Kesihatan

Erdostein

Erdostein adalah kelas sebatian turunan thiol. Walau bagaimanapun, secara amnya ubat ini termasuk dalam kelas ubat-ubatan mukolitik, seperti ambroxol dan bromhexine.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai erdosteine, faedahnya, cara mengambilnya, dos ubat, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa ubat erdostein?

Erdostein adalah ubat yang digunakan untuk mengurangkan kahak (mukolitik) dalam keadaan tertentu. Selain itu, ubat ini juga digunakan sebagai agen pembasahan (cecair) dalam gangguan pernafasan akut dan kronik.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk dos oral dan penyedutan (semburan hidung). Secara amnya, erdostein didapati sebagai dos kapsul 300 mg.

Apa fungsi dan faedah ubat erdostein?

Erdostein berfungsi sebagai agen untuk mengurangkan kelikatan lendir (lendir) yang dilepaskan ketika batuk dan kahak bernanah. Kesan ubat akan mencapai puncaknya selepas satu jam penggunaan dan akan diserap oleh saluran gastrik dan usus.

Erdostein akan berfungsi dengan mengganggu proses patologi yang berlaku dalam kes gangguan pernafasan. Ia berfungsi dengan berkesan apabila pengeluaran lendir di saluran pernafasan menebal atau meningkat.

Dan dalam dunia kesihatan, erdostein mempunyai kelebihan mengatasi beberapa masalah yang berkaitan dengan keadaan berikut:

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

Erdostein berkesan mengurangkan gejala yang berkaitan dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik. Penyakit ini adalah keadaan radang paru-paru yang kronik yang menyebabkan aliran udara dari paru-paru terhalang.

Gejala COPD boleh merangkumi kesukaran bernafas, batuk, pengeluaran lendir (dahak) dan mengi. Penyakit ini umumnya disebabkan oleh pendedahan jangka panjang kepada gas yang menjengkelkan atau bahan zarah.

Beberapa ubat diberikan untuk mengurangkan simptom dan mencegah penyakit daripada menjadi komplikasi.

Dalam kajian klinikal multinasional, lebih daripada 450 pesakit dengan COPD menunjukkan bahawa erdosteine ​​dapat mengurangkan kekerapan dan peningkatan gejala khas penyakit ini.

Ciri-ciri antimucolytic dan fluidifying Erdostein berkesan dalam merawat gangguan pernafasan atas dan bawah (paru-paru). Sifat ini akan mengubah kelikatan lendir dan kahak sehingga lebih senang dikeluarkan.

Bronkitis

Erdostein juga digunakan untuk merawat bronkitis, yang merupakan keadaan di mana saluran udara menjadi radang dan menghasilkan banyak lendir. Orang yang menderita bronkitis sering batuk dengan lendir tebal dan berubah warna.

Penyakit ini sering terjadi disebabkan oleh selesema atau jangkitan pernafasan yang lain dan juga paling sering disebabkan oleh merokok. Bronkitis kronik adalah keadaan serius di mana terdapat kerengsaan atau pembengkakan lapisan saluran bronkus yang berterusan.

Oleh kerana biasanya disertai dengan kahak, rawatan yang disyorkan adalah kelas ubat dengan sifat mukolitik, termasuk erdosteine. Di beberapa negara, ubat ini telah diluluskan untuk digunakan sebagai rawatan untuk bronkitis.

Ubat ini juga akan menghalang penggabungan bakteria ke dalam sel epitel saluran udara dan ikatan disulfida terbuka dalam mukoprotein bronkus. Oleh itu, hipersekresi lendir dan keradangan dapat dicegah.

Jenama dan harga Erdostein

Ubat ini mempunyai izin pengedaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Beberapa jenama erdostein yang telah beredar adalah Dosivec, Edopect, Mucotein, Erdomex, Vectrin, dan lain-lain.

Untuk mendapatkan ubat ini, anda mesti memasukkan preskripsi doktor kerana erdostein termasuk dalam kelas ubat keras.

