Kesihatan

Punca cecair amniotik rendah pada wanita hamil dan cara mengatasinya

Cairan ketuban yang cukup pada wanita hamil mesti dipastikan, tujuannya adalah untuk melindungi perkembangan janin di dalam rahim. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita hamil mengalami cairan ketuban yang terlalu sedikit. Berkaitan dengan ini, apakah penyebab cecair amniotik rendah pada wanita hamil?

Apakah keadaan cecair amniotik rendah pada wanita hamil?

Cecair ketuban adalah sebahagian daripada sistem sokongan hidup bayi. Cecair ketuban melindungi bayi dan membantu perkembangan otot, anggota badan, paru-paru dan sistem pencernaan.

Cecair amniotik dihasilkan apabila kantung ketuban terbentuk kira-kira 12 hari selepas persenyawaan. Pembentukan pertama terdiri dari air yang disediakan oleh ibu, dan kemudian pada sekitar 20 minggu air kencing janin menjadi bahan utama.

Pada trimester kedua, bayi akan mula bernafas dan menelan cairan ketuban. Dalam beberapa kes, cecair amniotik boleh diukur terlalu rendah atau terlalu tinggi.

Sekiranya pengukuran cecair amniotik terlalu rendah, ia dipanggil oligohidramnios. Kemudian jika dos cecair amniotik terlalu tinggi, ia dipanggil polyhydramnios.

Oligohidramnios adalah keadaan kekurangan cecair amniotik. Doktor dapat mengukur jumlah cecair melalui beberapa kaedah yang berbeza, biasanya melalui penilaian indeks cecair amniotik (AFI) atau pengukuran beg dalam.

Sekiranya AFI menunjukkan tahap bendalir kurang dari 5 sentimeter (atau kurang dari persentil ke-5), ketiadaan poket cecair sedalam 2-3 cm, atau isipadu bendalir kurang dari 500 mL pada kehamilan 32-36 minggu, maka diagnosis oligohidramnios akan disyaki.

Punca cecair amniotik rendah

Melancarkan penjelasan dari halaman Kehamilan AmerikaBerikut adalah beberapa punca cecair amniotik rendah semasa kehamilan:

 • Masalah dengan perkembangan buah pinggang atau saluran kencing yang boleh menyebabkan pengeluaran air kencing rendah, dan menyebabkan tahap ketuban rendah.
 • Masalah plasenta, jika plasenta tidak memberikan cukup darah dan nutrien kepada bayi, bayi mungkin berhenti mengitar semula cecair.
 • Membran yang bocor atau pecah, keadaan ini mungkin pecah atau titisan cecair yang perlahan dan berterusan. Ini disebabkan oleh koyakan pada membran. Pecahnya membran pramatang (PROM) juga boleh menyebabkan tahap rendah ketuban.
 • Kehamilan selepas tarikh (yang berlangsung lebih lama dari 42 minggu) boleh mempunyai tahap ketuban yang rendah, yang boleh disebabkan oleh penurunan fungsi plasenta.
 • Komplikasi wanita hamil, beberapa faktor seperti dehidrasi, darah tinggi, preeklamsia, diabetes, dan hipoksia kronik boleh mempengaruhi tahap cecair ketuban.

Baca juga: Ciri-ciri cairan ketuban pecah yang perlu diberi perhatian oleh ibu, apa itu?

Bahaya cecair amniotik kecil pada wanita hamil

Risiko yang berkaitan dengan oligohidramnios atau cairan ketuban rendah sering bergantung pada usia kehamilan. Cecair amniotik sangat penting untuk perkembangan otot, anggota badan, paru-paru, dan sistem pencernaan.

Pada trimester kedua, bayi anda mula bernafas dan menelan cecair untuk membantu paru-parunya tumbuh dan matang. Cecair ketuban juga membantu bayi mengembangkan otot dan anggota badan dengan menyediakan banyak ruang untuk bergerak.

Sekiranya oligohidramnios dikesan pada separuh pertama kehamilan, komplikasi boleh menjadi lebih serius dan berlakunya beberapa keadaan seperti berikut:

 • Mampatan organ janin mengakibatkan kecacatan kelahiran.
 • Peningkatan kemungkinan keguguran atau kelahiran mati.

Sekiranya oligohidramnios dikesan pada separuh kedua kehamilan, komplikasi boleh merangkumi:

 • Sekatan pertumbuhan intrauterin atau Sekatan Pertumbuhan Intrauterin (IUGR)
 • Kelahiran pramatang.
 • Komplikasi buruh seperti pemampatan tali pusat, cecair bernoda mekonium, dan kelahiran caesar.

Cara mengatasi cecair amniotik rendah pada wanita hamil

Menurut penjelasan dari halaman Kehamilan Amerika, rawatan untuk tahap cairan amniotik rendah adalah berdasarkan usia kehamilan. Sekiranya tidak cukup bulan, doktor akan memantau tahap cecair amniotik dengan sangat dekat.

Kemudian ujian seperti tekanan dan ujian bukan tekanan dan kontraksi boleh dilakukan untuk memantau aktiviti bayi. Sekiranya anda hampir mencapai jangka masa penuh, maka kelahiran biasanya disyorkan oleh kebanyakan doktor dalam keadaan tahap cecair amniotik rendah.

Rawatan lain yang boleh digunakan untuk merawat keadaan ini adalah:

 • Infusi amniotik semasa bersalin melalui kateter intrauterin. Cecair tambahan ini membantu merapatkan tali pusat semasa bersalin dan dilaporkan dapat membantu menurunkan kemungkinan kelahiran caesar.
 • Suntikan cecair sebelum bersalin melalui amniosentesis. Keadaan oligohidramnios dilaporkan sering kembali dalam satu minggu dari prosedur, tetapi dapat membantu doktor memvisualisasikan anatomi janin dan membuat diagnosis.
 • Rehidrasi ibu dengan cecair oral atau cecair IV telah terbukti dapat membantu meningkatkan tahap cecair amniotik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!