Kesihatan

Bolehkah Aloe Vera Meluruskan Rambut Secara Semula Jadi? Inilah Cara Menggunakannya!

Bagi sesetengah orang, rambut bergelombang dapat mengganggu penampilan mereka dan menurunkan keyakinan diri. Daripada menggunakan rawatan Secara khusus, anda boleh mengatasinya dengan bahan semula jadi seperti lidah buaya.

Ya, lidah buaya dapat menolong meluruskan rambut yang bergelombang. Bagaimana untuk? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Aloe vera dan ramuannya

Aloe vera adalah tumbuhan yang terkenal kerana sifat kesihatan dan kecantikannya selama beratus-ratus tahun. Tumbuhan yang mempunyai nama Latin Aloe barbadensis ia berbatang pendek dan menyimpan banyak air di daun hijau runcingnya.

Industri kosmetik, farmasi, dan makanan menggunakan lidah buaya untuk banyak kegunaan. Bahagian yang sering digunakan adalah lendir atau gel di dalam daun tanaman.

Tanpa sebab, gel mengandungi banyak sebatian bioaktif yang bermanfaat, termasuk vitamin, mineral, asid amino dan antioksidan. Sama seperti kebanyakan tumbuhan lain, lidah buaya juga mempunyai antioksidan semula jadi yang disebut polifenol.

Tidak ketinggalan, terdapat sifat antibakteria dan antivirus yang dibawanya. Tidak hairanlah tumbuhan ini sering digunakan untuk merawat beberapa penyakit, selain dari aspek kecantikan.

Baca juga: 8 Khasiat Minyak Kelapa untuk Rambut: Mencegah Rambut Gugur Menghilangkan Kutu

Aloe vera untuk meluruskan rambut?

Tidak ada keraguan tentang manfaat lidah buaya untuk kecantikan, salah satunya adalah meluruskan rambut. Dipetik dari gambar kesihatan, Kesan ini tidak dapat dipisahkan dari sifat pelembab lidah buaya.

Gel lidah buaya dengan mudah meresap ke helai rambut dan mempengaruhi tekstur dan kekuatannya. Ini akan memudahkan anda membentuk rambut dengan cara yang anda inginkan, termasuk meluruskannya.

Vitamin A, C, dan E dalam lidah buaya menyumbang kepada pergantian sel yang dapat mengekalkan rambut yang sihat. Tidak ketinggalan, vitamin B12 dan asid folik dapat menguatkan setiap helai.

Bagaimana nak guna?

Dengan menggunakan lidah buaya untuk meluruskan rambut, anda boleh mengaplikasikannya secara langsung pada setiap helai seolah-olah anda mencuci rambut. Walau bagaimanapun, untuk hasil terbaik, anda boleh menggunakan lidah buaya sebagai topeng rambut. Tumbuhan ini sesuai untuk semua jenis rambut.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, gabungkan dengan bahan semula jadi lain yang terbukti dapat mengekalkan rambut yang sihat, misalnya minyak kelapa.

Bagaimana nak guna

Dipetik dari garis kesihatan, Kombinasi aloe vera dan minyak kelapa adalah kombinasi sederhana yang cukup berkesan untuk meluruskan dan mengurangkan pembentukan rambut bergelombang atau keriting. Langkah-langkahnya merangkumi:

  1. Sediakan ramuan: 2 sudu besar gel lidah buaya (boleh segar atau dibeli di kedai) dan 1 sudu minyak kelapa dara (suhu bilik).
  2. Masukkan gel aloe vera dan minyak kelapa ke dalam mangkuk kecil dan kacau hingga membentuk pes.
  3. Sapukan pes pada rambut menggunakan jari anda. Memisahkan rambut anda menjadi beberapa bahagian dapat menjadikan langkah ini lebih mudah.
  4. Mulailah mengoleskan pasta dari bahagian tengah kepala anda, kemudian lakukan hingga hujungnya.
  5. Setelah selesai memakai topeng pada semua rambut anda, gunakan sisir bergigi lebar untuk menghaluskannya.
  6. Kemudian, tutup rambut dengan plastik atau topi mandi dan tutup kepala dengan tuala supaya topeng tidak menetes. Tuala boleh memberikan kesan panas yang melembapkan.
  7. Biarkan topeng selama 30 minit hingga satu jam.
  8. Selepas itu, bilas topeng sehingga tidak ada yang tersisa. Ini kerana gel lidah buaya biasanya meninggalkan sisa pada rambut.

Lakukan langkah di atas sekurang-kurangnya seminggu sekali. Anda juga boleh mengganti penggunaan perapi dengan topeng rambut yang terbuat dari gel lidah buaya. Untuk rambut panjang dan tebal, anda mungkin memerlukan lebih banyak gel aloe vera dan minyak kelapa.

Nah, itulah kelebihan lidah buaya untuk meluruskan rambut dan cara menggunakannya. Selain minyak kelapa, anda juga boleh menggunakan bahan tambahan lain seperti cuka sari apel dan yogurt. Semoga berjaya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!