Kesihatan

Ucapkan Selamat Tinggal Parut, Inilah Cara Menghilangkannya!

Kadang kala parut boleh menjengkelkan, terutamanya jika bekas luka berada pada bahagian badan yang tidak boleh ditutupi pakaian. Ini dapat membuat anda berfikir tentang cara yang betul untuk menghilangkan parut.

Ini tentu saja boleh mengganggu fikiran dan juga penampilan. Tetapi anda tidak perlu risau, bekas luka pasti dapat dihilangkan!

Apa yang menyebabkan parut?

Parut adalah bahagian semula jadi dari proses penyembuhan luka badan. Biasanya, ini berlaku akibat proses biologi penyembuhan luka pada kulit dan tisu lain.

Penyebab utamanya boleh berlaku kerana kemalangan, penyakit tertentu, keadaan kulit seperti jerawat, atau bahkan pembedahan. Parut terbentuk apabila dermis (bahagian kulit lebih dalam) rosak.

Ini menyebabkan tubuh membentuk serat kolagen baru (protein yang berlaku secara semula jadi di dalam badan) untuk memperbaiki kerosakan, yang sering mengakibatkan parut. Tidak jarang parut menghitam dan mengganggu penampilan anda.

Baca juga: Luka parut membuat anda tidak percaya, menangani 3 bahan semula jadi ini

Jenis parut

Seperti yang dilaporkan Berita Perubatan Hari IniTerdapat beberapa jenis parut. Antara lain adalah:

 1. Keloid: Parut keloid umumnya tumbuh lebih besar daripada luka itu sendiri. Parut ini biasanya menonjol, berwarna gelap dan dapat terus tumbuh setelah luka sembuh.
 2. hipertrofik: Sama seperti keloid, bekas luka ini juga menonjol dan berwarna merah. Walau bagaimanapun, hipertrofi hanya muncul di tempat kecederaan.
 3. Atrofi: Parut ini biasanya berbentuk seperti lubang. Ini berlaku akibat kerosakan pada kolagen kulit.
 4. Kontrak: Parut ini boleh menyebabkan kulit menjadi kencang atau menarik. Biasanya parut ini disebabkan oleh luka bakar.

Bagaimana cara menghilangkan parut?

Sekiranya anda mempunyai parut, anda tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bekas luka, anda tahu.

Umumnya, parut hitam dapat dihilangkan tetapi memerlukan masa yang lama dan bergantung kepada keparahannya. Supaya parut hitam menghilang dengan cepat, inilah cara anda boleh melakukannya.

1. Mengelupas

Terdapat banyak krim, salap parut dan serum di kaunter pengelupasan . Bahan ini dirancang untuk menghilangkan lapisan luar kulit mati, sehingga memudarkan parut.

Bukan hanya itu, pengelupasan juga berguna untuk memudarkan garis halus dan menghilangkan parut dan kesan gelap pada kulit.

Krim pengelupasan yang mengandungi asid glikolat dan asid salisilik mandelik juga dapat digunakan untuk meredakan parut.

2. Menggunakan kepingan silikon dan gel

Cara lain untuk menghilangkan parut adalah dengan menggunakan kepingan silikon atau gel.

Sejumlah kajian selama 20 tahun terakhir mengesahkan bahawa menggunakan kepingan atau gel silikon secara beransur-ansur dapat memperbaiki parut.

Baca juga: Pelbagai cara untuk menghilangkan parut, baik secara semula jadi dan secara klinikal

Cara menghilangkan parut berdasarkan penyebabnya

Menghilangkan parut pada kaki atau bahagian badan yang lain mempunyai tahap kesukaran mengikut penyebabnya. Cara menghilangkan parut pada kaki biasanya memerlukan proses penyembuhan yang panjang.

Parut yang menghitam di badan dapat dihilangkan dengan menggunakan beberapa ubat dari doktor. Nah, untuk mengetahui cara menghilangkan parut yang menghitam, berikut adalah penjelasannya.

Cara menghilangkan parut luka bakar

Singkirkan bekas luka bakar daripada menyentuh sesuatu yang terlalu panas, bahan kimia tertentu, atau juga elektrik dengan menggunakan gel silikon.

Pilihan rawatan untuk menghilangkan bekas luka bakar termasuk ubat parut dalam bentuk suntikan steroid, rawatan laser, dan pembedahan membuang tisu parut.

Walaupun rawatan ini dapat membantu menghilangkan bekas luka di kaki anda, mereka akan memerlukan masa yang lama untuk sembuh. Oleh itu, anda harus mengelakkan penggunaan krim dengan vitamin A atau E kerana boleh membuat luka lebih kelihatan.

Petua untuk menghilangkan parut pembedahan

Petua untuk menghilangkan parut pembedahan mesti digunakan dengan betul untuk membantu mengurangkan atau mencegah parut.

Rawatan terbaik untuk menghilangkan luka pembedahan adalah mendapatkan rehat yang cukup, mengelakkan pendedahan cahaya matahari, dan mengurangkan tekanan pada sayatan.

Menghilangkan parut pembedahan juga dapat dilakukan dengan menggunakan pembalut luka silikon, ubat parut preskripsi, dan suntikan steroid. Pelbagai petua untuk menghilangkan parut ini harus berjumpa doktor.

