Kesihatan

Selalunya Tanpa Disedari, Ini Adalah Tanda Ovulasi yang Perlu Anda Ketahui!

Tanda-tanda ovulasi yang berjaya disenyawakan pada setiap wanita sangat pelbagai. Berikut adalah tanda-tanda ovulasi yang perlu diperhatikan, ditambah cara untuk meramalkan kapan ovulasi akan berlaku.

Apa itu ovulasi?

Melancarkan penjelasan dari halaman Apa Yang HarapkanOvulasi adalah pembebasan telur matang dari salah satu ovari, yang berlaku setiap bulan. Keadaan wanita yang paling subur berlaku semasa ovulasi.

Bilakah ovulasi berlaku?

Ovulasi biasanya berlaku pada pertengahan kitaran haid, atau sekitar hari ke-14 dari kitaran purata 28 hari yang dihitung dari hari pertama satu tempoh hingga hari pertama berikutnya.

Berapa lama ovulasi berlangsung?

Sebiji telur boleh disenyawakan antara 12 dan 24 jam selepas ovulasi. Jangkamasa tertentu yang diperlukan untuk telur dilepaskan oleh ovari dan diambil oleh tiub fallopio berbeza-beza tetapi berlaku dari 12 hingga 24 jam.

Gejala dan tanda ovulasi

Berikut adalah tujuh tanda utama ovulasi yang harus anda perhatikan:

  • Suhu badan basal turun sedikit, kemudian naik semula.
  • Lendir serviks menjadi lebih jelas dan berair dengan konsistensi yang lebih halus seperti putih telur.
  • Serviks melembutkan dan terbuka.
  • Anda merasakan sedikit kesakitan atau kekejangan ringan di bahagian bawah perut anda.
  • Dorongan seks meningkat.
  • Kemunculan beberapa bintik darah ringan.
  • Vulva atau faraj kelihatan membengkak.

Bagaimana anda tahu bahawa anda mengalami ovulasi?

Terdapat beberapa cara untuk meramalkan kapan anda akan mula berovulasi. Inilah cara untuk mempersiapkan ovulasi dan menentukan masa Apa Yang Harapkan:

Semak kalendar

Simpan kalendar kitaran haid selama beberapa bulan untuk mengetahui kapan anda ovulasi atau menggunakan alat yang dapat membantu anda mengira ovulasi. Sekiranya haid anda tidak teratur, anda harus lebih mengetahui gejala ovulasi lain, seperti:

Rasakan tanda dari badan

Bolehkah anda merasakan ovulasi berlaku? Secara amnya badan anda akan memberi anda isyarat ketika anda sedang berovulasi, dalam bentuk rasa sakit ringan atau rangkaian kekejangan di kawasan perut bawah (biasanya dilokalisasi ke satu sisi.

Keadaan ini dipanggil mittelschmerz Dalam bahasa Jerman bermaksud sakit tengah. Kesakitan ini sebagai peringatan kesuburan bulanan dianggap sebagai hasil pematangan atau pembebasan telur dari ovari. Perhatikan dengan teliti, dan kemungkinan besar tanda itu.

Periksa suhu badan

Suhu badan basal dapat diperiksa dengan termometer badan basal khas. Untuk suhu badan basal, bacaan asas yang anda dapat pada waktu pagi. Selepas sekurang-kurangnya tiga hingga lima jam tidur dan sebelum bangun dari tidur, bercakap atau bahkan duduk.

Sementara itu, suhu badan berubah sepanjang kitaran kerana turun naik tahap hormon. Semasa separuh pertama kitaran sebelum ovulasi, estrogen mendominasi.

Pada separuh kedua selepas ovulasi, terdapat lonjakan progesteron, yang meningkatkan suhu badan ketika rahim sudah siap. Ini bermaksud suhu akan lebih rendah pada separuh pertama bulan daripada pada suhu kedua.

Suhu badan basal akan mencapai titik terendah pada ovulasi dan kemudian segera meningkat hingga sekitar setengah darjah sebaik sahaja ovulasi berlaku.

Ingat bahawa memetakan suhu badan anda selama satu bulan tidak semestinya meramalkan hari anda akan ovulasi.

Baca juga: Kegagalan ovulasi dapat menurunkan kemungkinan anda hamil, mengenali sebab & tanda!

Beli kit ramalan ovulasi

Ramai wanita menggunakan alat peramal ovulasi, yang mengenal pasti tarikh ovulasi 12 hingga 24 jam lebih awal dengan melihat tahap hormon luteinizing, atau LH, hormon terakhir yang memuncak sebelum ovulasi.

Yang mesti anda lakukan adalah kencing pada peranti dan tunggu penunjuk memberitahu anda jika anda berada dalam lingkungan ovulasi. Pendekatan ini lebih tepat daripada menggunakan aplikasi yang meramalkan kapan ovulasi akan berlaku.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!