Kesihatan

Lilin Telinga untuk Pembersihan Telinga: Selamat atau Berbahaya?

Pembersihan telinga tentunya mesti dilakukan dengan teliti. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membersihkan kotoran telinga, contohnya dengan titisan telinga.

Tetapi selain itu, sebilangan orang memilih untuk menggunakan lilin telinga untuk membersihkan telinga. Tetapi adakah anda tahu itu lilin telinga mempunyai risiko dan kesan sampingan tertentu? Lalu, apakah bahaya penggunaannya lilin telinga? Lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: 3 Kesan Buruk Kerana Meminjam Earphone antara satu sama lain, apakah itu?

Apa itu lilin telinga?

Lilin telinga adalah teknik yang dilakukan dengan meletakkan lilin khas ke telinga dengan tujuan membersihkan lilin telinga. Lilin khas yang digunakan panjangnya sekitar 10 inci, mempunyai lubang, dan berbentuk kerucut.

Untuk melakukan terapi lilin telinga, anda diminta berbaring di sebelah anda, maka lilin itu akan dimasukkan ke dalam saluran telinga. Biasanya ada lapisan kertas yang berlubang yang berfungsi sebagai penutup untuk mencegah lilin menetes ke wajah, leher, dan rambut.

Setelah lilin dan penutupnya dipasang, ahli terapi akan menyalakan hujung lilin selama 10-20 minit.

Selain membersihkan kotoran telinga, beberapa orang juga menggunakan terapi ini untuk meningkatkan fungsi pendengaran, merawat jangkitan sinus, sakit kepala, dan sakit tekak. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik yang sah mengenai faedahnya lilin telinga.

Adakah selamat membersihkan telinga dengan lilin telinga?

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) memberi amaran bahawa lilin telinga tidak selamat. Tiada faedah lilin telinga terbukti secara saintifik. Sebaliknya, terdapat banyak risiko yang berkaitan lilin telinga.

Berdasarkan Klinik Mayo, penyelidikan menunjukkan bahawa teknik lilin telinga Ia tidak berkesan untuk menghilangkan kotoran telinga dan bukan rawatan yang berkesan untuk keadaan lain.

Daripada membuang kotoran telinga, teknik ini sebenarnya dapat mendorong lilin telinga lebih dalam ke saluran telinga.

Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini, dalam kajian 2016, seorang budak lelaki berusia 16 tahun yang menggunakan lilin telinga untuk mengatasi alahan mula mengalami sakit di telinga dan kemampuan pendengarannya menurun.

Dalam kes itu, doktor terpaksa mengeluarkan banyak lilin dari gendang telinga.

Bahaya penggunaan lilin telinga

Terdapat beberapa risiko dan kesan sampingan lilin telinga, antara lain adalah:

  • Risiko terbakar di muka, leher, gendang telinga, telinga tengah atau saluran telinga
  • Penyumbatan gendang telinga
  • Pendarahan di telinga
  • Kehilangan pendengaran sementara
  • Penularan jangkitan sekunder
  • Kecederaan telinga
  • Risiko untuk otitis externa (radang telinga luar)
  • Menyebabkan kerosakan pada telinga tengah

Risiko penyumbatan lebih tinggi pada kanak-kanak. Ini kerana kanak-kanak mempunyai saluran telinga yang lebih kecil daripada orang dewasa.

Baca juga: Jangan gunakan penutup kapas, ini adalah cara membersihkan telinga yang tersumbat dengan selamat

Pilihan yang lebih baik untuk membersihkan kotoran telinga

Earwax dapat menumpuk di saluran telinga, sering kali disebabkan oleh memasukkan jari ke telinga, mendorong lilin telinga lebih dalam ke saluran telinga. Bukan itu sahaja, sapu kapas atau Putik kapas Ia juga boleh menyebabkan penumpukan lilin di telinga.

Cara paling selamat untuk membersihkan telinga adalah berjumpa doktor. Beberapa pilihan untuk membersihkan telinga termasuk sudu cerumen, alat penyedut, forceps, dan pengairan.

Sebaliknya, terdapat beberapa cara untuk membersihkan telinga di rumah. Kaedah ini dianggap lebih selamat daripada menggunakan lilin telinga.

Dilaporkan dari Garis KesihatanInilah cara membersihkan telinga dengan rawatan di rumah.

1. Titik telinga

Kelebihan titisan telinga dapat membantu melembutkan dan menghilangkan kotoran telinga. Ubat ini mengandungi hidrogen peroksida, garam, asid asetik, natrium bikarbonat, dan gliserin. Tetapi perkara penting yang harus diingat adalah selalu mengikuti peraturan penggunaan yang betul, ya.

2. Minyak tertentu

Sebilangan orang menggunakan minyak tertentu untuk melembutkan kotoran telinga. Namun, hingga kini belum ada penelitian ilmiah mendalam mengenai manfaatnya.

Beberapa minyak yang dapat membersihkan telinga termasuk minyak zaitun, minyak mineral, dan minyak bayi.

3. Hidrogen peroksida

Hidrogen peroksida juga dapat membantu membersihkan telinga. Anda boleh menggunakan hidrogen peroksida 3 peratus sebagai titisan telinga. Ini dapat membantu memecahkan kotoran telinga.

Untuk membersihkan telinga menggunakan hidrogen peroksida, anda perlu mengisi pipet dengan hidrogen peroksida, kemudian meletakkan cukup titisan bahan di telinga yang tersumbat.

Itulah beberapa maklumat mengenai bahaya lilin telinga. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai perkara ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!