Kesihatan

6 Kebaikan Minyak Pokok Teh: Mengatasi Jerawat kepada Kulat pada Kuku!

Minyak pokok teh Apa yang sering kita temui dalam pelbagai produk kecantikan ternyata mempunyai faedah yang bermanfaat untuk tubuh, anda tahu.

Tetapi selain dari kecantikan dan kesihatan kulit, apa yang anda lakukan? minyak pokok teh mempunyai faedah untuk kesihatan kita?

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai minyak pokok teh dan semua faedah untuk badan kita, mari kita lihat perbincangan berikut!

Apa itu minyak pokok teh?

Minyak pokok teh adalah minyak pati yang berasal dari penyejatan daun pokok teh Melaleuca alternifolia dijumpai di Australia. Oleh itu, minyak pokok teh Ia juga dikenali sebagai minyak melaleuca.

Apabila digunakan secara topikal, minyak pokok teh dipercayai mempunyai sifat antibakteria. Minyak pokok teh biasanya digunakan untuk merawat jerawat, kutu air, kutu kepala, kulat kuku, dan gigitan serangga.

Minyak pokok teh yang biasa dijual terdapat dalam banyak produk kulit tanpa resep, termasuk sabun dan losyen. Walau bagaimanapun, minyak pokok teh tidak boleh diambil secara lisan. Sekiranya tertelan, ia boleh menyebabkan gejala yang serius.

Baca juga: 8 Manfaat Minyak Jojoba untuk Kesihatan Kulit dan Rambut

Utiliti minyak pokok teh

Minyak pokok teh sangat mudah didapati dalam pelbagai produk penjagaan wajah. Ini adalah kerana minyak pokok teh Ia mempunyai sifat antibakteria, anti-radang, antivirus, dan antijamur. Berikut adalah beberapa faedah minyak pokok teh untuk badan kita:

1. Mengatasi masalah jerawat

Utiliti minyak pokok teh yang pertama adalah kemampuannya melawan jerawat. Lancarkan Garis Kesihatan, beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak itu pokok teh membantu mengurangkan bilangan dan keparahan jerawat secara keseluruhan

Melancarkan WebMD, memburuk-burukkan minyak pokok teh Tahap 5 peratus hampir sama berkesan dengan menggunakan 5 persen benzoil peroksida dalam merawat jerawat.

Minyak pokok teh Ia mungkin berfungsi lebih perlahan daripada benzoil peroksida, tetapi menggunakan minyak semula jadi ini tidak akan merengsakan kulit anda terlalu banyak.

Apabila digunakan dua kali sehari selama 45 hari, minyak pokok teh mampu mengurangkan beberapa gejala jerawat, termasuk keparahan jerawat.

2. Kegunaan minyak pokok teh untuk kulit berminyak

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit berminyak, mungkin anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi minyak pokok teh di dalamnya.

Ciri antiseptik minyak pokok teh dapat menyumbang untuk memerangi masalah kulit berminyak.

Kajian 2016 mendapati bahawa peserta yang menggunakan pelindung matahari yang mengandungi minyak pokok teh selama 30 hari menunjukkan peningkatan keadaan kulit.

Baca juga: Mengetahui Khasiat Minyak Esensial Setiap Jenis, Salah satunya Membuat Anda Tenang

3. Mengatasi keradangan

Utiliti minyak pokok teh yang lain dapat membantu melegakan kulit yang meradang. Ia juga dapat membantu mengurangkan kemerahan dan bengkak.

Bentuk kerengsaan kulit yang biasa adalah dermatitis kontak, yang berlaku apabila kulit bersentuhan dengan alergen. Pendedahan kepada alergen menyebabkan kulit menjadi merah, gatal dan kadang-kadang menyakitkan.

Lancarkan Garis Kesihatan, kajian haiwan dan manusia menunjukkan bahawa berlaku minyak pokok teh dapat membantu mengurangkan keparahan gejala ini. Namun, jangan gunakan minyak pokok teh jika anda menghidap ekzema.

4. Kegunaan minyak pokok teh dalam penyembuhan luka

Ciri-ciri antibakteria minyak pokok teh menjadikannya penyembuh luka yang berkesan. Menurut satu kajian, minyak pokok teh Membantu menyembuhkan luka yang disebabkan oleh bakteria.

Sembilan daripada 10 orang menggunakan minyak pokok teh selain rawatan konvensional menunjukkan penurunan masa penyembuhan berbanding dengan rawatan konvensional sahaja.

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak pokok teh membantu mengurangkan keradangan dan mencetuskan aktiviti sel darah putih yang memainkan peranan penting dalam proses penyembuhan.

Baca juga: Manfaat Minyak Kelapa Dara: Menjaga kesihatan jantung dan rambut anda

5. Mengatasi kulat kuku

Sekiranya anda mempunyai masalah kulat kuku, minyak pokok teh juga boleh menjadi pilihan rawatan yang tepat. Minyak pokok teh nampaknya sama berkesan terhadap jangkitan kuku jamur seperti ubat antijamur yang digunakan di kawasan ini.

Minyak pokok teh telah terbukti dapat membantu menghilangkan kulat kuku ketika digunakan sendiri atau dalam kombinasi dengan ubat semula jadi yang lain.

6. Kegunaan minyak pokok teh untuk merawat kelemumur

Selain kulit, minyak pokok teh juga mempunyai manfaat bagi anda yang mempunyai masalah kelemumur. Satu kajian mengatakan, minyak pokok teh Berkesan terhadap kelemumur ringan hingga sederhana yang disebabkan oleh kulat Pityrosporum ovale.

Dalam kajian itu, orang yang menggunakan syampu yang mengandung minyak pokok teh 5 peratus setiap hari selama 4 minggu mengalami penurunan bilangan kelemumur dan penurunan gejala seperti kulit kepala gatal dan berminyak.

Kajian lain mendapati syampu dengan minyak pokok teh juga berkesan untuk merawat kanak-kanak dengan penutup buaian.

Baca Juga: Bukan Hanya Untuk Bayi, Terdapat Banyak Manfaat Minyak Bayi Untuk Wajah Anda!

Kesan sampingan minyak pokok teh

Selagi ia digunakan secara topikal atau hanya digunakan pada kulit, minyak pokok teh tidak memudaratkan. Tetapi bagi sebilangan orang yang sensitif, minyak pokok teh boleh menyebabkan:

  • Iritasi kulit
  • Ruam kulit alergi (dermatitis)
  • Gatal
  • Terasa seperti disengat
  • Kulit seperti terbakar
  • Kemerahan
  • Kulit kering

Minyak pokok teh juga boleh menjadi toksik semasa tertelan dan mengalami kesan sampingan yang serius, seperti:

  • Kekeliruan
  • Kekurangan kawalan otot atau koordinasi pergerakan (ataxia)
  • Tahap kesedaran menurun

Mempunyai soalan lebih lanjut mengenai kebolehgunaan minyak pokok teh? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!