Kesihatan

3 Fakta mengenai Masker Mugwort termasuk Manfaat Kecantikannya

Sejak kebelakangan ini, topeng mugwort nampaknya merupakan produk kecantikan yang paling banyak diperkatakan di mana sahaja. Sudah tentu ini bukan perkara yang pelik, memandangkan nama uniknya cukup mencuri perhatian.

Terutama jika anda mencari kata kunci 'mugwort mask' di internet. Terdapat banyak ulasan yang menjanjikan mengenai produk yang satu ini.

Ingin tahu apakah kelebihan topeng ini untuk menyokong penampilan anda? Baca fakta berikut terlebih dahulu.

Baca juga: Memakai Topeng Muka Setiap Hari Menjadikan Kulit Lebih Halus atau Adakah Berbahaya?

1. Gambaran keseluruhan mugwort

Dilaporkan dari Memikat, mugwort adalah sejenis rumpai yang boleh menyebabkan kesan halusinasi. Dengan nama Latin Artemisia vulgaris L, tanaman ini boleh didapati di Eropah Utara, Asia, dan Amerika Utara.

Salah satu faktor yang menyebabkan mugwort menjadi tren, adalah bahawa tanaman ini adalah ramuan utama dalam produk kecantikan yang berasal dari Korea Selatan.

Ya, di Negara Ginseng, mugwort telah lama dianggap sebagai ramuan penyembuh kerana antibakteri, antijamur, dan dapat melindungi kulit.

2. Menggunakan mugwort sebagai topeng

Kewujudan mugwort dalam dunia kecantikan menjadi semakin popular, kerana ia telah menjadi bahan aktif utama dalam banyak produk penjagaan kulit, terutama topeng.

Topeng Mugwort dikatakan terbukti berkesan membantu menenangkan dan merawat kulit yang sensitif dan rawan jerawat.

Dilaporkan dari AsianbeautyKandungan anti-radang di dalamnya memang dapat membantu mencegah jerawat dengan melindungi kulit dari bakteria jahat.

Topeng Mugwort juga mempunyai kesan menenangkan, menjadikannya sesuai untuk merawat psoriasis, ruam merah dan masalah kulit yang lain. Bukan hanya itu, kandungan vitamin E dan antioksidan lain juga dapat membantu menyuburkan kulit.

Baca juga: Suntikan Putih, Ketahui Kesan Sampingan Sebelum Mencuba

3. Kebaikan masker mugwort untuk kesihatan kulit

Dilaporkan dari Nudieglow Anda boleh mendapatkan faedah berikut jika menggunakan topeng mugwort dalam rejimen penjagaan kulit anda.

Menenangkan keradangan

Keradangan pada kulit boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor. Bermula dari jangkitan, penyakit, hingga alergi terhadap sesuatu.

Sekiranya anda mengalami ini, maka anda boleh mencuba menggunakan topeng mugwort untuk mengatasinya. Sifat anti-radang menjadikan mugwort dipercayai untuk menyembuhkan radang kulit.

Walaupun anda mempunyai kulit sensitif dan kemerahan, maka mugwort adalah ramuan yang bagus untuk digunakan.

Melawan jerawat

Jerawat adalah keadaan kulit yang berlaku apabila folikel rambut menjadi tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Ini menyebabkan kemunculan whiteheads, blackhead atau bahkan jerawat.

Anda boleh mendapatkan rawatan jerawat yang berkesan di mana sahaja. Tetapi jika anda ingin mencuba rawatan yang lebih semula jadi, maka tidak ada salahnya menggunakan topeng mugwort.

Serta minyak pokok teh, topeng berasaskan mugwort juga dapat membunuh bakteria dan melawan jerawat dengan cara yang sangat berkesan, tetapi lembut.

Aroma lebih lembut jika dibandingkan minyak pokok teh juga akan menjadikan topeng ini menjadi produk penjagaan kulit kegemaran anda seterusnya.

Anti perengsa

Kulit yang jengkel bukan sahaja dapat merosakkan penampilan anda, tetapi juga mengganggu aktiviti harian anda.

Macam mana boleh jadi? Sekiranya dibiarkan, kulit yang jengkel boleh membuat anda gatal sepanjang hari. Untuk mengatasinya, anda boleh mencuba menggunakan topeng mugwort.

Selain menenangkan kulit sensitif, mugwort juga bagus untuk melegakan gejala kerengsaan seperti panas, atau gatal-gatal pada kulit akibat gigitan serangga, reaksi alergi, atau ruam panas.

Melembapkan kulit

Kulit wajah yang lembut dan lembap adalah impian semua orang. Untuk mewujudkannya, anda boleh menggunakan topeng mugwort secara berkala.

Dikenal sebagai vitamin E yang tinggi, topeng mugwort diyakini mempunyai kemampuan untuk menyuburkan dan melembapkan kulit kering dan kering.

Dengan penggunaan produk mugwort secara berkala, kulit kering dan mengelupas dapat hilang dan menjadi perkara masa lalu.

Mencerahkan wajah

Kerana sifat pelembabnya dan keupayaan untuk mengurangkan kemerahan, topeng mugwort juga merupakan pilihan yang sangat baik untuk memberikan kulit anda cahaya yang indah.

Datang berjumpa doktor profesional melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!