Kesihatan

Jangkitan Kulat Tinea Cruris, Salah Satu Penyebab Gatal Gatal

Sekiranya anda mengalami gatal pada bahagian badan yang panas dan lembap seperti pangkal paha, anda mungkin akan mengalami gatal gatal. Jock gatal adalah nama lain untuk jangkitan kulat tinea cruris.

Biasanya jangkitan kulat tinea cruris akan menyebabkan gatal-gatal dan juga ruam pada kulit, terutama di pangkal paha dan menyebabkan rasa tidak selesa. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai jangkitan kulat tinea cruris, dari gejala hingga rawatan.

Apakah simptom jangkitan kulat tinea cruris?

Gejala biasa yang dialami termasuk:

 • Kulit merah atau ruam
 • Gatal berterusan
 • Sensasi terbakar
 • Kulit bersisik, mengelupas atau retak
 • Ia menjadi lebih teruk jika anda bersukan atau melakukan aktiviti berat
 • Ruam boleh merebak dengan cepat

Jangkitan ini biasanya muncul di kawasan pangkal paha atau pangkal paha. Tetapi mungkin merebak ke punggung atau juga ke perut.

Apa yang menyebabkan jangkitan kulat tinea cruris?

Jangkitan kulat tinea cruris ini disebabkan oleh sekumpulan kulat yang disebut dermatophytes. Kulat ini hidup di kulit dan biasanya tidak mengganggu.

Namun, apabila kelembapan kulit terganggu, seperti memakai pakaian yang terlalu lama, jamur ini dapat membiak dengan cepat. Ketika itulah biasanya akan mula disertai dengan gatal. Umumnya penyakit ini menyerang atlet.

Sebab lain, mungkin disebabkan oleh kontrak dengan orang lain. Kerana penyakit ini dapat menular dari hubungan fizikal orang yang dijangkiti oleh jamur ini. Atau mungkin dari kontak dengan pakaian yang tidak dicuci, dari orang yang dijangkiti jamur ini.

Mendiagnosis jangkitan kulat tinea cruris

Sekiranya gatal mengganggu anda, anda mesti berjumpa doktor untuk pemeriksaan. Doktor akan segera melihat dan melakukan pemeriksaan fizikal pada kulit dan ruam yang gatal.

Dalam beberapa kes, doktor memerlukan sampel sel kulit dengan mengikis bahagian luar kulit, untuk mengesahkan diagnosisnya. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa pesakit tidak mempunyai penyakit kulit yang lain, seperti psoriasis.

Bagaimana merawatnya?

Sekiranya anda mengalaminya, anda tidak perlu risau, kerana jangkitan ini tidak berbahaya. Walaupun boleh menjengkelkan, anda dapat sembuh dengan cepat setelah mendapatkan rawatan menggunakan krim antijamur seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda belum berjumpa doktor, anda boleh mendapatkan krim antikulat di farmasi atau kedai ubat secara umum.

Walau bagaimanapun, jika anda pernah menggunakan ubat gatal di luar kaunter, keadaan kulit anda tidak bertambah baik, doktor anda akan menetapkan ubat topikal yang lebih kuat seperti:

 • Econazole (Ecoza)
 • Oxiconazole (Oxistat)

Doktor juga boleh memberi anda ubat oral seperti:

 • Itraconazole (Sporanox)
 • Fluconazole (Diflucan)

Semasa menggunakan ubat topikal, pastikan kawasan kulit telah dibersihkan dan disapu kering. Kemudian sapukan ubat tersebut di kawasan yang gatal.

Untuk menyokong penyerapan ubat dan mengurangkan kelembapan di kawasan gatal, pakai pakaian kapas yang longgar, dan ganti pakaian jika anda berpeluh atau merasa tidak selesa.

Bolehkah jangkitan kulat tinea cruris dicegah?

Kerana jangkitan ini biasanya muncul pada orang yang sering berolahraga atau atlet, salah satu cara untuk mencegahnya adalah menjaga agar kulit tidak terlalu lembap akibat peluh. Di samping itu, anda boleh melakukan beberapa petua pencegahan seperti yang berikut:

 • Pastikan kering

Sekiranya anda ingin melakukan aktiviti fizikal, bawa tuala untuk mengelap peluh agar badan tidak lembap, terutama di kawasan selangkangan. Pastikan kawasan tersebut dijaga kering untuk mengelakkan pertumbuhan acuan yang berlebihan.

 • Pakai pakaian bersih

Tukar pakaian dengan kerap. Sekurang-kurangnya sekali sehari. Atau jika anda melakukan aktiviti berpeluh, ganti pakaian secepat mungkin apabila diperlukan.

 • Pakaian yang sesuai untuk sukan

Sekiranya anda seorang atlet atau suka bersukan, pakai pakaian yang dapat menyerap peluh dan mengelakkan pakaian ketat. Pakaian yang ketat boleh menyebabkan geseran dan keradangan pada kulit, dan meningkatkan risiko masalah kulit lain, termasuk jangkitan kulat ini.

 • Jangan berkongsi barang peribadi

Kerana jangkitan yis tinea cruris dapat ditularkan dari hubungan fizikal dengan barang orang lain, elakkan meminjam pakaian atau barang lain semasa bersenam. Bawa tuala atau ganti pakaian peribadi semasa bersenam.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.