Kesihatan

Sekiranya anda mahukan program kehamilan yang berjaya, anda perlu mengetahui perbezaan antara ovulasi dan tempoh subur

Perbezaan antara ovulasi dan masa subur perlu diketahui, terutama jika anda mempunyai keinginan untuk segera hamil. Walaupun terdapat perbezaan, penting untuk mengetahui bahawa ovulasi dan masa subur saling berkaitan.

Oleh itu, masalah semasa tempoh subur atau ovulasi boleh ditanya kepada doktor. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara ovulasi dan masa subur, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Tanda-tanda Menstruasi Yang Paling Umum, Dari Kekejangan Perut hingga Perubahan Mood

Apakah perbezaan antara ovulasi dan masa subur?

Dilaporkan dari Keluarga yang Sangat BaikKesuburan boleh didefinisikan sebagai kemampuan semula jadi untuk mengandung anak. Sementara itu, ovulasi adalah bahagian kitaran haid di mana ia berlaku apabila telur dilepaskan dari ovari.

Ovulasi hanya dilakukan oleh wanita, sedangkan masa subur biasanya dimiliki oleh wanita dan lelaki. Oleh itu, jika seorang wanita mengalami masalah ovulasi maka kehamilan juga sukar terjadi.

Ovulasi sendiri biasanya berlaku sekitar hari ke-14 kitaran haid 28 hari. Namun, tidak semua orang mempunyai kitaran yang sama sehingga waktu yang tepat mungkin berbeza. Atas sebab ini, untuk berjaya hamil, wanita dapat melakukan hubungan seksual dengan pasangannya dalam tempoh subur.

Dalam satu kajian, ketika ovulasi umumnya akan membentuk jendela subur. Keadaan ini adalah jangka masa di mana hubungan seksual boleh menyebabkan kehamilan. Sperma boleh menunggu selama beberapa hari di tiub fallopio selepas hubungan seksual.

Sperma ini siap membuahi telur setelah dilepaskan. Setelah telur berada di dalam tiub fallopio, telur akan hidup selama kira-kira 24 jam.

Tanda-tanda ovulasi pada wanita

Walaupun mengetahui masa subur anda sangat penting, anda juga perlu memahami tanda-tanda ovulasi. Beberapa cara untuk mengetahui kedatangan ovulasi pada wanita, termasuk yang berikut:

Hasil positif pada ujian ovulasi

Kit ramalan ovulasi berfungsi sama seperti ujian kehamilan di rumah. Pertama, anda mesti buang air kecil ke dalam cawan kemudian masukkan tongkat atau jalur.

Selepas itu, dua garis akan muncul yang akan dianggap positif dan menunjukkan bahawa kemungkinan besar adalah ovulasi.

Suhu badan basal tinggi

Carta suhu badan basal atau BBT melibatkan pengukuran suhu dengan termometer basal setiap pagi semasa kitaran untuk merekod perubahan. Ovulasi akan disahkan jika suhu tetap lebih tinggi daripada biasa selama tiga hari.

Keinginan seksual meningkat

Keinginan wanita untuk melakukan hubungan seks akan meningkat sebelum ovulasi. Ovulasi bukanlah satu-satunya perkara yang dapat membuat libido anda melambung tinggi. Sekiranya anda tertekan, cemas, atau tertekan, maka anda mungkin tidak mengalami peningkatan keinginan seksual bahkan sebelum ovulasi.

Perubahan kedudukan serviks

Posisi serviks akan berubah dan berubah semasa kitaran haid di mana anda dapat mengesan perubahan ini. Tepat sebelum ovulasi, serviks bergerak ke atas, menjadi lembut pada sentuhan dan terbuka sedikit.

Apabila tidak berada di tahap subur kitaran, serviks biasanya lebih rendah, lebih keras, dan tertutup.

Sakit payudara

Hormon yang dihasilkan oleh badan selepas ovulasi boleh menyebabkan kelembutan payudara. Oleh itu, anda boleh menggunakan perubahan ini sebagai cara untuk mengesahkan bahawa ovulasi kemungkinan besar telah berlaku.

Apa yang perlu dilakukan untuk meningkatkan kesuburan wanita

Setelah perbezaan antara ovulasi dan masa subur difahami, anda perlu mengetahui cara yang betul untuk meningkatkan kesuburan pada wanita. Pilihan gaya hidup sihat secara amnya dapat membantu meningkatkan kesuburan. Beberapa langkah lain untuk meningkatkan kesuburan, iaitu:

  • Mengekalkan berat badan yang sihat. Berat badan berlebihan atau kurang berat badan diketahui menghalang ovulasi normal, jadi penting untuk mempunyai berat badan yang ideal.
  • Mencegah jangkitan kelamin. Klamidia dan gonorea adalah penyebab utama kemandulan bagi wanita sehingga perlu menghindari kemungkinan terjadinya jangkitan.
  • Elakkan pencetus tekanan. Tekanan kerana bekerja terlambat atau kurang tidur juga boleh mengganggu kesuburan wanita.

Baca juga: Apakah Darah Menstruasi Normal Hitam? Mari Ketahui Sebilangan Sebabnya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!