulin dan membantu meningkatkan pengurusan gula dalam darah.

Contohnya, tinjauan terhadap lapan kajian yang diterbitkan di halaman Berita Perubatan Hari Ini mendapati bahawa lidah buaya boleh memberi manfaat kepada penderita diabetes pra-diabetes atau diabetes jenis 2 kerana kesannya terhadap kawalan glisemik.

Membantu mengubati sariawan

Luka canker adalah penyakit biasa yang dirasakan oleh hampir semua orang. Penyebabnya juga berbeza-beza mengikut keadaan kesihatan mulut. Luka canker biasanya muncul di bawah bibir, di mulut, dan berlangsung selama kira-kira seminggu.

Telah diketahui bahawa rawatan lidah buaya dapat mempercepat penyembuhan sariawan. Memakai tampalan lidah buaya ke kawasan ini berkesan untuk mengurangkan ukuran ulser. Walau bagaimanapun, ia tidak mengatasi rawatan ulser konvensional: kortikosteroid.

Juga diketahui bahawa gel lidah buaya tidak hanya mempercepat penyembuhan sariawan, tetapi juga mengurangkan rasa sakit yang timbul ketika sariawan menjadi radang.

Mengurangkan sembelit

Lidah buaya juga dapat membantu sembelit. Kali ini, bukan gel yang memberikan kebaikan, tetapi susu getah, yang merupakan sisa kuning melekit tepat di bawah kulit daun.

Sebatian utama ini bertanggungjawab untuk kesan dipanggil aloin, atau barbaloin, kerana ia mempunyai kesan pencahar yang mapan.

Walau bagaimanapun, menurut Berita Perubatan Hari IniWalau bagaimanapun, lidah buaya tidak berkesan terhadap keadaan pencernaan lain, seperti sindrom iritasi usus atau penyakit radang usus.

Baca juga: Penyelidikan Terkini: Sakit Mata Mungkin Gejala COVID-19

Bagaimana cara menggunakan pembersih tangan?

Dilaporkan dari Garis KesihatanBerikut adalah dua perkara yang harus anda perhatikan ketika menggunakan pembersih tangan.

 • Anda perlu meletakkannya di tangan sehingga kering
 • Sekiranya tangan anda berminyak atau terlalu kotor, anda mesti mencucinya terlebih dahulu dengan sabun dan air

Berikut adalah beberapa petua berkesan untuk menggunakan pembersih tangan.

 • Semburkan atau sapukan pembersih tangan ke tapak tangan
 • Gosokkan tangan dengan bersih. Sentiasa pastikan pembersih tangan juga digunakan pada semua permukaan dan jari
 • Gosokkan tangan sekurang-kurangnya 30 hingga 60 saat atau sehingga tangan kering. Memerlukan sekurang-kurangnya 60 saat dan kadang-kadang lebih lama, untuk pembersih tangan berfungsi dengan berkesan untuk membunuh kuman

Mencuci tangan vs pembersih tangan

Mengetahui kapan masa terbaik untuk mencuci tangan, dan kapan pembersih tangan boleh digunakan adalah kunci untuk melindungi diri anda dari virus COVID-19 dan penyakit lain, seperti selesema biasa dan selesema bermusim.

Walaupun keduanya memenuhi tujuan, mencuci tangan dengan sabun dan air harus selalu menjadi keutamaan, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Gunakan pembersih tangan hanya jika sabun dan air tidak tersedia dalam keadaan tertentu.

Berikut adalah beberapa syarat yang memerlukan anda sentiasa mencuci tangan:

 • Setelah pergi ke bilik air.
 • Selepas meniup hidung, batuk, atau bersin.
 • Sebelum makan.
 • Setelah menyentuh permukaan yang mungkin tercemar.

CDC merangkumi arahan khusus mengenai kaedah mencuci tangan yang paling berkesan. Dalam arahan tersebut, mereka sangat mengesyorkan langkah-langkah berikut:

 • Sentiasa gunakan air yang bersih. Anda boleh menggunakan air suam atau air sejuk.
 • Basahkan tangan anda terlebih dahulu, kemudian matikan air, dan gosokkan tangan anda dengan sabun.
 • Gosokkan tangan dengan sabun sekurang-kurangnya 20 saat. Pastikan untuk menggosok bahagian belakang tangan anda, di antara jari anda, dan di bawah kuku anda.
 • Hidupkan air dan bilas tangan anda.
 • Kemudian, gunakan tuala bersih atau biarkan kering sendiri.

Itulah petua bagaimana membuat pembersih tangan anda sendiri dari lidah buaya. Tidak ada yang salah, anda tahu, berusaha membuatnya di rumah, tetapi anda mesti tetap memperhatikan perkadaran yang betul supaya pembersih tangan berkesan membunuh kuman.

Pantau perkembangan COVID-19 di Indonesia melalui laman web resmi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.