Kesihatan

Cara Mengatasi Masalah Gusi, Mari Lihat Beberapa Petua Berikut

Prolaps gusi adalah keadaan apabila tepi tisu gusi yang mengelilingi gigi terhakis atau ditarik ke bawah sehingga lebih banyak gigi dapat dilihat.

Gusi yang berlarutan ini dapat menyebabkan jurang antara gigi dan gusi yang kemudian memudahkan bakteria penyebab penyakit berkumpul.

Sekiranya penyakit gusi dibiarkan tidak dapat dirawat, struktur tisu dan tulang penyokong gigi boleh rosak teruk, dan akhirnya menyebabkan kehilangan gigi.

Bahaya gusi turun

Kemerosotan gusi atau kemerosotan gusi adalah masalah pergigian yang agak biasa. Tetapi kebanyakan orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami gusi yang surut.

Sebenarnya, kajian yang dilakukan oleh California Dental Association (CDA) menganggarkan bahawa tiga dari setiap empat orang dewasa mempunyai beberapa bentuk penyakit periodontal.

Gusi yang menurun boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti merokok, perubahan hormon pada wanita, diabetes dan penumpukan plak yang mengeras pada gigi. Tetapi penyebab utamanya adalah menggosok gigi dengan kasar.

Risiko penurunan gusi kebanyakannya dimiliki oleh orang yang berumur lebih dari 65 tahun, mempunyai tabiat merokok, menderita diabetes atau mempunyai faktor genetik.

Lama kelamaan, keadaan tetes gusi akan menjadikan plak lebih mudah melekat pada celah antara gigi dan gusi. Keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan tisu pada kehilangan gigi.

Gejala gusi surut

Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami keadaan gusi yang merosot. Walau bagaimanapun, ketika mengalami gusi yang surut, gejala termasuk:

 • Pendarahan selepas menyikat atau menggosok
 • Gusi merah, bengkak
 • Nafas berbau
 • Gigi menjadi lebih sensitif terhadap sejuk dan panas kerana akar gigi terdedah
 • Kesakitan pada garis gusi
 • Gusi yang kelihatan mengecut
 • Akar gigi terdedah, sehingga gigi kelihatan lebih panjang dan jarak antara gigi meningkat
 • gigi longgar

Baca juga: Hati-hati, bukannya melepaskan pendakap dengan kemas, ia sebenarnya menjadikan gigi anda tidak kemas!

Cara mengatasi gusi yang surut

Apabila anda mengalami masalah gusi yang surut, segera dapatkan rawatan di doktor gigi. Gusi yang berlarutan ringan boleh dirawat oleh doktor dengan membersihkan kawasan gusi yang bermasalah.

Walau bagaimanapun, jika keadaan gusi yang merosot lebih teruk, anda mungkin menjalani beberapa rawatan, seperti:

Mengambil dadah

Sekiranya jangkitan diketahui, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik untuk menyelamatkan tisu dan gigi gusi.

Di samping itu, ubat-ubatan lain juga boleh diberikan untuk merawat masalah yang mendasari yang menyebabkan gusi surut.

 • Gel antibiotik
 • Kerepek antiseptik
 • Kumur mulut anti-bakteria
 • Penekan enzim

Pembedahan flap dan root plan

Pembedahan flap adalah tindakan membersihkan tisu dalam di kawasan gigi dan gusi. Operasi ini bertujuan untuk menghilangkan bakteria dan penumpukan tartar di gusi.

Untuk melakukan pembedahan kepak, doktor akan mengeluarkan gusi anda kemudian dan memasukkannya semula setelah prosedur selesai.

Operasi penjanaan semula

Sekiranya tulang yang menyokong gigi anda hancur akibat gusi surut, doktor anda mungkin meminta anda melakukan pembedahan untuk menjana semula tulang dan tisu yang hilang.

Kemudian doktor akan melekatkan bahan regeneratif, seperti membran, cantuman tisu, atau protein yang merangsang tisu sehingga pertumbuhan semula tulang dan tisu semula jadi dapat terjadi di kawasan tersebut.

Setelah bahan regeneratif diletakkan, tisu gusi akan diletakkan di atas akar gigi. Penting untuk diperhatikan bahawa proses ini tidak akan berjaya dalam jangka masa panjang tanpa rawatan kesihatan mulut yang betul.

Rawatan ortodontik

Rawatan ortodontik dilakukan dengan meletakkan pendakap pada gigi yang bertujuan untuk menggerakkan kedudukan gigi secara perlahan untuk jangka masa yang panjang. Apabila kedudukan gigi berubah, penjagaan gusi dan kebersihan gigi juga dapat bertambah baik.

Baca juga: Selain Plak Gigi, Berikut adalah Beberapa Punca Gusi Bengkak

Cara mengelakkan gusi jatuh

Kaedah terbaik untuk mencegah gusi surut adalah menjaga kebersihan gigi dan mulut. Anda boleh mendapatkan kebersihan mulut maksimum dengan disiplin menggosok gigi setiap hari dan kerap berjumpa doktor gigi.

Cara menggosok gigi juga boleh mempengaruhi kesihatan mulut anda. Gosok gigi terlalu keras atau menggunakan sikat gigi yang keras, misalnya, memberi kesan buruk pada gigi anda.

Untuk itu, pastikan anda menggunakan sikat gigi berbulu lembut dan mengelakkan terlalu kerap menyikat. Juga berjumpa doktor gigi untuk membuang penumpukan tartar yang mungkin berlaku sekurang-kurangnya setiap enam bulan.

Di samping itu, anda juga perlu berhenti merokok dan makan makanan yang seimbang dan sihat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.