Kesihatan

5 Tanda Kesuburan di Tubuh Wanita dan Sedia Mengandung

Adakah anda bersiap untuk mengandung? Jangan lupa untuk memeriksa tempoh subur anda. Mengukur tempoh ini akan menyokong peluang hamil yang lebih tinggi.

Agar anda tidak membuat pilihan yang salah, mari kita ketahui berapa tempoh subur pada wanita. Pada masa yang sama mengetahui tanda-tanda tubuh dalam keadaan subur dan bersedia untuk hamil. Inilah penjelasan penuh!

Apakah tempoh subur?

Masa subur wanita juga sering disebut sebagai masa ovulasi. Pada wanita usia subur, ovulasi kali ini berlaku setiap bulan. Secara amnya, tempoh subur berlaku di tengah-tengah kitaran haid, jika anda selalu menjalani kitaran 28 hari.

Apa yang sebenarnya berlaku pada masa ovulasi, sehingga disebut waktu dengan peluang yang tinggi bagi anda yang merancang kehamilan? Ovulasi adalah masa perubahan hormon diikuti dengan pembebasan telur yang matang.

Dengan cara itu, ketika melakukan hubungan seks dan sperma dapat mencapai telur yang matang, kemungkinan kehamilan akan menjadi lebih besar. Ini diperoleh jika dibandingkan dengan kemungkinan hamil pada waktu lain.

Apakah tanda-tanda badan dalam masa subur?

Walaupun tidak semua mengalami simptom yang sama, berikut adalah beberapa tanda biasa yang dialami wanita ketika mereka subur:

1. Perubahan suhu badan

Perubahan suhu badan ini merujuk kepada keadaan ketika anda pertama kali bangun pada waktu pagi. Suhu badan dalam tempoh subur biasanya meningkat dan akan bertahan sehingga satu hari.

Peningkatan suhu badan antara 0.5-1 darjah Celsius. Inilah kesan progesteron hormon aktif, yang membantu menyiapkan lapisan rahim menjadi lebih tebal. Ini adalah bentuk penyediaan badan sekiranya berlaku pertumbuhan embrio.

2. Perubahan jumlah dan tekstur keputihan

Keputihan atau lendir pada umumnya akan kelihatan lebih banyak daripada biasa. Selain itu, bentuknya juga akan berubah. Sekiranya biasanya ia boleh menjadi lebih tebal dan padat, ketika tubuh dalam masa subur, lendir vagina akan berubah menyerupai putih telur.

Perubahan cairan vagina berlaku kerana peningkatan kadar hormon estrogen di dalam badan. Sekiranya anda tidak menyedari perubahan ini sebelumnya, sekarang anda tahu bahawa ini adalah tanda bahawa anda subur.

3. Rangsangan seksual meningkat

Rangsangan seksual pada wanita biasanya meningkat sejurus sebelum tempoh subur. Sekiranya anda mengalaminya di pertengahan kitaran haid anda, ini boleh menjadi tanda bahawa anda subur dan bersedia untuk hamil.

Sekiranya disertai tanda-tanda lain, anda boleh menganggap bahawa rangsangan seksual meningkat kerana tempoh subur. Tetapi jika tidak, mungkin gairah seksual meningkat disebabkan oleh faktor lain seperti pengaruh turun naik hormon, yang bukan disebabkan oleh tempoh subur.

4. Sakit payudara

Kesakitan pada payudara biasanya berlaku kerana pengaruh perubahan hormon ketika memasuki masa subur.

5. Sakit di bahagian bawah abdomen

Kesakitan semasa kesuburan atau ovulasi sering juga disebut sebagai sakit mittelschmerz. Kesakitan ini dapat dirasakan di bahagian bawah perut. Sekiranya anda mengalami kesakitan ovulasi, maka anda berada pada waktu paling subur.

Tanda lain yang menunjukkan tubuh berada dalam masa subur

Perubahan lain adalah bentuk serviks. Tetapi anda tidak dapat menyemaknya secara langsung. Dilaporkan americanpregnancy.orgSemasa tempoh subur, serviks akan terasa lebih lembut dan kedudukannya juga akan menjadi lebih tinggi.

Satu lagi perubahan yang tidak dapat anda rasakan adalah kualiti air liur anda. Apabila anda subur, jika dilihat dengan alat khas, air liur anda akan membentuk corak seperti daun pakis.

Di samping itu, terdapat juga beberapa tanda yang sering dianggap sebagai tanda kesuburan. Walau bagaimanapun, tanda ini tidak biasa dialami oleh wanita. Tanda-tanda ini merangkumi:

  • Deria bau, rasa dan penglihatan menjadi lebih sensitif
  • Dan perut kembung

Periksa tempoh subur anda dengan ujian ovulasi

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda yang disebutkan di atas tetapi tidak yakin bahawa anda subur, anda boleh melakukan ujian kesuburan. Pada masa ini, terdapat banyak alat ujian kesuburan untuk menyokong pasangan yang merancang untuk mempunyai anak.

Demikian penjelasan mengenai tanda-tanda tubuh dalam masa subur dan bersedia untuk hamil.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!