Kesihatan

Tidak Perlu Panik, Inilah 6 Langkah Betul untuk Merawat Shin Splint

Kaki yang cedera sering mengganggu aktiviti setiap orang. Kecederaan atau sering disebut belat shin kadang-kadang menyerang kaki depan dari atas ke bawah, jadi tidak dapat tidak kita harus mencari cara merawat serpihan tulang belakang ketika berlari.

Shin belat mudah menyerang orang yang melakukan aktiviti fizikal sederhana hingga kuat serta orang yang bersukan berhenti - mulakan seperti tenis, badminton, bola sepak, bola keranjang, dan larian.

Dalam banyak kes, belat shin adalah kecederaan yang berlebihan disebabkan oleh koyakan kecil pada otot kaki bawah. Kasut yang tidak lagi sesuai dipakai ditambah dengan ketiadaan pelembap busa boleh menjadi penyebab lain selain berjalan dengan tidak betul.

Gejala serpihan tulang kering

Gejala serpihan shins sering dikelirukan dengan keadaan lain di mana kedudukan kesakitan terletak di tulang kering. Namun, secara umum, kesakitan yang disebabkan oleh tulang belikat biasanya lebih biasa daripada patah tulang atau sindrom petak yang mempengaruhi bahagian luar kaki bawah.

Fraktur dan sindrom petak adalah kecederaan yang lebih parah daripada tulang belikat.

Gejala lain dari tulang belikat adalah sakit ringan di bahagian depan kaki bawah, sakit pada tulang kering semasa bersenam, sakit pada sebelah kaki, sakit otot, sakit di bahagian bawah kaki bawah, pembengkakan ringan pada kaki bawah, dan kaki kelemahan dan kebas.

Bagaimana merawat belat shin semasa berlari?

Kecederaan belat shin pastinya mengganggu aktiviti kerana kesakitan menyerang bukan sahaja ketika berlari. Untuk kecederaan ringan, rawatan boleh dilakukan di rumah atau jika keadaan bertambah buruk, anda harus segera berjumpa doktor.

Biasanya, anda dinasihatkan untuk berehat dari aktiviti fizikal tertentu dan merehatkan kaki sepenuhnya. Tempoh rehat yang disyorkan biasanya sekitar dua minggu.

Anda dinasihatkan untuk melakukan sukan yang tidak terlalu memberi kesan pada kaki. Atas sebab ini, doktor biasanya mengesyorkan melakukan beberapa perkara, termasuk:

  1. Posisikan kaki anda lebih tinggi.
  2. Kompres dengan ais untuk mengurangkan bengkak.
  3. Ambil ubat anti-radang yang mengandungi sodium ibuprofen atau naproxen.
  4. Belat dengan pembalut elastik mampatan.
  5. urut shin dengan penggelek busa.
  6. Walaupun jarang berlaku, belat shin yang telah berlangsung selama berbulan-bulan, doktor biasanya mencadangkan pembedahan fasiotomi. Fasciotomi Ini dilakukan dengan membuat potongan kecil di rangkaian fasia di sekitar otot betis.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!