Kesihatan

Moxifloxacin

Moxifloxacin adalah kelas ubat antibiotik fluoroquinolone yang mempunyai aktiviti yang lebih luas daripada ciprofloxacin atau levofloxacin. Ubat ini adalah antibiotik spektrum luas yang berkesan untuk merawat jangkitan bakteria gram positif dan gram negatif.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai manfaat moxifloxacin, dos, cara pengambilannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa moxifloxacin?

Moxifloxacin adalah antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria tertentu, terutamanya jangkitan pada hidung, paru-paru, jantung, kulit, dan usus.

Moxifloxacin boleh didapati sebagai tablet oral yang diminum. Ubat ini juga boleh diberikan melalui suntikan ke dalam urat atau sebagai titisan mata.

Apakah fungsi dan faedah ubat moxifloxacin?

Moxifloxacin mempunyai fungsi untuk menghalang pertumbuhan bakteria dengan menyekat pembentukan DNA bakteria. Mekanisme ini menghasilkan sifat bakteria yang dapat membunuh bakteria.

Secara khusus, ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim yang terlibat dalam replikasi, transkripsi, dan pembaikan DNA bakteria. Kerana sifat ini, moxifloxacin banyak digunakan sebagai rawatan untuk keadaan berikut:

Jangkitan saluran pernafasan

Moxifloxacin digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan pernafasan, termasuk sinusitis dan radang paru-paru. Ubat ini berkesan untuk sinusitis akut yang disebabkan oleh: Streptococcus pneumoniae terdedah, Haemophilus influenzae, atau Moraxella catarrhalis.

Moxifloxacin juga digunakan untuk merawat bronkitis kronik yang disebabkan oleh: S. pneumoniae, H. influenzae, H. parainfluenzae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, atau M. catarrhalis.

Rawatan sinusitis atau pemburukan bakteria akut bronkitis kronik dengan ubat ini dilakukan apabila ubat lain tidak mencukupi. Ini kerana penggunaan moxifloxacin membawa risiko kesan sampingan yang tidak dapat dipulihkan.

jangkitan kulit

Moxifloxacin diberikan untuk merawat jangkitan kulit, seperti abses, furuncles, selulitis, impetigo, yang disebabkan oleh S. aureus bahawa terdedah.

Ubat ini juga merupakan rawatan pilihan untuk jangkitan kulit dan struktur kulit yang rumit, terutama oleh wanita Escherichia coli, K. pneumoniae, atau Enterobacter cloacae.

Jangkitan struktur kulit dan kulit yang rumit (cSSSI) adalah salah satu jangkitan mikrob yang paling kompleks. Jangkitan ini merangkumi pelbagai mikroorganisma, termasuk bakteria, kulat, parasit, dan virus. Secara amnya, jangkitan ini melibatkan spesies bakteria anaerobik dan aerobik.

Dalam satu kajian, moxifloxacin didapati cukup selamat dan berkesan untuk merawat jangkitan kulit dan struktur kulit yang rumit (cSSSI).

Jangkitan intra-perut

Jangkitan intra-perut dapat berkembang dari saluran gastrointestinal yang disebabkan oleh bakteria enterik aerobik dan anaerob. Penyebab jangkitan yang paling biasa adalah bakteria Bacteroides fragilis, B. thetaiotaomicron, Clostridium perfringens, Enterococcus faecalis, E coli, Proteus mirabilis, atau S. anginosus.

Moxifloxacin disyorkan sebagai rawatan awal hingga sederhana terhadap jangkitan intra-perut. Pengamal kesihatan menilai ubat ini dapat diberikan jika selama tiga bulan terakhir pesakit tidak menerima ubat quinolone.

Endokarditis

Moxifloxacin dapat diberikan sebagai rawatan alternatif untuk endokarditis berjangkit yang disebabkan oleh bakteria gram-negatif. Penyebab jangkitan ini dikenali sebagai kumpulan HACEK, iaitu: Haemophilus, Pengumpul Agregat, Cardiobacterium hominis, Eikenella menghakis, Kingella.

Antibiotik kelas Quinolone dapat diberikan jika pesakit tidak dapat menerima cephalosporins.

Jangkitan gastrousus

Beberapa institusi kesihatan mengesyorkan ubat jenis quinolone, terutama ciprofloxacin untuk merawat gastroenteritis yang disebabkan oleh bakteria. Salmonella.

Quinolones lain, termasuk levofloxacin dan moxifloxacin, diketahui berkesan, tetapi data mengenai potensi dan risiko terhad.

