Kesihatan

Ingin Menyembuhkan Katarak Tanpa Pembedahan, Adakah Mungkin?

Apabila didiagnosis dengan katarak, mungkin perkara pertama yang anda dengar ialah katarak hanya dapat disembuhkan dengan pembedahan. Walaupun begitu, anda pasti berharap ada rawatan katarak tanpa pembedahan yang dapat dilakukan.

Tetapi bolehkah katarak dirawat tanpa pembedahan? Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai katarak dan rawatan yang boleh dilakukan, berikut adalah ulasan lengkap.

Apa itu katarak?

Katarak berlaku kerana gumpalan protein yang tidak normal di lensa mata. Kemunculan protein yang beku akan membuat penglihatan kabur atau kabur. Bahagian hitam mata anda juga akan kelihatan ditutupi oleh sesuatu yang putih.

Keadaan legap atau mendung berlaku kerana gumpalan protein menyekat kemasukan cahaya ke mata. Tanpa rawatan, lama-kelamaan keadaan katarak boleh bertambah buruk dan menyebabkan kebutaan.

Katarak biasanya dialami oleh mereka yang berumur. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa yang lebih muda bebas dari katarak. mengikut Hopkinsmedicine.org, katarak boleh muncul buat pertama kalinya pada usia 40-an. Bahkan boleh muncul pada bayi dengan masalah kesihatan tertentu.

Setelah gejala katarak muncul, maka gejala ini akan terus bertambah buruk seiring bertambahnya usia.

Apakah simptom katarak?

 • Penglihatan pudar, kabur atau redup
 • Kesukaran melihat pada waktu malam
 • Kepekaan terhadap cahaya
 • Silau jika anda aktif di luar rumah
 • Perlukan pencahayaan yang lebih terang untuk membaca dan aktiviti dalaman yang lain
 • Melihat lingkaran cahaya di sekitar lampu
 • Warna pudar atau menguning
 • Penglihatan berganda dalam satu mata

Rawatan katarak dengan pembedahan

Pada masa ini, pembedahan adalah satu-satunya cara untuk merawat katarak. Melalui pembedahan katarak, doktor akan mengeluarkan lensa yang mengganggu penglihatan dan menggantinya dengan lensa buatan.

Terdapat beberapa jenis pembedahan yang boleh dilakukan untuk merawat katarak. Semua dengan tujuan yang sama, iaitu untuk menanggalkan lensa keruh dan menggantinya dengan lensa buatan. Cuma prosesnya berbeza.

Selepas pembedahan, pesakit dibenarkan pulang dengan segera, tidak perlu dimasukkan ke hospital. Tetapi, jika anda menjalani pembedahan, anda akan merasa tidak selesa semasa pemulihan, sekitar 8 minggu.

Selain itu, pembedahan biasanya hanya dilakukan pada satu bahagian mata. Sekiranya anda mempunyai katarak di kedua mata, doktor akan melakukan operasi pada sebelah mata terlebih dahulu. Setelah melalui tempoh pemulihan, mereka akan beroperasi dengan mata yang lain.

Bagaimana jika anda ingin merawat katarak tanpa pembedahan?

Merawat katarak tanpa pembedahan boleh dilakukan sekiranya gejala tidak terlalu banyak mengganggu aktiviti harian. Anda boleh membuat perubahan gaya hidup untuk menguruskan gejala anda dan mencegahnya menjadi lebih teruk.

Gaya hidup berubah jika anda ingin menguruskan katarak tanpa pembedahan, termasuk:

 • Menggunakan lensa khas yang biasanya disyorkan oleh pakar oftalmologi.
 • Sekiranya anda pergi ke luar pada waktu siang, mata anda akan terasa lebih silau dan mata anda akan lebih sensitif terhadap cahaya matahari, jadi pakai cermin mata hitam atau topi untuk mengurangkan silau.
 • Gejala katarak juga membuat penglihatan terasa lebih malap, sehingga anda dapat menyesuaikan pencahayaan di rumah anda agar lebih cerah untuk membantu penglihatan.
 • Sekiranya anda merasakan katarak mula mengganggu pemanduan, hadkan pemanduan, terutama pada waktu malam.
 • Sekiranya katarak mengganggu kemampuan anda membaca, gunakan kaca pembesar untuk memudahkan membaca.

Sebilangan perubahan ini hanya akan membantu menguruskan gejala katarak tanpa pembedahan. Diet yang sihat juga dipercayai dapat membantu memperlambat pemburukan simptom katarak. Tetapi secara beransur-ansur katarak akan terus memburuk dan anda akan dinasihatkan untuk menjalani pembedahan.

Perkembangan rawatan katarak tanpa pembedahan

Terdapat beberapa kajian yang mencari cara untuk merawat katarak tanpa pembedahan. Salah satunya, seperti yang dilaporkan oleh WebMD, kajian tahun 2015 mendedahkan kemungkinan merawat katarak tanpa pembedahan.

Kajian ini mengembangkan rawatan katarak dengan menggunakan titisan mata. Titisan mata ini mengandungi sebatian yang disebut lanosterol, yang dapat melarutkan protein yang berkumpul di katarak.

Penemuan ini telah diuji pada haiwan dengan katarak. Setelah enam minggu menjalani rawatan, katarak berjaya membersihkan secara semula jadi tanpa pembedahan. Sayangnya, hingga kini belum ada penelitian lebih lanjut yang dilakukan terhadap manusia untuk membuktikan keberkesanannya.

Ini adalah maklumat mengenai katarak dan rawatannya. Ada soalan lebih lanjut?

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!