Kesihatan

Pelbagai Punca Puting Sakit, Adakah Termasuk Tanda Kehamilan?

Selain sakit payudara, salah satu keadaan yang sering dikeluhkan wanita adalah sakit puting. Harap maklum, puting adalah kawasan sensitif, pelbagai faktor boleh menyebabkan keadaan ini.

Jadi, apakah faktor-faktor ini? Mari lihat ulasan berikut!

Baca juga: Puting Gatal? Mungkin Ini Sebabnya!

Pelbagai penyebab puting sakit

Kesakitan pada puting pada setiap individu adalah berbeza. Sebilangan wanita mungkin merasakan sakit yang tajam, yang lain mungkin merasa sakit disertai dengan gatal.

Apabila puting sakit, kebimbangan terbesar mengenai penyebabnya adalah barah payudara. Namun, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, keadaan ini boleh mempunyai banyak sebab.

Baiklah, agar anda lebih memahaminya, berikut adalah penyebab sakit puting:

1. Geseran pada pakaian

Geseran adalah salah satu sebab biasa mengapa puting sakit. Kesakitan boleh berlaku jika puting anda menggosok baju atau coli yang tidak sesuai, misalnya ketika anda bersukan seperti berlari, berselancar, atau bermain bola keranjang.

Geseran pada puting boleh menyebabkan kesakitan yang menyengat. Bukan hanya itu, kulit juga boleh menjadi kering atau retak.

2. Dermatitis atopik atau alahan

Kesakitan dan kerengsaan disertai dengan kulit bersisik, berkerak, atau bahkan melepuh boleh menjadi tanda reaksi alergi atau dermatitis atopik (eksim).

Terdapat pelbagai jenis produk rumah tangga yang boleh mengganggu puting susu, seperti dermatitis atopik, termasuk:

  • losyen badan
  • Bahan pencuci
  • Sabun
  • Krim pencukur
  • Pelembut fabrik
  • Wangian
  • Fabrik

Kulit merah atau retak di sekitar puting dan areola (kawasan gelap yang mengelilingi puting susu), dan gatal berterusan adalah satu lagi tanda reaksi alergi.

3. Perubahan hormon

Puting sakit juga boleh disebabkan oleh perubahan hormon dalam kitaran haid wanita.

Keadaan ini biasanya dirasakan pada hari-hari sebelum haid bermula, ketika peningkatan kadar estrogen dan progesteron meningkat dan menarik lebih banyak cecair ke dalam payudara, yang dapat menyebabkan payudara merasa bengkak.

Rasa sakit biasanya berhenti setelah haid anda bermula atau berlangsung beberapa hari. Sekiranya kesakitan berterusan, anda harus berjumpa doktor.

4. Jangkitan

Puting yang cedera akibat geseran, reaksi alergi, retak, atau bahkan pendarahan berisiko mendapat jangkitan.

Kemungkinan jangkitan kulat pada puting disebabkan oleh Candida albicans juga boleh berlaku. Jangkitan yis pada puting sering digambarkan sebagai rasa sakit dan panas yang menyakitkan yang muncul selepas menyusui.

Jangkitan lain, seperti mastitis (jangkitan saluran susu) juga harus diperhatikan.

Baca juga: Rentan kepada Ibu Menyusui, Kenali Ciri-ciri Mastitis Payudara Sejak Dini

5. Penyakit Paget dan barah payudara

Puting sakit juga boleh menjadi tanda penyakit Paget dan barah payudara. Walau bagaimanapun, puting yang sakit jarang menjadi gejala utama barah payudara.

Adakah puting sakit adalah tanda kehamilan?

Dari banyak penyebab puting sakit, penyebab lain adalah kehamilan. Ini boleh disebabkan oleh perubahan hormon. Walau bagaimanapun, ini bukan tanda-tanda utama kehamilan.

Bukan hanya itu, payudara dan puting boleh terasa bengkak, dan mengeluarkan cairan ketika menghampiri persalinan.

Lancarkan Garis Kesihatan, bagi banyak wanita, puting susu sangat sensitif pada minggu-minggu awal kehamilan. Walau bagaimanapun, kepekaan puting yang melampau biasanya hilang dalam beberapa minggu.

Semasa trimester pertama, beberapa wanita juga mengalami sensasi kesemutan pada puting atau areola. Untuk mengesahkan kehamilan, anda harus berjumpa doktor.

Kemudian, adakah puting sakit berbahaya?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, puting sakit mempunyai banyak sebab. Adalah sangat penting untuk mengetahui apa penyebab keadaan ini. Kerana, rawatan sangat bergantung pada faktor penyebab.

Sekiranya penyebabnya adalah geseran pakaian, memakai coli atau pakaian yang lebih sesuai dapat membantu mencegah keadaan ini. Beberapa krim atau salap juga dapat membantu mengurangkan kesan geseran.

Untuk dermatitis, biasanya dirawat dengan krim steroid atau losyen yang dapat membantu mengurangkan keradangan. Keadaan radang dan berjangkit juga mesti dipertimbangkan dan dirawat dengan cepat sebelum timbul komplikasi yang lebih serius.

Itulah beberapa maklumat mengenai puting yang sakit. Sekiranya keadaan ini berlangsung lebih lama atau disertai dengan gejala lain, anda harus berjumpa doktor. Ini penting untuk mengetahui sebab dan rawatan yang tepat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.