Kesihatan

Adakah benar bahawa zakar bengkok dapat diluruskan ke belakang? Inilah Prosedur Perubatan!

Biasanya, zakar akan melengkung ke kiri atau kanan ketika sedang tegak. Tetapi jika lekukannya terlalu tajam sehingga menyebabkan rasa sakit atau kesulitan menembus, itu mungkin kelengkungan penis.

Persoalannya, adakah keadaan ini berbahaya? Juga, adakah zakar bengkok boleh diluruskan lagi? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Keadaan zakar bengkok

Zakar bengkok adalah salah satu gejala Penyakit Peyronie. Keadaan ini sering menyerang lelaki berusia lebih dari 40 tahun, walaupun mereka yang berumur di bawah itu juga boleh mengalami perkara yang sama.

Memetik NHS UK, sehingga kini, penyebab penyakit ini tidak diketahui. Kemungkinan, zakar bengkok berlaku akibat kecederaan semasa ereksi dan hubungan seks. Walau bagaimanapun, banyak kes dijumpai tanpa sebab yang jelas. Penyakit Peyronie Ia juga boleh dicetuskan oleh keturunan.

Adakah zakar bengkok normal?

Biasanya zakar sedikit melengkung, tetapi jika zakar dibengkokkan dan terasa sakit ketika ereksi, ada kemungkinan anda menghidap penyakit Peyronie. Garis Kesihatan.

Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Dan ia sering disebabkan oleh kecederaan traumatik. Sekiranya anda bimbang anda menghidapi Peyronie, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan atau tindakan yang betul.

Baca juga: Adakah Ukuran Zakar Anda Biasa? Ayuh, kenali bentuk dan teksturnya

Gejala yang perlu diperhatikan

Sekiranya disebabkan keturunan, Penyakit Peyronie biasanya dikesan lebih awal. Tetapi jika ia dicetuskan oleh perkara lain, seperti kecederaan semasa ereksi atau penembusan, keadaannya pasti berbeza.

Beberapa gejala penyakit yang perlu anda perhatikan termasuk:

 • Batang zakar menebal dan benjolan keras muncul dalam bentuk plak
 • Lekuk tajam membentuk lekukan, biasanya menunjuk ke atas
 • Sakit pada zakar ketika sedang tegak
 • Ereksi yang tiba-tiba hilang dan sukar untuk dimulakan lagi
 • Zakar kelihatan lebih pendek.

Dalam kes yang teruk, kelengkungan zakar boleh menjadikan seks sukar dan menyakitkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan sejumlah komplikasi, salah satunya adalah disfungsi ereksi.

Zakar yang bengkok diluruskan ke belakang, adakah mungkin?

Dilaporkan dari Pusat Perubatan Egydio, zakar bengkok masih boleh diluruskan lagi. Terdapat dua cara yang boleh dilakukan, iaitu dengan kaedah pembedahan dan bukan pembedahan.

Cara meluruskan zakar yang bengkok

Prosedur pembedahan

Prosedur pembedahan untuk meluruskan zakar yang bengkok. Sumber gambar: RACGP.org

Pembedahan adalah satu-satunya cara untuk pergi sekiranya Penyakit Peyronie berkembang dengan teruk. Walau bagaimanapun, doktor biasanya mengesyorkan agar pesakit menunggu sekurang-kurangnya 12 bulan sebelum mempertimbangkan pembedahan.

Kerana, dalam kebanyakan kes, Penyakit Peyronie dapat bertambah baik tanpa rawatan, walaupun memerlukan masa yang lama hingga berbulan-bulan.

Prosedur pembedahan untuk meluruskan zakar bengkok terdiri daripada beberapa aspek, iaitu:

 • Memotong atau menghilangkan plak (benjolan) pada zakar dan melekatkan sebahagian kulit atau urat
 • Menanam alat atau bahan (implan) untuk meluruskan zakar
 • Mengeluarkan kawasan zakar yang terletak bertentangan dengan plak untuk memperbaiki struktur zakar sehingga kembali lurus. Kaedah ini dapat memendekkan ukuran zakar.

Baca juga: Seks Agresif Boleh Memecahkan Zakar? Ketahui Sebab dan Gejala

Prosedur bukan pembedahan

Seperti yang telah disebutkan, ramai lelaki yang mengalami kelengkungan zakar tidak memerlukan rawatan khas atau bahkan pembedahan. Sekiranya tidak ada rasa sakit atau kelembutan pada zakar ketika anda sedang tegak atau melakukan hubungan seks, tidak ada yang perlu dikhawatirkan.

Walaupun, pada sesetengah lelaki, bentuk zakar akan mempengaruhi aspek visual dan memberi kesan pada libido atau keinginan untuk melakukan aktiviti seksual. Jadi, tidak sedikit lelaki yang memutuskan untuk mengambil cara tertentu untuk menyusun semula organ vital mereka.

