Kesihatan

Diltiazem

Diltiazem adalah ubat penyekat saluran kalsium yang tergolong dalam kelas yang sama dengan nifedipine dan verapamil.

Ia dilesenkan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat pada tahun 1982 dan merupakan salah satu ubat yang paling kerap diresepkan untuk masalah kardiovaskular.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat diltiazem, faedahnya, dosnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa diltiazem?

Diltiazem digunakan untuk merawat sakit dada (angina pectoris), hipertensi penting ringan hingga sederhana, dan jenis aritmia tertentu.

Ubat ini boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk tablet atau suntikan yang disuntik ke dalam vena. Anda boleh mendapatkannya di beberapa farmasi dan biasanya dijual dalam bentuk dos oral.

Apa fungsi dan faedah ubat diltiazem?

Diltiazem berfungsi sebagai agen yang menyekat saluran kalsium yang memasuki sel jantung dan saluran darah sehingga dapat memanjangkan jangka masa degupan jantung.

Diltiazem juga berfungsi untuk merehatkan otot licin di dinding arteri. Dengan berbuat demikian, ubat ini dapat membuka dinding arteri dan membiarkan darah mengalir dengan lebih mudah.

Dalam dunia kesihatan, secara umum diltiazem mempunyai manfaat untuk mengatasi beberapa masalah yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Angina

Angina adalah sakit dada yang berlaku apabila darah kaya oksigen tidak dapat mencapai sel otot jantung. Angina paling sering disebabkan oleh penyakit arteri koronari sedangkan penyakit arteri koronari biasanya disebabkan oleh aterosklerosis.

Dalam keadaan ini, timbunan lemak (plak) terbentuk di sepanjang dinding dalaman saluran darah paru-paru ke jantung. Angina berlaku apabila satu atau lebih arteri menyempit atau tersumbat kerana simpanan lemak.

Apabila angina disebabkan oleh penyumbatan arteri koronari, rawatannya adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Ubat-ubatan juga disyorkan untuk menghilangkan simptomatik dari sakit dada, termasuk nitrat, statin, beta blocker, dan aspirin.

Ubat beta blocker, seperti propranolol dan acebutolol, sering disyorkan untuk rawatan awal angina. Walau bagaimanapun, jika rawatan beta-blocker tidak bertindak balas, maka penyekat saluran kalsium mungkin diberikan.

Penyekat saluran kalsium, seperti nifedipine, verapamil dan diltiazem, juga disyorkan untuk angina yang tidak stabil. Ubat ini boleh diberikan sebagai ubat tunggal atau dalam kombinasi dengan ubat nitrat, seperti nitrogliserin.

2. Hipertensi

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah keadaan di mana tekanan darah di dinding arteri terlalu tinggi.

Hipertensi adalah faktor risiko utama penyakit kardiovaskular, termasuk strok, serangan jantung, kegagalan jantung, dan aneurisma. Mengawal tekanan darah sangat penting untuk menjaga kesihatan dan mengurangkan risiko keadaan berbahaya ini.

Rawatan utama untuk hipertensi adalah perubahan gaya hidup. Selain itu, rawatan untuk hipertensi juga disyorkan untuk merawat simptomnya.

Penyekat saluran kalsium disyorkan sebagai salah satu daripada beberapa agen pilihan untuk pengurusan awal hipertensi. Pilihan pilihan lain termasuk perencat ACE, antagonis reseptor angiotensin II, dan diuretik thiazide.

Penyekat saluran kalsium, termasuk diltiazem, boleh diberikan sendiri atau bersama dengan ubat lain. Tablet pelepasan perlahan Diltiazem adalah jenis ubat yang paling disyorkan.

Walau bagaimanapun, keadaan pesakit akan menentukan bagaimana rawatan akan diberikan. Pertimbangan ini merangkumi ciri pesakit, risiko kardiovaskular, dan faktor yang berkaitan dengan ubat.

3. Aritmia supraventrikular

Aritmia supraventrikular, juga dikenali sebagai takikardia, adalah keadaan di mana irama degupan jantung menjadi cepat tidak normal. Denyut jantung normal adalah 60 hingga 100 degupan seminit. Untuk takikardia, degupan jantung boleh melebihi 100 denyutan seminit.

Ia berlaku apabila impuls elektrik yang menyelaraskan degupan jantung tidak berfungsi dengan baik. Gejala yang paling biasa adalah berdebar di dada.

Perubahan dan perubahan gaya hidup boleh dilakukan untuk mengawal atau menghilangkan degupan jantung yang cepat.

Rawatan awal untuk takikardia juga boleh diberikan ubat adenosin intravena. Walau bagaimanapun, jika pesakit dikontraindikasikan atau tidak bertindak balas terhadap adenosin, diltiazem mungkin disyorkan.

Diltiazem hanya diberikan kepada pesakit yang stabil secara hemodinamik dan tidak mengalami gangguan fungsi ventrikel. Atas sebab ini, diagnosis awal perlu dibuat untuk mencapai keselamatan ubat semasa digunakan.