Kumpulan ubat fluoroquinolones juga disyorkan untuk jangkitan shigellosis yang disebabkan oleh bakteria Shigella. Umumnya ciprofloxacin dianjurkan untuk diberikan sebagai terapi lini pertama, sementara levofloxacin dan moxifloxacin diberikan sebagai alternatif.

Meningitis dan jangkitan saraf yang lain

Ubat kelas Fluroquinolone boleh diberikan sebagai rawatan untuk meningitis yang disebabkan oleh bakteria gram positif tertentu, misalnya Streptococcus pneumoniae.

Kumpulan ubat fluoroquinolones juga telah disarankan sebagai rawatan alternatif untuk meningitis yang disebabkan oleh beberapa bakteria gram-negatif. Kumpulan bakteria ini merangkumi Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae, E coli, dan Pseudomonas aeruginosa.

Jenama dan harga Moxifloxacin

Ubat ini boleh dimasukkan ke dalam kelas ubat preskripsi jadi anda mungkin memerlukan cadangan doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama ubat moxifloxacin yang telah beredar di Indonesia adalah Avelox, Maxiflon, Respira, Molcin, dan Zigat.

Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai beberapa jenama ubat moxifloxacin dan harganya:

 • Moximed 400 mg kapsul. Persediaan kapsul untuk merawat jangkitan bakteria pada bronkitis, radang paru-paru, sinusitis, dan jangkitan kulit. Ubat ini dihasilkan oleh Futamed Pharmaceuticals dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 45,683 / tablet.
 • Molcin 400 mg kapsul. Persediaan kapsul untuk merawat jangkitan bakteria saluran pernafasan dan jangkitan kulit. Ubat ini dihasilkan oleh Ferron Pharmaceuticals dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 47,110 / tablet.
 • Kapsul 400 mg MXN. Persediaan kapsul untuk merawat jangkitan saluran kencing dan jangkitan teruk bakteria gram-negatif atau positif. Ubat ini dihasilkan oleh Futamed Pharmaceutical dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 47,110 / tablet.
 • Tablet Zigat 400mg. Persediaan tablet untuk merawat jangkitan saluran kencing dan jangkitan teruk kerana bakteria gram negatif atau positif. Ubat ini dihasilkan oleh Pharos dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 54,748 / tablet.
 • Kapsul Infimox 400 mg. Penyediaan kapsul untuk merawat bronkitis, radang paru-paru, dan jangkitan kulit akibat bakteria. Ubat ini dihasilkan oleh Infion dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.49.965 / tablet.
 • Tablet Avelox. Penyediaan tablet mengandungi moxifloxacin HCl 400mg yang dihasilkan oleh Bayer Schering Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 86,221 / tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat moxifloxacin?

Baca dan ikuti arahan mengenai cara minum dan dos yang telah ditetapkan oleh doktor. Jangan minum lebih kurang atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan. Anda boleh mengambilnya dengan makanan jika anda mengalami gangguan gastrousus atau mual ketika menelannya.

Biasanya ubat ini cukup diminum sehari sekali. Ambil keseluruhan tablet dengan segelas air. Dadah tidak boleh dihancurkan, dihancurkan, atau dibubarkan tanpa arahan doktor.

Minum ubat secara berkala setiap hari sehingga dos yang ditetapkan habis. Sekiranya anda lupa minum, minum sebaik sahaja anda ingat. Lewati dosnya untuk dos seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat yang hilang dalam satu dos.

Ambil ubat sehingga dos penuh yang ditetapkan oleh doktor. Jangan berhenti mengambil ubat walaupun anda merasakan gejala anda semakin baik. Menghentikan secara tiba-tiba dapat meningkatkan kambuhan jangkitan dan risiko ketahanan bakteria.

Anda boleh menyimpan moxifloxacin pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari selepas digunakan.

Berapakah dos ubat moxifloxacin?

Dos dewasa

Jangkitan intra-perut

Dos biasa: 400 mg diberikan sekali sehari dengan infusi selama 60 minit selama 5 hingga 14 hari.

Jangkitan struktur kulit dan kulit

 • Dos biasa: 400 mg diberikan sekali sehari dengan infusi selama 60 minit selama 7 hingga 21 hari.
 • Untuk dos biasa sebagai tablet oral: 400 mg diambil sekali sehari selama 7 hingga 21 hari.
 • Dos biasa untuk jangkitan kulit yang tidak rumit: 400 mg diberikan sekali sehari dengan infusi selama 60 minit selama 7 hari.

Peningkatan bakteria akut bronkitis kronik

Dos biasa: 400 mg diberikan sekali sehari dengan infus selama 60 minit dengan tempoh rawatan 5 hari.