Terdapat beberapa cara bukan pembedahan yang dapat dilakukan untuk meluruskan zakar yang bengkok, iaitu:

1. Kaedah Lithotripsy

Cara meluruskan zakar yang bengkok pada yang satu ini menggunakan gelombang kejutan. Namun, sehingga kini, belum ada kajian yang dapat menjamin keberkesanan kaedah litotripsy.

2. Pam zakar

Alih-alih memberikan dorongan udara seperti pam pada umumnya, alat ini digunakan untuk menyedut dan membuat vakum. Zakar akan dimasukkan ke dalam tiub terlebih dahulu.

Kemudian, tiub disambungkan ke pam manual atau elektrik untuk mengosongkan udara. Tujuannya adalah untuk meregangkan zakar.

Walau bagaimanapun, teknik ini dianggap berbahaya dan menyebabkan komplikasi. Dikhuatiri daya penghisap pam cukup kuat sehingga menyebabkan trauma pada zakar atau bahkan mencetuskan pembentukan lengkungan baru.

3. Perubatan perubatan

Ubat perubatan seperti steroid dianggap cukup berkesan untuk mencegah kemerosotan kelengkungan zakar. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya berkesan jika zakar tidak terlalu bengkok. Sekiranya Penyakit Peyronie telah berkembang dengan teruk, pengambilan ubat biasanya tidak cukup untuk membantu.

Nah, itu adalah tinjauan penuh mengenai bagaimana meluruskan zakar yang bengkok, menggunakan prosedur pembedahan dan bukan pembedahan. Sebagai langkah pencegahan, perhatikan sebarang gejala yang muncul agar keadaannya tidak bertambah buruk.

Cara menjaga kesihatan zakar

mengikut Klinik Mayo, anda boleh mengambil langkah untuk melindungi kesihatan zakar dengan melakukan perkara berikut:

Bertanggungjawab secara seksual

Gunakan kondom atau pertahankan hubungan monogami dengan pasangan yang telah diuji dan bebas daripada jangkitan kelamin.

Dapatkan vaksin

Sekiranya anda berumur 26 tahun atau lebih muda, pertimbangkan vaksin papillomavirus manusia (HPV) untuk membantu mencegah barah yang berkaitan dengan virus.

Kemudian pastikan anda tetap aktif secara fizikal. Aktiviti fizikal yang sederhana dapat mengurangkan risiko disfungsi ereksi dengan ketara.

Buat pilihan yang sihat

Mengekalkan berat badan yang sihat dapat membantu mengurangkan risiko terkena kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, diabetes jenis 2, dan faktor risiko lain untuk disfungsi ereksi.

Amalkan kebersihan yang baik

Sekiranya tidak disunat, bersihkan bahagian bawah kulup dengan kerap menggunakan sabun dan air. Pastikan mengembalikan kulup ke kedudukan normal selepas hubungan seks.

Perhatikan kesihatan mental

Dapatkan rawatan untuk kemurungan, kegelisahan, atau keadaan kesihatan mental yang lain.

Berhenti merokok dan hadkan pengambilan alkohol

Sekiranya anda seorang perokok aktif, sangat digalakkan untuk berhenti. Dan jika anda memilih untuk minum alkohol, lakukan secara sederhana.

Bagi orang dewasa yang sihat, itu bermaksud satu minuman sehari, dan dua minuman sehari untuk lelaki berumur 65 tahun atau lebih muda.

Apakah keadaan yang mempengaruhi kesihatan dan fungsi zakar?

Seperti yang dilaporkan dari halaman Klinik Mayo, masalah yang berkaitan dengan fungsi seksual, aktiviti seksual, dan kesihatan zakar termasuk:

Disfungsi ereksi

Ketidakupayaan untuk mendapatkan dan mengekalkan firma ereksi yang cukup untuk seks.

Masalah ejakulasi

Ini termasuk ketidakupayaan untuk ejakulasi, ejakulasi dini, ejakulasi tertunda, ejakulasi yang menyakitkan, ejakulasi berkurang atau ejakulasi retrograde, ketika air mani memasuki pundi kencing dan bukannya keluar melalui zakar.

Anorgasmia

Ketidakupayaan untuk mencapai orgasme walaupun terdapat rangsangan yang mencukupi.

Jangkitan kelamin

Ini termasuk ketuat genital, gonorea, klamidia, sifilis, dan herpes genital yang boleh menyebabkan kencing yang menyakitkan, keluar dari zakar, dan luka atau lepuh pada zakar atau di kawasan genital.

Jangkitan kulat

Boleh menyebabkan keradangan kepala zakar (balanitis), ruam merah, tompok-tompok putih pada zakar, gatal-gatal atau terbakar, dan keputihan.

