Kesihatan

Ibu, Elakkan 15 Bahan Kosmetik dan Penjagaan Kulit Ini Semasa Mengandung

Wanita mana yang tidak mahu kelihatan cantik dan bercahaya bila-bila masa. Ibu, ada baiknya lebih berhati-hati dalam memilih produk kosmetik atau penjagaan kulit semasa kehamilan. Oleh itu, sangat penting untuk mencari kosmetik yang selamat untuk wanita hamil.

Kerana terdapat beberapa ramuan dalam produk kosmetik atau kecantikan yang boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan bayi di dalam kandungan.

Mencari kosmetik yang selamat untuk wanita hamil? Elakkan kandungan ini!

Mencari kosmetik yang selamat untuk wanita hamil bukanlah sesuatu yang mudah. Ibu perlu tahu bahawa ada beberapa bahan kosmetik yang perlu dielakkan. Berikut adalah penjelasan satu persatu.

1. Benzoil peroksida

Bahan-bahan kosmetik yang berbahaya bagi wanita hamil pertama adalah Benozyl peroxide.

Benzoil peroksida dan asid salisilik biasanya terdapat dalam produk rawatan jerawat. Jerawat itu sendiri adalah masalah klasik bagi wanita hamil.

Walau bagaimanapun, jangan sekali-kali menggunakan krim muka atau krim jerawat yang mengandungi benzoil peroksida dan asid salisilik, Moms.

Kandungan benzoil peroksida termasuk dalam kategori C versi ubat FDA. Ini bererti ada risiko yang mungkin terjadi pada janin jika digunakan oleh wanita hamil.

2. Hydroquinone

Kosmetik yang selamat untuk wanita hamil juga mesti bebas dari kandungan hidrokuinon. Hydroquinone biasanya dijumpai dalam produk pemutih wajah untuk merawat masalah seperti bintik-bintik gelap dan melasma.

Ibu sangat digalakkan untuk mengelakkan produk yang mengandungi hidrokuinon sehingga proses penghantaran selesai.

Lancarkan Byrdie, kajian menunjukkan bahawa sebanyak 45 peratus kandungan ubat ini diserap ke dalam kulit setelah disapu secara topikal.

Walaupun tidak ada kajian yang berkaitan dengan kesan hidrokuinon pada janin. Namun, apabila anda menggunakan produk ini, terlalu banyak bahan kimia di dalam aliran darah anda dan menjadikannya berisiko bagi bayi.

Baca juga: Hati-hati, inilah bahaya di sebalik penggunaan krim hidrokuinon untuk wajah!

3. Kosmetik yang selamat untuk wanita hamil mestilah bebas retinoid

Semasa mengandung, anda juga disarankan untuk mengelakkan retinoid dan turunannya seperti retinol, retin-a, dan retinil palmitat. Retinol itu sendiri adalah turunan vitamin A.

Kandungan kosmetik berbahaya ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi. Pada label produk, bahan-bahan ini biasanya ditulis dengan nama asam retinoat, retinil palmitat, retinaldehid, adapalena, tretinoin, tazarotene, dan isotretinoin.

Sebilangan besar retinoid adalah kategori C, tetapi Tazarotene dan Isotretinoin adalah kategori X, yang bermaksud bahawa mereka dilarang sama sekali digunakan semasa kehamilan kerana kesan berbahaya yang pasti terhadap bayi.

4. Pelindung matahari kimia

Terdapat 2 jenis pelindung matahari, iaitu kimia dan fizikal. Sepatutnya, semasa hamil Moms disarankan untuk menghindari produk pelindung matahari kimia.

Bahan terlarang untuk wanita hamil dalam pelindung matahari kimia termasuk: Avobenzone, homosalate, octisalate, octocrylene, oxybenzone, octinoxate, menthyl anthranilate, dan octocrylene.