Pneumonia

 • Dos biasa: 400 mg diberikan sekali sehari dengan infusi selama 60 minit selama 7 hingga 14 hari.
 • Dos biasa sebagai tablet oral: 400 mg diambil sekali sehari selama 10 hari.

Sinusitis bakteria akut

 • Dos biasa: 400 mg sekali sehari diberikan dengan infus selama 60 minit selama 10 hari.
 • Dos biasa sebagai sediaan oral: 400 mg diambil sekali sehari selama 7 hari.

Adakah moxifloxacin selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan moxifloxacin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan C.

Kajian penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menimbulkan risiko buruk bagi janin. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang mencukupi pada wanita hamil. Penggunaan ubat boleh dilakukan sekiranya faedah yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Tidak diketahui sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan untuk ibu menyusu tanpa cadangan doktor.

Apakah kemungkinan kesan sampingan moxifloxacin?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut berlaku selepas mengambil ubat ini:

 • Gejala reaksi alergi, seperti ruam, sesak nafas, bengkak mulut, mata, muka, atau tekak
 • Demam, ruam merah dengan kulit mengelupas atau lepuh di bibir, mulut atau mata
 • Kesakitan ringan dan bengkak di kaki atau sendi
 • Gejala pecah tendon dicirikan oleh rasa sakit yang teruk, lebam dan kelemahan yang ketara di kawasan yang terjejas, misalnya tempurung lutut, bahu, tumit.
 • Mati rasa atau kesemutan di tangan dan kaki
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Perubahan mood atau tingkah laku yang tidak biasa, seperti terlalu tertekan, gelisah, mempunyai pemikiran untuk menyakiti diri sendiri, melihat, mendengar atau merasakan perkara yang tidak ada di sana
 • Kejang
 • Gejala hipoglikemia atau gula darah rendah, seperti pening, berjabat tangan, berjabat tangan, kelaparan, kelemahan atau kekeliruan, kesukaran bercakap
 • Sakit perut, menguning kulit atau mata, kencing gelap, najis pucat
 • Cirit-birit yang teruk

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan moxifloxacin termasuk:

 • Pening
 • Cirit-birit
 • Mual
 • Sakit kepala
 • Masalah tidur
 • Kulit lebih sensitif terhadap pendedahan cahaya matahari

Beritahu doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang, atau bertambah buruk, atau jika kesan sampingan lain berlaku.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap moxifloxacin sebelumnya, atau alah kepada ubat fluroquinolone lain.

Tanya doktor anda jika anda boleh menerima moxifloxacin jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Penyakit jantung
 • Sejarah penyakit jantung
 • Penyakit buah pinggang
 • Diabetes
 • Epilepsi
 • Myasthenia gravis (gangguan kelemahan otot)
 • Artritis reumatoid
 • Kekurangan G6PD, yang merupakan gangguan darah yang diwarisi yang mempengaruhi sel darah merah
 • Masalah tendon atau kecederaan otot
 • Penyakit mental atau sejarah penyakit mental

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusui bayi sebelum mengambil moxifloxacin.

Jangan berikan moxifloxacin kepada kanak-kanak dan orang tua sebelum berjumpa doktor.

Elakkan mengambil moxifloxacin pada masa yang sama dengan antasid atau suplemen yang mengandungi aluminium, kalsium, zat besi, magnesium, atau zink. Antasid dapat mengurangkan keberkesanan moxifloxacin. Ambil antasid sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 6 jam selepas mengambil ubat ini.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda bahawa anda mengambil salah satu ubat berikut:

 • Antibiotik lain seperti eritromisin, klaritromisin
 • warfarin
 • Ubat diabetes, misalnya glibenclamide, insulin
 • ubat penyakit jantung, seperti quinidine, disopyramide, amiodarone, sotalol
 • Ubat untuk kesakitan atau keradangan, seperti ibuprofen, celecoxib, prednisone
 • Ubat untuk epilepsi, misalnya fenitoin, fenobarbital
 • Ubat untuk selesema dan alahan, seperti terfenadine, astemizole, mizolastine
 • Ubat untuk masalah perut, misalnya sucralfate, cisapride
 • Ubat untuk gangguan mood, seperti pimozide, sertindole, haloperidol

Sentiasa beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk ubat-ubatan herba, makanan tambahan dan ubat-ubatan yang anda beli tanpa preskripsi.

Jangan mengambil alkohol kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu apabila diambil bersama ubat ini.

Elakkan pendedahan cahaya matahari secara berlebihan kerana moxifloxacin dapat menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.