Penyakit Peyronie

Keadaan kronik yang melibatkan pengembangan tisu parut yang tidak normal di dalam zakar, sering mengakibatkan ereksi bengkok atau menyakitkan.

Fraktur zakar

Pecah semasa ereksi tisu berserat, seperti tubulus pada zakar, biasanya disebabkan oleh zakar ereksi memukul pelvis wanita dengan kuat semasa melakukan hubungan seks.

Priapisme

Ereksi yang berterusan dan biasanya menyakitkan yang tidak disebabkan oleh gairah seksual atau gairah.

Phimosis

Ini adalah keadaan di mana kulup zakar yang tidak disunat tidak dapat ditarik dari kepala zakar, menyebabkan kencing dan ereksi yang menyakitkan.

Paraphimosis

Keadaan di mana kulup tidak dapat kembali ke posisi normal setelah ditarik, menyebabkan pembengkakan zakar yang menyakitkan dan aliran darah terganggu.

Kanser zakar

Ia mungkin bermula sebagai lepuh pada kulup, kepala atau batang zakar dan kemudian menjadi pertumbuhan seperti ketuat yang mengeluarkan nanah berair.

Faktor yang mempengaruhi kesihatan zakar

Tahap hormon

Disfungsi ereksi boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, seperti tahap testosteron yang rendah. Tahap testosteron rendah boleh disebabkan oleh beberapa faktor yang berbeza, yang akan kita bincangkan dalam artikel ini.

Umur

Apabila anda meningkat usia, anda cenderung mengalami disfungsi seksual. Keadaan ini berlaku kerana tahap testosteron secara semula jadi akan menurun dari masa ke masa.

Keadaan kesihatan

Tekanan darah tinggi, diabetes mellitus, dan keadaan neurologi tertentu boleh menyebabkan disfungsi ereksi. Keadaan psikologi seperti kegelisahan dan kemurungan juga boleh bertambah buruk.

Seks

Sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, pastikan anda dan pasangan anda diuji secara berkala, atau tetap dalam hubungan monogami dengan seseorang.

Jika tidak, menggunakan kondom dengan betul setiap kali anda melakukan hubungan seks adalah satu-satunya cara untuk mengurangkan risiko.

Seks kasar juga boleh membahayakan zakar. Contohnya, menarik kulup secara tiba-tiba boleh merobeknya. Membengkokkan zakar yang tegak secara tidak sengaja boleh menyebabkan patah tulang zakar traumatik.

Rawatan

Beberapa bentuk rawatan dapat meningkatkan kemungkinan disfungsi ereksi. Bercakap dengan doktor anda atau penyedia penjagaan kesihatan lain jika anda fikir ubat yang anda ambil menyebabkan disfungsi seksual yang lain.

kebersihan

Mengamalkan kebersihan yang baik sangat penting untuk kesihatan. Kerap mencuci kawasan zakar dan pangkal paha untuk menjaga kebersihannya.

Kebersihan yang buruk dapat menyebabkan penumpukan smegma, zat berminyak, bau, dan perengsa yang diketahui terjadi di bawah kulup.

Sekiranya smegma menumpuk, ia boleh menyebabkan keradangan pada kulit di sekitarnya. Ini boleh menjadi tidak selesa dan boleh menjadi penyebab balanitis, keadaan di mana kepala zakar menjadi merah dan meradang.

Walaupun dengan zakar yang disunat, kebersihan yang kurang sempurna dapat menyebabkan kerengsaan dan pembengkakan pada zakar, termasuk balanitis.

Cara yang betul untuk membersihkan zakar

mengikut Garis KesihatanAnda boleh mencuci kawasan kemaluan dengan air suam dan sabun ringan tanpa wangian. Jangan gunakan sabun yang keras atau menggosok kawasan itu dengan kuat, kerana kulit sensitif di kawasan itu boleh menjadi jengkel.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kebersihan zakar anda:

 • Basuh gundukan kemaluan dan kulit di sekitar pangkal zakar, serta kulit di antara paha dan gundukan kemaluan
 • Basuh zakar
 • Sekiranya anda mempunyai kulup, tarik perlahan-lahan dan basuh. Ini membantu mencegah penumpukan smegma, yang boleh menyebabkan keadaan seperti balanitis
 • Basuh skrotum dan kulit sekitarnya
 • Basuh perineum, yang merupakan bahagian kulit antara skrotum dan dubur
 • Basuh berhampiran dubur dan di antara punggung pipi

Sangat digalakkan mencuci zakar setiap kali anda mandi. Semasa mandi, periksa kulit di sekitar pangkal paha untuk mengetahui gejala penyakit kelamin seperti:

 • Pelepasan yang tidak biasa
 • Ruam
 • Calar
 • ketuat

Jangan teragak-agak untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!