Kesihatan

Anak Sukar Makan? Ini adalah Petua dan Trik Kuat untuk Menjadikan Anak Lemak Anda Lemak Dengan Cepat

Mengatur diet anak nampak sukar dan senang, Moms. Terutama jika anak mengalami kesukaran untuk makan dan memilih makanan. Adakah terdapat petua untuk menjadikan anak cepat gemuk?

Kuncinya adalah memperhatikan pemilihan menu makanan dan kekerapan makan. Pilih pemakanan yang tinggi agar keperluan anak-anak masih dapat dipenuhi.

Petua dan cara untuk cepat gemuk anak-anak

Salah satu faktor penting yang boleh mempengaruhi proses pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak adalah melalui makanan. Beberapa cara yang boleh dilakukan Moms untuk menyesuaikan diet agar anak cepat gemuk adalah:

Sediakan makanan berkalori tinggi

Ibu boleh memberi makanan yang mempunyai kalori tinggi untuk mempercepat kenaikan berat badan anak. Makanan berkalori tinggi yang sihat untuk meningkatkan berat badan anak termasuk telur, pisang, alpukat, ayam, salmon, dan banyak lagi.

Biasakan anak makan dengan kerap

Ibu diminta memberi jadual makan kepada bayi sehingga waktu makannya menjadi tetap. Serta sarapan, makan tengah hari dan makan malam.

Jadual makan yang teratur dapat meningkatkan berat badan anak secara sihat dan menjadikan anak mendapat pengambilan kalori yang cukup untuk melakukan aktiviti.

Berikan pengambilan lemak yang mencukupi

Ibu boleh memberikan lemak tambahan ini kepada makanan sihat untuk bayi. Contohnya, menambahkan keju cair, sos krim, minyak zaitun, mentega, mayonis ke pasta dan sayur-sayuran. Anda juga boleh mengganti campuran air dalam oatmeal atau bijirin dengan susu segar.

Memenuhi keperluan pengambilan karbohidrat

Mungkin ramai kanak-kanak tidak gemar makan karbohidrat dalam bentuk nasi. Ibu dapat mengatasi dengan memberi makanan ringan yang mempunyai karbohidrat tinggi seperti kismis, buah kering, granola, dan madu.

Makan lebih

Ibu boleh menggunakan bekas makanan atau minuman seperti pinggan, mangkuk, dan gelas yang lebih besar untuk mendapatkan bahagian tambahan.

Di samping itu, Moms juga dapat menambah sebahagian makanan dan minuman yang disukai oleh kanak-kanak sehingga anak-anak dapat makan dengan lebih bersungguh-sungguh sehingga bahagian makanan akan meningkat.

Menjadikan makanan kelihatan lebih menarik

Kanak-kanak cenderung cepat bosan dengan makanan yang kelihatan sama. Oleh itu, ibu boleh kreatif dalam memasak untuk anak-anak mereka sendiri untuk memastikan bahawa pelbagai makanan dilengkapi dengan pemakanan lengkap.

Selain itu, Moms juga dapat menjadikan makanan semenarik mungkin sehingga bayi berminat untuk memakannya.

Jenis makanan untuk menambah berat badan anak

Sebagai tambahan kepada petua di atas, berikut adalah beberapa makanan yang dapat membantu anak anda menambah berat badan dengan cepat, termasuk:

Susu dan krim

Susu adalah sumber protein, karbohidrat, dan nutrien lain yang baik untuk anak-anak. Ibu boleh memberikan 2 gelas susu setiap hari, misalnya, boleh digunakan sebagai milkshake, bijirin, atau smoothie.

Mentega atau mentega

Makanan yang satu ini boleh menjadi makanan kaya lemak untuk anak-anak. Tetapi anda harus ingat untuk tidak memberikannya terlalu banyak, kerana jika terlalu banyak, itu juga tidak baik untuk pertumbuhan anak.

Mentega kacang

Makanan ini mempunyai lemak dan protein tak jenuh yang dapat membantu meningkatkan berat badan anak. Ibu boleh membuat roti dengan mentega kacang untuk dijadikan makan siang untuk anak.

Alpukat

Alpukat mengandungi lemak dan kalori yang baik untuk anak yang sedang membesar. Buah ini juga merupakan sumber lemak yang lebih sihat berbanding makanan lain.

Pisang

Selain kaya dengan khasiat, ternyata pisang dapat menjadi salah satu tenaga yang baik untuk tubuh, anda tahu. Ibu boleh membuat persediaan makanan dengan menambahkan pisang ke makanan kegemaran anak-anak seperti milkshake, puding, atau mencampurkannya dengan coklat.

daging merah

Daging merah adalah sumber zat besi dan lemak, yang sangat diperlukan oleh anak-anak dalam tempoh pertumbuhan mereka. Cuba Ibu pilih daging lembu yang masih segar.

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan seperti mangga, betik, nanas, dan sebagainya adalah sumber gula semula jadi yang baik untuk tubuh. Ini akan membantu membekalkan tenaga dan meningkatkan penurunan berat badan.

Berikut adalah beberapa petua dan trik yang boleh anda lakukan untuk menjadikan anak anda gemuk dengan cepat. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan berat badan dan diet anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!