Kaedah menghilangkan parut gatal

Kaedah menghilangkan parut gatal juga perlu kerana jika dibiarkan ia boleh menyebabkan parut keloid.

Nah, bagaimana cara menghilangkan bekas gatal dari gigitan nyamuk, seperti mengelupas kawasan parut, menggunakan scrub pengelupasan, dan menggunakan krim parut atau salap.

Selain itu, anda juga boleh mengurut kawasan berparut akibat gigitan nyamuk untuk meningkatkan aliran darah. Peredaran yang meningkat dapat mendorong pengeluaran kolagen dan mencegah munculnya parut yang lebih teruk.

Bahan semula jadi untuk menghilangkan parut

Selain menghilangkan parut dengan menyuntik steroid, menggunakan salap parut atau ubat preskripsi khas, anda juga dapat menghilangkan parut secara semula jadi dengan mudah.

Bahan-bahan semula jadi biasanya lebih selamat dan lebih berkesan untuk menghilangkan parut hitam, jadi sangat digalakkan. Nah, untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah cara menghilangkan parut di wajah dengan bahan semula jadi seperti yang diringkaskan Gila Gaya.

1. Aloe vera

 • Gunakan gel aloe vera yang baru diekstrak atau anda juga boleh menggunakan gel aloe vera yang dibeli di kedai.
 • Urut di kawasan parut.
 • Biarkan berdiri dan jangan bilas.
 • Lakukan ini 2-3 kali sehari.

2. Madu untuk menghilangkan parut

 • Campurkan madu dan baking soda.
 • Sapukan campuran pada parut, kemudian urut dengan lembut selama 3-5 minit.
 • Letakkan tuala hangat di kawasan parut, kemudian biarkan tuala sejuk.
 • Lakukan ini 2 kali sehari.

3. Lemon untuk ubat parut

 • Bersihkan kulit di sekitar kawasan parut.
 • Celupkan kapas di dalam jus lemon dan sapukan pada bahagian parut.
 • Biarkan selama 10 minit dan kemudian bilas.
 • Setelah menggunakan jus lemon, gunakannya pelindung matahari sekiranya anda mahu meninggalkan rumah.
 • Lakukan ini 2-3 kali sehari.

4. Bawang

 • Parut bawang atau anda juga boleh membuat jus bawang.
 • Sapukan terus pada parut dan biarkan sehingga kering.
 • Kemudian bilas selepas 15 minit.
 • Ulangi kaedah ini 3-4 kali sehari.

5. Minyak kelapa sebagai penghilang parut semula jadi

 • Panaskan minyak kelapa dengan menggosoknya di antara telapak tangan anda.
 • Sapukan pada kawasan berparut dan biarkan selama satu malam.
 • Ulangi kaedah ini setiap malam sebelum tidur.

Jadi, adakah anda tahu bagaimana menghilangkan bekas luka di wajah anda? Untuk menghilangkan parut secara semula jadi itu mudah dan memerlukan kesabaran. Selagi rajin dan susah payah dilakukan, luka dapat hilang dan kulit dapat kembali ke keadaan semula.

Menghalang penampilan parut pada kulit

Banyak keadaan boleh menyebabkan parut, seperti yang disebutkan di atas. Parut boleh muncul akibat pembedahan, luka, luka bakar hingga luka ringan boleh menyebabkan parut pada kulit.

Walaupun penjelasan di atas telah membincangkan pelbagai jenis penyingkiran parut, adakah cara yang boleh dilakukan untuk mencegah pembentukan parut?

Dilaporkan Garis KesihatanBerikut adalah beberapa cara yang dapat meminimumkan untuk mencegah parut, sama ada luka bakar, calar, jerawat atau parut pembedahan.

 • Elakkan kecederaan. Menggunakan peralatan dengan menjaga keselamatan harus selalu menjadi keutamaan. Sekiranya anda mempunyai pekerjaan yang berisiko, selalu pakai pelindung fizikal, seperti pelindung kepala, pelindung lutut dan siku.
 • Rawat luka dengan segera. Sentiasa rawat dengan pertolongan cemas untuk mengelakkan parut. Sekiranya serius dan memerlukan jahitan, segera dapatkan bantuan perubatan.
 • Pastikan luka bersih. Semasa penyembuhan luka, jaga kebersihan dengan membuang kotoran dan serpihan secara berkala dengan sabun dan air yang dapat digunakan untuk merawat luka.
 • Tutup luka. Luka terbuka termasuk luka bakar boleh dibalut untuk mencegah jangkitan atau kecederaan semula.
 • Tukar pembalut dengan kerap. Sekiranya anda menutup luka dengan pembalut, pastikan untuk menggantinya setiap hari agar tetap bersih.
 • Biarkan sehingga kering. Sekiranya luka kering, jangan gores atau sentuh untuk mengelakkan kerengsaan, pendarahan dan untuk mengelakkan kemasukan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan.
 • Ikut panduan doktor. Sekiranya anda baru menjalani pembedahan, selalu ikuti garis panduan doktor untuk merawat luka anda sehingga jahitannya sembuh tanpa meninggalkan bekas luka yang menjengkelkan.

Itulah beberapa maklumat bagi anda yang berusaha mencari jalan untuk menghilangkan parut. Anda juga boleh berjumpa doktor, anda tahu, jika anda cuba menghilangkan parut pada kulit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!