4. Infarksi miokardium akut

Infark miokard akut adalah istilah perubatan untuk serangan jantung. Serangan jantung adalah keadaan yang berlaku apabila aliran darah ke otot jantung terputus secara tiba-tiba. Ini boleh menyebabkan kerosakan tisu.

Penyebab infark miokard biasanya disebabkan oleh penyumbatan pada satu atau lebih arteri koronari. Penyumbatan boleh berlaku disebabkan oleh penumpukan plak, kolesterol, dan produk buangan sel.

Rawatan terbaik untuk infark miokard akut adalah pencegahan. Rawatan boleh menjadi pilihan untuk mencegah miokarditis akut.

Penyekat saluran kalsium biasanya digunakan kerana sifat anti-iskemiknya dan oleh itu ia boleh disarankan sebagai ubat pencegahan. Ubat ini boleh diberikan jika ubat penyekat beta-blocker tidak berkesan, tidak dapat ditoleransi, atau dikontraindikasikan.

5. Hipertiroidisme

Hipertiroidisme berlaku apabila kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon tiroksin. Hyperthyroidism dapat mempercepat metabolisme badan, menyebabkan penurunan berat badan dan degupan jantung yang cepat atau tidak teratur.

Beberapa rawatan boleh digunakan untuk merawat hipertiroidisme. Doktor biasanya menggunakan ubat antitiroid dan yodium radioaktif untuk melambatkan pengeluaran hormon tiroid.

Kadang-kadang, hipertiroidisme juga dapat dirawat dengan ubat beta-blocker, seperti propranolol. Sekiranya penyekat beta tidak bertindak balas, terapi boleh dialihkan ke diltiazem.

Rawatan disediakan untuk terapi tambahan jangka pendek dalam rawatan takikardia disertai dengan hipertiroidisme.

Jenama dan harga ubat diltiazem

Diltiazem telah memperoleh izin penggunaan perubatan di Indonesia dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Ubat ini juga biasa digunakan, terutama untuk merawat penyakit kardiovaskular.

Ubat ini tergolong dalam kumpulan ubat keras jadi anda harus menggunakan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama ubat yang boleh anda dapatkan di beberapa farmasi terdekat, seperti:

 • Cordila SR
 • Cordizem
 • Sakit hati
 • Ladang ladang
 • Jamu
 • CD Herbesser
 • Herbesser SR

Berikut ini adalah maklumat mengenai nama ubat generik dan ubat paten dari diltiazem beserta harganya:

Ubat generik

 • Diltiazem 30 mg BPJS. Penyediaan ubat generik yang dihasilkan oleh PT Kimia Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini untuk mereka yang terdaftar dalam program BPJS dengan harga sekitar Rp 271 / tablet.
 • Diltiazem 30 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Dexa Media. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 236 / tablet.
 • Diltiazem 30 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Kimia Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 307 / tablet.
 • Diltiazem 30 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Indo Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 275 / tablet.

Ubat paten

 • Herbesser CD 100 mg. Penyediaan tablet mengandungi diltiazem HCL 100 mg yang dapat Anda dapatkan dengan harga Rp 11,710 / tablet.
 • Herbesser CD 200mg. Penyediaan tablet mengandungi 200 mg diltiazem yang dapat Anda dapatkan dengan harga Rp 17,802 / tablet.
 • Pharmabes 30mg. Penyediaan tablet mengandungi diltiazem 30mg yang dihasilkan oleh Fahrenheit. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.732 / tablet.
 • Tablet Cordila SR 180 mg. Penyediaan tablet mengandungi diltiazem HCl yang dapat Anda dapatkan dengan harga Rp 8,921 / tablet.
 • Herbesser 30 mg. Penyediaan tablet mengandungi diltiazem 30 mg yang dapat Anda dapatkan dengan harga Rp. 4,065 / tablet.
 • Dilmen 60mg. Penyediaan tablet mengandungi diltiazem HCl yang dihasilkan oleh Sanbe Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 1.475 / tablet.

Bagaimana anda mengambil diltiazem?

 • Baca dan ikuti arahan penggunaan ubat yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Gunakan ubat mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor. Doktor kadang-kadang mengubah dosnya agar sesuai dengan keadaan klinikal pesakit.
 • Jangan gunakan jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.
 • Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda merasa tidak selesa semasa menelannya, anda boleh mengambilnya dengan makanan.
 • Jangan menghancurkan, mengunyah, melarutkan ubat, atau membuka tablet atau kapsul pelepasan berterusan. Telan ubat sekaligus dengan air.
 • Gunakan diltiazem secara berkala untuk mendapatkan kesan terapeutik maksimum ubat. Pastikan ubat tersedia semula sebelum ubat habis sepenuhnya.
 • Jangan berhenti menggunakan diltiazem secara tiba-tiba kerana ini boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk.
 • Terus menggunakan ubat ini walaupun tidak ada gejala tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi sering tidak mempunyai gejala.
 • Tekanan darah perlu kerap diperiksa, terutamanya semasa anda mengambil ubat ini. Anda mungkin juga perlu menjalani ujian darah secara berkala.
 • Simpan diltiazem pada suhu bilik dari kelembapan dan panas selepas digunakan.

