Kesihatan

Hilangkan Bau Ketiak dengan Timun, Bagaimana?

Bau ketiak dapat menurunkan keyakinan diri. Nah, dari banyak cara untuk menghilangkan bau ketiak, timun disebut sebagai bahan semula jadi yang dapat membantu mengatasi keadaan ini. Namun, adakah ia benar-benar berkesan?

Supaya anda mengetahui lebih lanjut mengenai khasiat timun untuk menghilangkan bau ketiak. Mari lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Deodoran ke Botox, 9 Cara Menghilangkan Bau Ketiak

Apa yang menyebabkan bau ketiak?

Tubuh mempunyai kelenjar peluh yang mempunyai peranan penting, iaitu menjaga suhu badan agar tetap normal. Terdapat dua jenis kelenjar peluh, iaitu ekrin dan apokrin.

Kelenjar ekrin terdapat di hampir seluruh badan. Sementara itu, kelenjar apokrin dijumpai di kawasan yang mengandungi banyak folikel rambut, seperti ketiak.

Apabila suhu badan meningkat, kelenjar ekrin mengeluarkan peluh yang membantu menyejukkan suhu badan.

Biasanya, peluh yang dihasilkan tidak berbau, sehingga bakteria pada kulit mula memecah peluh. Sebaliknya, kelenjar apokrin berfungsi terutamanya di bawah tekanan, mengeluarkan cecair yang tidak berbau.

Walau bagaimanapun, cairan dari kelenjar apokrin dapat mengeluarkan bau ketika bersentuhan dengan bakteria pada kulit.

Benarkah timun dapat menghilangkan bau ketiak?

Anda perlu tahu bahawa timun mempunyai banyak faedah, dari membantu menjaga tubuh tetap terhidrat hingga membantu menurunkan berat badan.

Sebagai tambahan kepada faedah ini, salah satu kelebihan timun ialah ia dapat menghilangkan bau ketiak. Anda perlu tahu bahawa timun mengandungi beberapa nutrien, termasuk:

 • Protein
 • Serat
 • Vitamin C
 • Vitamin K
 • Magnesium
 • Potasium
 • Mangan

Lancarkan halaman Yang Sihat, mineral magnesium dapat membantu menghilangkan bau badan. Ini dapat menjadikan magnesium sebagai deodoran semula jadi.

Walaupun begitu, masih belum banyak kajian yang menunjukkan keberkesanan timun untuk membantu menghilangkan bau ketiak.

Cara menghilangkan bau ketiak dengan timun

Untuk menghilangkan bau ketiak dengan timun caranya agak mudah, anda boleh menjadikan timun sebagai jus atau masker. Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan bau ketiak dengan timun.

1. Jus timun

Timun adalah salah satu bahan semula jadi yang senang dijumpai di rumah. Timun juga mempunyai sifat astringen yang dapat membantu mencegah bau badan dan berpeluh berlebihan.

Bahan-bahan:

 • Satu timun

Bagaimana cara untuk membuat:

 • Basuh timun hingga bersih
 • Masukkan timun ke dalam pengisar, kemudian haluskan
 • Sapukan jus timun di ketiak, anda juga boleh menggunakan jus timun menggunakan swab kapas
 • Biarkan selama 20 minit sebelum dibilas
 • Pilihan lain: Sebelum menggunakan jus timun di ketiak, anda boleh menyimpan jus timun di dalam peti sejuk selama 30 minit

2. Topeng timun

Kedua, cara lain yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan bau ketiak dengan timun adalah dengan membuat topeng timun. Kaedah yang satu ini mudah dilakukan, anda tahu.

Bahan-bahan:

 • Satu timun

Bagaimana cara untuk membuat:

 • Basuh timun hingga bersih, kemudian hiris nipis
 • Seterusnya, tempelkan timun di ketiak
 • Biarkan selama beberapa minit atau jam
 • Kemudian bilas dengan air bersih

Baca juga: Bau Badan Selalunya Membuat Anda Tidak Percaya? Ternyata inilah sebabnya!

Cara lain untuk menghilangkan bau ketiak

Menghilangkan bau ketiak juga boleh dilakukan dengan cara lain. Nah, berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan bau badan atau bau ketiak seperti yang diringkaskan Web MD.

1. Menggunakan sabun antibakteria

Sabun antibakteria dapat membantu menyingkirkan beberapa bakteria, termasuk bakteria yang menyebabkan bau badan. Sebaliknya, ini dapat menghilangkan bau badan atau ketiak.

2. Menjaga kebersihan diri

Mandi dapat membantu mengeluarkan peluh serta beberapa bakteria pada kulit. Mandi juga perlu dilakukan setelah anda bersenam.

Pada asasnya, peluh tidak berbau. Tetapi apabila bakteria yang hidup di kulit bercampur dengan peluh, mereka boleh membiak, menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Selepas mandi, anda juga perlu mengeringkan diri dengan menggunakan tuala dengan betul. Kerana bakteria yang menyebabkan bau badan akan lebih sukar dibiakkan pada kulit kering.

3. Menggunakan antiperspirant

Anda juga boleh menggunakan antiperspirant untuk menghilangkan bau badan dan ketiak. Anda boleh menggunakan antiperspirant pada waktu pagi atau malam.

4. Jaga kebersihan pakaian

Apabila anda banyak berpeluh, anda harus menukar pakaian bersih.

Sebaliknya, apabila anda banyak berpeluh, anda juga boleh memakai pakaian longgar yang diperbuat daripada kapas atau linen. Ini kerana pakaian yang dibuat dari ini dapat membantu mengekalkan suhu badan.

5. Hadkan pengambilan makanan dan minuman tertentu

Selain itu, sebagai cara menghilangkan bau badan, anda juga perlu mengurangkan pengambilan beberapa makanan dan minuman.

Hadkan pengambilan makanan yang dapat membuat anda banyak berkeringat, seperti cabai atau makanan pedas lain, serta makanan yang mengandung bawang.

Bukan itu sahaja, anda juga harus mengurangkan pengambilan minuman berkafein atau alkohol. Kerana, dua minuman ini dapat membuat anda berpeluh lebih banyak.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai timun sebagai cara untuk menghilangkan bau ketiak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!