Bagaimana cara mengambil erdosteine?

Baca dan ikuti peraturan untuk minum dan dos pada label pembungkusan ubat yang telah ditentukan oleh doktor. Jangan minum lebih banyak ubat daripada dos yang disyorkan.

Minum ubat dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda mengalami gangguan gastrousus atau tidak selesa ketika menelan, anda boleh minum ubat itu dengan makanan.

Minum ubat secara berkala dan cuba pada masa yang sama setiap hari untuk mendapatkan kesan maksimum terapi ubat. Anda juga akan lebih mudah mengingat ketika minum ubat secara teratur.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, ambil dos yang tidak dijawab secepat mungkin. Apabila tiba masanya untuk mengambil dos berikutnya, lewati dos yang tidak dijawab dan minum ubat pada dos normal. Jangan gandakan dos yang tidak dijawab dalam satu masa.

Hubungi doktor anda sekiranya gejala anda bertambah buruk semasa anda mengambil Erdostein. Pastikan anda menghabiskan dos ubat mengikut tempoh rawatan yang telah ditentukan oleh doktor.

Setelah digunakan, simpan erdosteine ​​pada suhu sejuk dari kelembapan dan cahaya matahari.

Berapakah dos erdosteine?

Dos dewasa

 • Dos biasa: 300mg diambil dua kali sehari dengan tempoh rawatan maksimum 10 hari.
 • Manakala dos alternatif: 150mg-350mg diambil 2-3 kali sehari.

Dos anak

 • Berat 15 kg hingga 19 kg: 175mg diambil 2 kali sehari
 • Untuk berat badan 20 kg hingga 30 kg: 175 mg diambil 3 kali sehari
 • Berat badan melebihi 30 kg: 350mg diambil 2 kali sehari.

Adakah Erdostein selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Erdostein termasuk dalam kategori kehamilan ubat-ubatan N. Tidak diketahui sama ada ubat ini boleh membahayakan bayi yang belum lahir.

Di samping itu, erdostein juga tidak diketahui sama ada ia boleh diserap dalam susu ibu sehingga tidak diketahui mengenai kesannya pada bayi yang menyusu.

Berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ubat ini, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan erdosteine ​​yang mungkin?

Kesan sampingan ubat mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau disebabkan oleh kesalahan tindak balas badan. Kesan sampingan erdosteine ​​berikut mungkin berlaku:

 • Kesakitan epigastrik
 • Perubahan rasa semasa menelan
 • Angioedema.
 • Gangguan gastrointestinal, seperti mual, muntah, atau cirit-birit.
 • Sakit kepala.
 • Gangguan pernafasan, toraks, dan mediastinum yang dicirikan oleh kulit sejuk dan sesak nafas.
 • Gangguan kulit dan tisu subkutan dalam bentuk reaksi hipersensitiviti kulit, seperti urtikaria, eritema, atau eksim.

Sekiranya kesan sampingan berlaku selepas anda mengambil ubat ini, hentikan rawatan dan berjumpa dengan doktor anda lebih lanjut.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap erdosteine ​​atau turunan thiol lain yang serupa.

Jangan mengambil ubat jika anda mempunyai sejarah sirosis hati dan kekurangan enzim cystathionine-synthetase.

Anda juga mungkin tidak dapat mengambil erdosteine ​​jika anda mempunyai sejarah masalah kesihatan berikut:

 • Penyakit buah pinggang yang teruk
 • Penyakit hati yang teruk
 • Sakit gastrik
 • Ulser peptik aktif

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu semasa mengambil ubat ini.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu. Anda mungkin perlu berhati-hati semasa mengambilnya jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Sejarah ulser gastrik tidak terlalu teruk
 • Gangguan renal dan hepatik ringan hingga sederhana

Elakkan minum alkohol semasa anda mengambil erdosteine ​​kerana alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan dari ubat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!