Kesihatan

Jangan menggosoknya, ini adalah pertolongan cemas apabila mata tertusuk

Kami suka menggosok mata secara refleks ketika dicucuk oleh objek. Sebenarnya, ia sebenarnya menjadikan kecederaan mata menjadi lebih teruk. Lalu, bagaimana dengan pertolongan cemas ketika mata tertusuk?

Dalam keadaan kecemasan, pertolongan cemas ketika mata tertusuk adalah penting untuk mengelakkan kecederaan menjadi terlalu serius. Pertolongan cemas juga boleh menjadi alternatif sebelum anda berjumpa doktor. Apa ubat untuk mata yang tertusuk? Lihat di bawah!

Baca Juga: Perhatikan! Ini adalah Pelbagai Cara Alternatif untuk Membuat Mi Ayam yang Sihat

Bahaya menggosok mata ketika dicucuk

Anda tidak boleh menggosok mata apabila berlaku sesuatu pada mata anda. Kerana ini sebenarnya boleh memperburuk keadaan, zarah tajam akan masuk dan merosakkan tisu halus yang melapisi bahagian dalam mata.

Kami juga tidak tahu sama ada pada masa itu tangan kami bersih atau tidak. Oleh itu, elakkan dari menggosok mata ketika tertusuk. Adalah lebih baik untuk mengetahui apakah langkah-langkah untuk membantu ketika mata tertusuk.

Pertolongan cemas untuk mata yang tertusuk

Pertolongan cemas ketika mata tertusuk hendaklah dilakukan dengan berhati-hati. Pergerakan yang salah atau terlalu kasar sebenarnya akan memperburuk luka di mata kerana boleh merosakkan tisu halus yang melapisi mata.

Berikut adalah 4 langkah untuk membantu apabila mata tertusuk yang boleh anda lakukan sendiri:

1. Pertolongan cemas ketika mata tertusuk adalah melakukan ujian penglihatan

Langkah pertama yang harus anda lakukan ialah menguji penglihatan mata setelah ditikam. Ini adalah langkah penting dalam pertolongan cemas apabila mata tertusuk untuk menentukan langkah seterusnya.

Cuba rasakan jika ada gangguan penglihatan diikuti dengan rasa sakit. Gangguan visual boleh berupa penglihatan kabur dan tidak jelas dalam melihat objek.

Sekiranya anda mengalami masalah penglihatan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan khas. Sekiranya penglihatan anda masih jelas, anda boleh meletakkan titisan mata untuk menghilangkan rasa sakit.

Perhatikan keadaan mata dalam masa 24 jam. Adakah luka tusukan di mata menjadi lebih baik atau sebaliknya. Sekiranya luka menunjukkan gejala buruk, segera berjumpa doktor.

2. Bilas dan kompres air sejuk sebagai pertolongan cemas apabila mata tertusuk

Sekiranya tidak terlalu parah, luka tusukan di mata sebenarnya boleh dirawat di rumah. Lebih-lebih lagi jika luka tusukan itu hanya disebabkan oleh objek tumpul.

Sebelum membilas mata, pastikan anda mencuci tangan dengan bersih. Kemudian bilas mata anda dengan air bersih. Anda juga boleh menggunakan pencuci mata yang steril.

Selepas itu, kompres mata dengan air sejuk. Pastikan kain yang anda gunakan untuk memampatkan juga bersih, OK!

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang berterusan, anda boleh menggunakan ubat penahan sakit. Contohnya, ibuprofen (Advil, Motrin) atau acetaminophen (Tylenol).

3. Keluarkan objek yang tersekat di mata dengan berhati-hati

Mata yang dicucuk oleh benda asing biasanya akan meninggalkan serpihan dari objek itu sendiri. Sudah tentu, objek yang tertinggal mesti dikeluarkan segera untuk mengelakkan jangkitan pada bahagian dalam mata.

Sekiranya serpihan yang tertinggal di mata tidak tajam dan tidak terlalu keras, buangkannya dengan melekatkannya pada tisu yang bersih. Pastikan tisu yang anda masukkan ke mata anda dapat menghilangkan serpihan.

Cuba jangan menggosok tisu semasa anda meletakkannya di mata anda. Kerana, ini boleh menyebabkan kornea terkoyak.

Jangan cuba mengeluarkan objek tajam yang tersekat di mata sendiri. Perkara ini mesti dilakukan oleh doktor dengan cara yang selamat dan sesuai.

4. Tutup mata dengan pembalut untuk mengelakkan jangkitan

Ini adalah langkah terakhir dalam pertolongan cemas ketika mata tertusuk. Setelah anda melakukan tiga langkah di atas dan keadaan mata anda mula bertambah baik, tutup mata anda dengan pembalut.

Langkah ini sering diabaikan bagi orang yang mengalami luka tikaman kecil. Tetapi jangan salah, walaupun luka itu kecil, mata masih harus ditutup untuk mencegah jangkitan.

Bilakah masa yang tepat untuk berjumpa doktor?

Walau bagaimanapun, kecederaan pada mata berpotensi menyebabkan masalah serius. Bermula dari mata yang menghitam, lecet pada kornea, hingga kecederaan pada bola mata.

Walaupun anda sudah memahami bagaimana pertolongan awal ketika mata tertusuk dilakukan, anda perlu tahu kapan harus berjumpa doktor untuk memeriksa luka tusukan.

Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan perubatan sekiranya anda mengalami simptom berikut:

  • Sakit yang tidak hilang.
  • Mata terus berair.
  • Sensitif terhadap cahaya.
  • Terdapat kilatan cahaya semasa melihat.
  • Pendarahan di mata.

Mencegah komplikasi penyakit mata

Kecederaan pada mata akibat tusukan sering tidak dapat dielakkan. Jadi, anda harus menggunakan pelindung mata ketika melakukan aktiviti yang berpotensi menyebabkan kecederaan pada mata.

Jangan mengabaikan gejala yang memerlukan rawatan perubatan segera. Sekiranya keadaan mata bertambah buruk dalam lebih dari 24 jam, segera berjumpa doktor.

Semakin cepat anda mendapatkan rawatan perubatan, semakin kecil kemungkinan komplikasi mata berlaku.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!