Kesihatan

Ketahui Punca Berpeluh dan Apa Artinya untuk Kesihatan

Semua orang mesti berpeluh. Berpeluh adalah fungsi badan yang membantu mengatur suhu badan. Oleh itu, perubahan suhu badan dan suhu badan luar boleh menyebabkan berpeluh. Semasa berpeluh, badan mengeluarkan cecair berasaskan garam dari kelenjar peluh.

Pada amnya, banyak peluh keluar di kawasan seperti ketiak, muka, telapak tangan, atau kaki. Tetapi, bagaimana peluh muncul dan apa peranannya dalam kesihatan? Lihat penjelasan berikut.

Bagaimana badan berpeluh?

Tubuh dilengkapi dengan rata-rata 3 juta kelenjar peluh. Terdapat dua jenis kelenjar peluh, iaitu:

  • Kelenjar peluh Eccrine. Kelenjar peluh Eccrine terletak di seluruh badan dan menghasilkan peluh ringan dan tidak berbau.
  • Kelenjar peluh apokrin. Kelenjar ini mengeluarkan banyak lemak dan bau khas terdapat pada kulit kepala, ketiak, dan pangkal paha. Apabila peluh apokrin pecah dan bercampur dengan bakteria pada kulit, tubuh menghasilkan bau yang dikenali sebagai bau badan.

Sistem saraf autonomi mengawal fungsi peluh di badan anda. Sistem saraf autonomi adalah bahagian sistem saraf yang berfungsi sendiri, tanpa kawalan sedar badan anda.

Apabila cuaca panas atau suhu badan anda meningkat kerana bersenam atau demam, peluh akan keluar melalui saluran di kulit anda. Peluh merendam permukaan badan dan menyejukkan badan anda.

Keringat kebanyakan terdiri dari air, tetapi sekitar 1% peluh adalah gabungan garam dan lemak.

Apa yang menyebabkan berpeluh?

Berpeluh adalah perkara biasa dan kerap berlaku dalam kehidupan seharian kita. Walau bagaimanapun, beberapa perkara di bawah dapat merangsang peningkatan jumlah peluh.

1. Panas dan kelembapan

Apabila suhu meningkat, sebahagian besar kelenjar peluh di badan anda berfungsi dan membuat peluh. Anda juga akan berasa lebih panas apabila lembab kerana udara yang lebih basah meninggalkan ruang untuk peluh untuk menguap dari badan anda.

2. Emosi dan tekanan

Emosi dan keadaan yang dapat membuat anda berpeluh banyak meliputi kemarahan, ketakutan, rasa malu, kegelisahan, dan tekanan emosi. Apabila anda marah, badan anda melepaskan hormon stres yang meningkatkan degupan jantung dan tekanan darah anda, dan menaikkan suhu badan anda, yang boleh menyebabkan anda berpeluh.

3. Sukan

Berpeluh adalah salah satu cara untuk mengetahui bahawa anda bersenam dengan baik. Oleh kerana anda akan kehilangan cecair ketika anda berpeluh, pastikan anda tetap terhidrasi. Ingatlah untuk minum air sebelum, semasa, dan selepas anda bersenam.

4. Makanan

Berpeluh juga boleh menjadi tindak balas terhadap makanan yang anda makan. Peluh jenis ini disebut berpeluh gustatory dan dapat dipicu oleh makanan pedas, minuman berkafein (soda, kopi, dan teh), dan minuman beralkohol.

5. Rawatan dan penyakit

Berpeluh juga disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan dan penyakit tertentu, seperti barah, ubat penurun demam dan demam, jangkitan, hipoglikemia, ubat penahan sakit, hormon tiroid sintetik, dan sindrom kesakitan serantau yang kompleks (CRPS).

6. Menopaus

Fluktuasi hormon yang berkaitan dengan menopaus juga boleh mencetuskan peluh. Wanita menopaus sering mengalami peluh malam dan berpeluh selama kilat panas.

Makna peluh untuk kesihatan

Berpeluh, jika dalam jumlah normal, adalah proses tubuh yang penting. Kerana, tidak cukup berpeluh atau berpeluh terlalu banyak boleh menimbulkan masalah.

Hiperhidrosis

Hyperhidrosis adalah keadaan berpeluh berlebihan pada ketiak, tangan, dan kaki. Keadaan ini boleh memalukan dan mengelakkan anda melakukan rutin harian anda. Oleh itu, hiperhidrosis biasanya dapat menyerang lebih banyak masalah psikologi daripada masalah fizikal.

Hipohidrosis

Hypohidrosis adalah keadaan di mana tidak banyak atau tidak berpeluh. Berpeluh adalah cara badan melepaskan haba berlebihan. Anda boleh mengalami dehidrasi dan mengalami lebih banyak angin ahmar daripada biasa jika anda menghidap hipohidrosis.

Berpeluh mungkin menunjukkan masalah perubatan jika ia berlaku dengan gejala lain, seperti sakit dada, pening, sesak nafas, dan berpeluh berterusan untuk waktu yang lama tanpa alasan. Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera hubungi doktor anda.

Peluh setiap orang berbeza. Terdapat jenis, komposisi, aroma, dan bahkan faktor genetik yang mempengaruhi peluh seseorang.

Selain merangsang berpeluh, makanan seperti bawang putih, bawang, atau kubis juga dapat membuat bau badan menjadi lebih teruk. Tahap sulfur yang tinggi dalam makanan ini dapat mempengaruhi bau badan ketika berpeluh.

Penyelidikan mendapati bahawa vegetarian berbau lebih menarik daripada karnivor. Kajian ini menunjukkan bahawa lelaki yang tidak makan daging mempunyai bau yang lebih menarik, menyenangkan, dan kurang pedas daripada mereka yang makan daging merah.

Jumlah peluh juga dapat dipengaruhi oleh genetik. Sebilangan kes hiperhidrosis di Amerika, misalnya, disebabkan oleh genetik. Orang dengan hipohidrosis juga boleh disebabkan oleh faktor genetik, walaupun kerosakan saraf dan dehidrasi juga boleh menjadi penyebabnya.

Selain itu, faktor genetik juga menyebabkan trimethylaminuria, iaitu keadaan di mana peluh berbau seperti ikan atau telur busuk.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!