Pelindung matahari kimia boleh menyebabkan gangguan hormon yang mengganggu perkembangan sistem saraf bayi.

5. Asid salisilik oral

Ibu mesti biasa dengan produk asid salisilik (asid salisilik) yang terdapat dalam produk penjagaan kulit yang digunakan secara topikal. Asid salisilik juga mempunyai bentuk oral yang diambil secara oral.

Walaupun tidak berbahaya apabila digunakan secara topikal, Arielle N.B. Kauvar, MD, pengarah Penjagaan Laser & Kulit New York, mengatakan tidak selamat semasa mengandung ketika digunakan secara lisan.

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan asid salisilik oral pada akhir kehamilan boleh meningkatkan risiko pendarahan intrakranial pada janin.

6. Kosmetik yang selamat untuk wanita hamil mestilah bebas dari paraben

Bahan kosmetik berbahaya seterusnya adalah parabens. Lancarkan Byrdie, penyelidikan masih dijalankan tetapi ada penyelidikan yang menunjukkan bahan kimia ini mempunyai kaitan dengan risiko barah payudara dan juga mempengaruhi sistem pembiakan.

Oleh itu, kosmetik yang selamat untuk wanita hamil juga mesti bebas dari paraben.

Kandungan paraben dalam label produk kosmetik biasanya ditulis dengan nama propyl, butyl, isopropyl, isobutyl dan methyl paraben.

Baca juga: Krim Muka untuk Wanita Hamil: Bahan Mana Yang Berbahaya?

7. Formaldehid

Kandungan formaldehid biasanya terkandung dalam produk perawatan pelurus rambut, cat kuku dan gam bulu mata.

Biasanya ramuan ini ditulis dengan nama formaldehid, quaternium-15, dimetil-dimetil (DMDM), hidantoin, imidazolidinil urea, diazolidinil urea, natrium hidroksi metil glisinat, dan 2-bromo-2-nitropropana-1,3-diol (Bronopol ).

Bahan kimia ini telah dikaitkan dengan barah dan juga masalah sistem saraf lain seperti sakit dada, batuk, sukar bernafas, dan kerengsaan pernafasan.

8. Phthalates

Bahan ini biasanya terdapat dalam produk dengan wangian sintetik dan cat kuku. Biasanya ditulis pada label dengan nama diethyl dan dibutyl.

Phthalates berbahaya kerana ia berkaitan dengan masalah hati, ginjal, paru-paru, dan pembiakan. Oleh itu, sangat penting untuk dicari penjagaan kulit dan ganti selamat untuk wanita hamil yang tidak mengandungi phthalates.

9. Minyak pati

Minyak pati sering dianggap sebagai alternatif semula jadi untuk produk kecantikan. Namun, mereka belum dinilai oleh FDA dan tidak ada standard pelabelan yang ketat.

Minyak pati terdapat dalam pelbagai jenis dan kepekatan, jadi sukar untuk membuat pernyataan umum mengenai sama ada anda harus menggunakannya semasa hamil.

Walau bagaimanapun, ada yang dikaitkan dengan masalah kesihatan jika digunakan semasa hamil. Sekiranya anda ingin menggunakan produk minyak pati, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar obstetrik anda.

10. Bahan-bahan lain yang tidak boleh terdapat dalam kosmetik yang selamat untuk wanita hamil

Sebagai tambahan kepada sembilan ramuan popular di atas, terdapat juga beberapa bahan lain yang harus anda perhatikan dalam label produk kosmetik atau penjagaan kulit, termasuk:

 • Aluminium klorida heksahidrat: Terdapat dalam antiperspirant; ditulis sebagai aluminium klorida heksadirat dan aluminium kloromit.
 • Asid hidroksi betaBahan-bahan yang harus anda hindari di label termasuk asid salisilik, asid 3-hidroksipropionik, asid tretokanik, dan asid tropik.
 • Diethanolamine (DEA): Terdapat dalam produk rambut dan badan, biasanya ditulis dengan nama diethanolamine, oleamide DEA, lauramide DEA dan cocamide DEA.
 • Dihidroksiaseton (DHA): Terdapat dalam produk semburan penyamakan, Bahan ini berbahaya jika disedut
 • Asid thioglycolic: Terdapat dalam alat penghilang rambut, yang disenaraikan dengan nama asetil mercaptan, mercaptoacetate, mercaptoacetic acid, dan thiovanic acid.
 • Toluena: Terdapat dalam cat kuku; Elakkan kandungan metilbenzena, toluol, dan antisal 1a.

Gincu yang selamat untuk wanita hamil

Pada dasarnya ketika membeli gincu, wanita terlebih dahulu memilih warnanya. Ini baik-baik saja, tetapi semasa hamil anda harus lebih selektif memilih gincu, dan yang harus anda perhatikan terlebih dahulu adalah isinya.

Gincu adalah kosmetik yang paling digemari oleh ramai wanita, tetapi jika ditelan ketika anda makan atau minum, sudah tentu ini boleh membahayakan bayi. Oleh itu, sangat penting untuk memilih gincu yang selamat untuk wanita hamil.

Bahan untuk dielakkan

Untuk memilih gincu yang selamat untuk wanita hamil, anda mesti mengelakkan bahan-bahan kosmetik yang berbahaya seperti:

 • Plumbum dan beberapa logam lain
 • Retinil palmitat
 • Tocopheryl Acetate

Kandungan ini boleh menimbulkan risiko yang berpotensi untuk wanita hamil. Bukan hanya bahan kimia atau pewarna pigmen yang sama berbahaya.

Melancarkan dari Ibu bapa, lebih banyak kandungan logam disimpan dalam gincu merah jambu terang (merah jambu bersemangat), merah gelap (merah tua), coklat, beri, berkilau, begitu juga berkilauglosses atau noda.

Pada warna yang lebih ringan, matte, atau lipbalm bahkan lebih selamat. Bukan hanya itu, semasa memilih gincu, anda juga harus memperhatikan pensijilan keselamatannya.

Kandungan gincu yang selamat untuk wanita hamil

Dilaporkan dari Firstcry.comTerdapat beberapa bahan lipstik yang lebih selamat untuk wanita hamil. Wanita hamil boleh mencuba lipstik organik yang terbuat dari bahan semula jadi seperti:

 • mentega shea
 • minyak bijan
 • Minyak badam
 • Minyak jojoba
 • Minyak mawar
 • minyak Argan
 • Sayang
 • Mentega koko
 • Mentega tulen

Namun, jika anda ingin menggunakan produk kosmetik yang mengandungi minyak pati, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana seperti yang dijelaskan sebelumnya, terdapat banyak jenis dan kepekatan minyak pati.

Perkara yang perlu dipertimbangkan ketika mencari solekan yang selamat untuk wanita hamil

Terdapat banyak kosmetik yang boleh anda pilih, tetapi ketika anda hamil, kesihatan bayi anda dalam kandungan adalah sesuatu yang mesti diutamakan. Oleh itu, sangat penting untuk mencari solekan yang selamat untuk wanita hamil agar tidak membahayakan kesihatan bayi.

Nah, berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum memilih kosmetik yang akan anda gunakan.

 • Periksa label untuk memastikan produk tidak mengandungi bahan berbahaya
 • Warna buatan, rasa, retinoid, atau bahkan asid salisilik boleh sangat membahayakan kesihatan anda. Retinoid juga boleh menyebabkan kerosakan organ pada bayi
 • Tanya mengenai keselamatan produk

Itulah beberapa perkara yang mesti diberi perhatian dan diketahui oleh Moms ketika Moms ingin mencari penjagaan kulit atau solekan selamat untuk wanita hamil. Lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memilih kosmetik yang selamat untuk wanita hamil.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!