Kesihatan

Ketahui penyakit degeneratif biasa yang dialami oleh orang tua, apakah itu?

Penyakit degeneratif adalah penyakit yang mempengaruhi fungsi badan yang semakin teruk dari masa ke masa. Penyakit ini tidak menular, tetapi gejalanya akan bertambah buruk dari masa ke masa sehingga mengganggu aktiviti penghidapnya. Bahkan boleh menyebabkan lumpuh.

Umumnya penyakit degeneratif muncul pada orang tua. Penyakit ini biasanya hanya diketahui apabila keadaannya teruk.

Penyakit degeneratif itu sendiri terbahagi kepada beberapa jenis. Berikut ini adalah penjelasan mengenai beberapa penyakit degeneratif umum yang dialami oleh orang tua:

Penyakit degeneratif kardiovaskular

Penyakit ini juga dikenali sebagai penyakit jantung degeneratif. Keadaan yang paling biasa berlaku akibat degenerasi kardiovaskular termasuk penyakit jantung koronari.

Hati koronari

Penyakit ini biasanya berlaku setelah plak menumpuk di dinding arteri, menyebabkan pengurangan aliran darah ke jantung.

Apakah simptomnya?

Jantung koronari boleh menyebabkan sakit dada, dada terasa mampat dan juga terasa sesak. Keadaan ini juga menyebabkan loya, kekejangan dan senak.

Bagaimana mengatasinya?

Walaupun tidak semuanya diresepkan, dalam beberapa kes doktor akan menetapkan:

 • Penyekat beta untuk mengurangkan tekanan darah dan degupan jantung
 • Ubat untuk melebarkan arteri dan melegakan sakit dada
 • Ubat untuk meningkatkan aliran darah ke jantung

Di samping itu, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk membuka penyumbatan atau merawat masalah dengan arteri.

Penyakit degeneratif sistem saraf (neurodegenerative)

Jenis penyakit degeneratif ini antara yang paling berpotensi mengancam nyawa. Sebilangan besar penyakit neurodegeneratif juga tidak dapat disembuhkan. Pesakit dengan penyakit ini pada amnya hanya menjalani rawatan untuk mengurangkan kesan gejala yang disebabkan.

Walaupun tidak mengancam nyawa, penyakit ini akan semakin teruk dari masa ke masa. Sama seperti penyakit degeneratif lain, orang dengan penyakit neurodegeneratif akan mengalami kesakitan, pergerakan terganggu, keseimbangan dan berpotensi mengalami kelumpuhan.

Terdapat pelbagai jenis penyakit yang termasuk dalam kategori neurodegenerative. Tetapi yang biasa termasuk penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson dan penyakit Huntington.

Penyakit Alzheimer

Penyakit adalah gangguan otak yang menyebabkan penurunan kemampuan berfikir dan berkelakuan. Orang yang mengalami penyakit ini akan mengalami kerosakan ingatan yang teruk dan diikuti dengan kehilangan kemampuan untuk melakukan aktiviti seharian.

Apakah simptomnya?

 • Biasanya bermula dengan kesukaran untuk mengingati peristiwa atau perbualan baru-baru ini
 • Apabila keadaan bertambah buruk, orang yang menghidap Alzheimer biasanya akan mengulang pernyataan atau pertanyaan yang sama berulang kali
 • Kalah di jalan biasa
 • Dalam tahap yang cukup teruk, sukar untuk mencari kata-kata yang tepat ketika bercakap

Bagaimana mengatasinya?

Sementara itu, rawatan Alzheimer hanya terbatas pada pengurangan gejala, seperti penggunaan ubat penghambat kolinesterase. Ia adalah ubat untuk meningkatkan komunikasi antara sel.

Ubat lain yang biasa digunakan adalah memantine. Ubat ini digunakan untuk melambatkan perkembangan gejala Alzheimer. Salah satu kesan sampingan adalah pening dan kekeliruan.

penyakit Parkinson

Sama seperti Alzheimer, penyakit Parkinson juga merupakan gangguan yang terjadi pada saraf otak. Penyakit ini membuat penghidap mengalami gangguan pergerakan, sehingga sukar berjalan, berdiri atau melakukan aktiviti harian yang lain.

Apakah simptomnya?