Berapakah dos diltiazem?

Dos dewasa

Aritmia atau takikardia

Secara intravena

 • Dos awal: 250mcg per kg dengan suntikan bolus selama 2 minit.
 • Dos boleh diberikan 350mcg per kg lagi setelah 15 minit jika diperlukan.
 • Pesakit dengan fibrilasi atrium atau flutter dapat diberikan infus setelah suntikan bolus pada kadar 5-10 mg per jam.
 • Dos dapat ditingkatkan dengan kenaikan 5mg per jam hingga maksimum 15mg per jam. Infusi dapat dilanjutkan sehingga 24 jam.

Angina pectoris

 • Dos biasa: 30mg diambil 4 kali sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan secara beransur-ansur dalam dos terbahagi pada selang 1-2 hari sehingga tindak balas yang diinginkan dicapai.
 • Dos maksimum: 360mg sehari dalam dos terbahagi.
 • Dos dalam tablet pelepasan berterusan dapat diberikan sebagai dos awal 60 mg tiga kali sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan menjadi 360mg setiap hari dalam dos terbahagi atau 480mg setiap hari jika diperlukan.
 • Penyesuaian dos dan kekerapan dos mungkin berbeza bergantung pada formulasi ubat yang digunakan.

Hipertensi

 • Sebagai tablet pelepasan perlahan dapat diberikan dosis awal 90-120 mg dua kali sehari.
 • Dos boleh dinaikkan menjadi 180mg dua kali sehari jika perlu.
 • Dos maksimum: 360mg setiap hari.

Dos warga tua

Angina pectoris

 • Dos awal sebagai tablet pelepasan perlahan boleh diberikan pada 60 mg dua kali sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan dengan berhati-hati hingga 240mg sekali sehari jika degupan jantung tetap melebihi 50 denyut / minit.

Hipertensi

 • Sebagai tablet pelepasan perlahan, dos awal 60 mg dua kali sehari boleh diberikan.
 • Dos boleh ditingkatkan dengan berhati-hati hingga 240mg sekali sehari.

Adakah ditiazem selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan diltiazem dalam kategori ubat kategori C.

Kajian pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Penggunaan ubat boleh dilakukan sekiranya faedah yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Ubat ini juga diketahui dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan untuk ibu menyusu.

Apakah kesan sampingan diltiazem yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda sekiranya anda mempunyai kesan sampingan berikut setelah menggunakan ubat ini:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap diltiazem, seperti gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Denyutan jantung menjadi sangat perlahan
 • Berdebar dada
 • Rasa pening, seperti hendak pengsan
 • Sesak nafas, walaupun dengan aktiviti ringan
 • Bengkak di beberapa bahagian badan
 • Peningkatan berat badan yang cepat
 • Mual, sakit perut atas, gatal-gatal, keletihan, hilang selera makan, kencing gelap, najis berwarna tanah liat, penyakit kuning.
 • Reaksi hipersensitiviti yang teruk, seperti demam, sakit tekak, bengkak muka atau lidah, terbakar di mata, sakit kulit diikuti dengan ruam kulit yang menyebabkan lepuh dan mengelupas.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas menggunakan diltiazem termasuk:

 • Bengkak
 • Pening
 • badan lemas
 • Sakit kepala
 • Mual
 • ruam

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi diltiazem sebelumnya.

Anda juga tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah keadaan berikut:

 • Masalah jantung yang serius
 • Tekanan darah yang sangat rendah
 • Sekiranya anda baru-baru ini mengalami serangan jantung dan terdapat penumpukan cecair di paru-paru anda.

Untuk memastikan selamat untuk anda menggunakan diltiazem, beritahu doktor anda jika anda mempunyai keadaan berikut:

 • Penyakit buah pinggang
 • penyakit hati
 • Kegagalan jantung kongestif

Tidak diketahui sama ada diltiazem akan membahayakan bayi atau janin. Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu.

Beberapa ubat juga boleh berinteraksi dengan diltiazem. Pastikan anda memberitahu doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda mengambil salah satu ubat berikut:

 • Dadah yang digunakan dalam anestesia, seperti propofol.
 • Ubat anti-kegelisahan, seperti benzodiazepin, termasuk midazolam, triazolam, dan busipirone.
 • Penyekat beta, seperti atenolol, carvedilol, metoprolol, propranolol, sotalol, dan lain-lain.
 • Carbamazepine
 • cimetidine
 • Clonidine
 • Digitalis
 • Digoxin
 • Quinidine
 • Rifampisin
 • Ubat kolesterol yang disebut statin, seperti atorvastatin, lovastatin, simvastatin, rosuvastatin, dan lain-lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!