 • Gegaran atau gegaran anggota badan. Biasanya pada jari
 • Gerak perlahan. Semakin lama, pergerakan seseorang dengan Parkinson akan lebih memakan masa
 • Otot kaku. Ini menyebabkan pesakit merasa sakit ketika bergerak.
 • Postur dan keseimbangan juga terganggu, sehingga sukar berjalan
 • Sukar untuk menulis serta bercakap

Bagaimana mengatasinya?

Penyakit ini tidak dapat disembuhkan, tetapi doktor secara amnya akan memberi resep untuk mengawal penyakit ini agar tidak bertambah buruk. Dadah yang biasa digunakan biasanya seperti:

 • Levodopa
 • Carbidopa-levodopa
 • Agonis dopamin
 • Entacapone
 • Perencat MAO B.

Ubat ini secara langsung akan berfungsi pada saraf otak. Sementara itu, ubat lain juga diresepkan, iaitu ubat antikolinergik, yang merupakan ubat yang mengawal gegaran.

Penyakit Huntington

Penyakit degeneratif ini kurang biasa daripada Alzheimer dan Parkinson. Tetapi masih sama, yang disebabkan oleh sel saraf otak yang rosak atau terganggu. Penyakit ini umumnya muncul pada orang berusia 30-an atau 40-an.

Kesan penyakit ini lebih luas daripada Alzheimer dan Parkinson. Ini kerana penyakit Huntington tidak hanya mengganggu pergerakan dan cara berfikir harian, tetapi juga mempengaruhi keadaan mental penghidapnya.

Apakah simptomnya?

 • Gangguan pergerakan yang merangkumi masalah otot, pergerakan mata yang tidak normal atau lambat, serta kesukaran bercakap dan menelan
 • Gangguan berfikir seperti kesukaran untuk memfokuskan tugas, kurang kesedaran tentang tingkah laku dan kelambatan proses pemikiran
 • Gangguan psikiatri termasuk mudah marah, mudah marah, insomnia dan juga menarik diri dari persekitaran sosial. Ada juga yang mengalami pemikiran bunuh diri

Bagaimana mengatasinya?

Sama seperti dua penyakit neurodegeneratif yang lain, penyakit ini juga tidak dapat disembuhkan. Rawatan dilakukan untuk menekan gejala yang timbul. Ubat yang diberikan termasuk:

 • Ubat untuk gangguan pergerakan, seperti tetrabenazine atau deutetrabenazine dan jenis ubat antipsikotik lain
 • Ubat untuk gangguan psikiatri, seperti antidepresan dan ubat untuk menstabilkan mood

Selain ubat, doktor akan merujuk pesakit ke terapi fizikal, terapi bicara dan juga psikoterapi. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko yang mungkin timbul dari masa ke masa.

Penyakit degeneratif sendi

Penyakit ini juga dikenali sebagai artritis degeneratif. Penyakit yang paling biasa adalah osteoartritis.

Osteoartritis

Ini adalah keadaan di mana fungsi penyangga tulang menurun akibat penuaan dan menyebabkan kesakitan bertambah buruk dari masa ke masa. Walaupun boleh berlaku di mana-mana bahagian, biasanya terjadi pada sendi tangan, lutut, pinggul dan tulang belakang.

Apakah simptomnya?

 • Sakit pada sendi ketika melakukan pergerakan
 • Sendi terasa kaku
 • Kehilangan fleksibiliti sendi
 • Serta bengkak di sekitar sendi

Bagaimana mengatasinya?

Secara amnya, pesakit akan diberi ubat penahan sakit. Ia boleh menjadi parasetamol, ubat anti-radang seperti ibuprofen atau duloxetine dapat diberikan.

Selain ubat, pesakit akan dirujuk untuk terapi fizikal. Ini dilakukan untuk menggerakkan otot di sekitar sendi, sehingga meningkatkan kelenturan dan mengurangkan rasa sakit.

Sekiranya kedua-dua rawatan ini tidak berfungsi, doktor anda mungkin mengesyorkan prosedur lain, seperti suntikan kortikosteroid, yang dapat melegakan sakit sendi. Atau juga suntikan pelinciran, yang akan memberikan bantalan pada sendi.

Penyakit degeneratif tulang

Penyakit degeneratif tulang adalah proses penurunan fungsi tulang atau kerosakan pada tulang akibat penuaan.

Penyakit degeneratif tulang ini juga mempunyai pelbagai jenis yang lebih spesifik. Dua yang paling biasa adalah penyakit cakera osteoporosis dan degeneratif.

Osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan di mana tulang lemah dan rapuh, menyebabkan tulang rawan retak dan pecah. Osteoporosis sering berlaku pada pinggul, pergelangan tangan atau tulang belakang.

Apakah simptomnya?

Biasanya tidak ada gejala pada peringkat awal osteoporosis. Namun, semakin teruk keadaannya, pesakit akan menunjukkan simptom seperti:

 • Badan menjadi bongkok
 • Sakit belakang, atau sakit pada tulang tertentu
 • Tulang lebih terdedah daripada sebelumnya

Bagaimana mengatasinya?

Doktor akan mengesyorkan rawatan yang sesuai mengikut keputusan ujian kepadatan tulang. Sekiranya diperlukan, doktor boleh memberikan beberapa jenis ubat, seperti:

 • Bisphosphonates, yang merupakan ubat untuk melambatkan kerapuhan tulang dan menjadikan tulang lebih kuat
 • Denosumab. Sama seperti bifosfonat, ubat ini juga akan diberikan untuk mengurangkan risiko patah tulang pada orang dengan osteoporosis
 • Terapi hormon. Doktor juga boleh mencadangkan terapi hormon yang akan membantu mengekalkan ketumpatan tulang. Terutama bagi wanita yang telah melalui menopaus
 • Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan ubat penambah tulang seperti romosozumab, teriparatide dan abaloparatide.

Penyakit cakera degeneratif

Penyakit ini berlaku kerana perubahan pada cakera tulang belakang dan menyebabkan kesakitan. Keadaan ini biasa berlaku pada orang yang berumur.

Apakah simptomnya?

 • Sakit di punggung bawah, berhampiran punggung atau di bahagian atas paha
 • Kesakitan kadang-kadang muncul tetapi kadang-kadang hilang, tetapi bertambah buruk apabila rasa sakit itu kembali
 • Kesakitan yang semakin teruk ketika duduk atau berjalan
 • Kesakitan menjadikannya sukar untuk membongkok atau mengangkat objek berat

Bagaimana mengatasinya?

 • Dua cara yang paling biasa untuk melakukan ini adalah dengan mengambil ubat dan terapi fizikal. Ubat preskripsi biasanya adalah penghilang rasa sakit dan mampu melawan keradangan.
 • Manakala terapi fizikal biasanya dalam bentuk pergerakan khusus yang menjadikan otot di leher dan punggung lebih kuat dan lebih lentur. Oleh itu ia menyokong fungsi tulang belakang pesakit dengan penyakit ini.
 • Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, doktor akan mengesyorkan pembedahan. Prosedur ini dipanggil discektomi. Doktor akan membuang bahagian yang bermasalah dan menggantinya dengan cakera tulang belakang buatan.

Sebagai tambahan kepada jenis penyakit degeneratif umum yang disebutkan di atas, terdapat juga beberapa jenis penyakit lain yang sering dikaitkan dengan keadaan degeneratif, seperti:

Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah keadaan di mana tekanan darah melebihi 140/90 mmHg. Hipertensi dikaitkan dengan penyakit degeneratif kerana dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Menjalani gaya hidup sihat dapat membantu anda mengelakkan tekanan darah tinggi. Mengurangkan pengambilan garam, tidak merokok, mengurangkan kafein dan bersenam secara teratur juga dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

Diabetes

Sama seperti tekanan darah tinggi, diabetes juga sering dikaitkan dengan penyakit degeneratif kerana boleh menyebabkan peningkatan risiko penyakit jantung, strok dan penyakit lain.

Untuk mengelakkannya, anda dapat menerapkan diet yang sihat dan juga gaya hidup yang sihat, bersenam dan rajin melakukan pemeriksaan berkala untuk mengetahui keadaan gula darah terkini.

Ini adalah beberapa jenis penyakit degeneratif yang biasa. Untuk mengelakkan pelbagai jenis penyakit degeneratif di atas, penting untuk menjaga kesihatan sejak usia dini. Termasuk makan makanan sihat yang kaya dengan antioksidan sehingga tubuh dapat menangkal radikal bebas.

Sebabnya, menurut satu kajian, radikal bebas dalam tubuh boleh menyebabkan tekanan oksidatif dan inilah yang berperanan dalam pembentukan penyakit degeneratif pada usia tua.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!