Kesihatan

Selalunya diremehkan, ini adalah penyebab berlakunya rongga yang mesti anda ketahui

Apabila anda mempunyai rongga, anda pasti akan merasakan kesakitan yang luar biasa. Walau bagaimanapun, penyebab berlakunya rongga sering diabaikan. Untuk itu, mari kita kupas satu persatu apakah penyebab berlakunya rongga.

Punca rongga

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan rongga, termasuk:

Kehadiran penumpukan plak

Enamel gigi mempunyai tekstur yang keras, dan yang menjadikannya kukuh adalah garam mineral (seperti kalsium) yang dihasilkan oleh air liur. Masalahnya ialah garam mineral sangat sensitif dan rapuh terhadap asid.

Asid ini kemudian merosakkan pelbagai mineral yang berfungsi untuk menguatkan gigi. Apabila ia rosak oleh asid, enamel gigi menjadi berpori, dan lubang kecil mulai muncul. Asid inilah yang menyebabkan rongga menjadi lebih besar.

Makanan dan minuman manis

Bakteria yang disebabkan oleh makanan dan minuman bergula akan memakan sisa-sisa gula yang melekat pada permukaan gigi dan menghasilkan asid.

Asid ini akan bercampur dengan air liur yang kemudian membentuk plak pada permukaan gigi. Plak yang dibiarkan terkumpul akan mengikis lapisan enamel gigi, menyebabkan rongga dari masa ke masa.

Jarang membersihkan gigi

Plak atau sisa makanan (terutama manis) yang melekat pada gigi boleh menjadi penyebab berlakunya rongga, jadi ia mesti dibersihkan dengan segera. Selain menggosok gigi dengan kerap, sekurang-kurangnya 2 kali sehari, setelah makan dan pada waktu malam sebelum tidur.

Anda juga harus kerap membersihkan gigi anda dengan bantuan benang gigi (membersihkan antara gigi dengan benang).

Mulut kering

Pengeluaran air liur yang kurang boleh menyebabkan mulut kering. Sebenarnya, air liur penting untuk menjaga kelembapan mulut sambil membersihkan serpihan makanan dan plak dari gigi.

Sebatian dalam air liur juga membantu melawan asid yang dihasilkan oleh bakteria. Itulah sebabnya mulut kering dapat meningkatkan risiko masalah mulut, mulai dari gigi sensitif, rongga, dan sebagainya.

Faktor usia

Orang yang paling rentan terhadap rongga adalah kanak-kanak dan orang tua. Pada orang tua, proses metabolik badan cenderung melambat seiring bertambahnya usia.

Ini menjadikan orang tua (warga tua) lebih berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan, termasuk rongga.

Letakkan gigi

Rongga lebih kerap terjadi pada gigi belakang, iaitu gigi geraham dan premolar. Selain kawasan ini menjadi lebih sukar dibersihkan, tekstur gigi belakang yang melengkung dan mempunyai celah juga berpotensi menyimpan serpihan makanan.

Kehadiran kawasan yang sukar dibersihkan adalah penyebab berlakunya rongga yang agak biasa.

Cara merawat rongga

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat rongga, termasuk:

Pengisian gigi

Biasanya doktor akan mengisi rongga yang telah melampaui tahap awal pembusukan. Caranya, gigi mesti digerudi untuk mengeluarkan bahagian yang telah rosak. Selepas itu, gigi akan diisi dengan menggunakan bahan seperti perak, emas, resin komposit.

Buat mahkota gigi

Doktor kemungkinan akan membuat mahkota gigi untuk menggantikan keseluruhan mahkota gigi (mahkota) gigi. Mahkota buatan ini boleh dibuat dari emas, porselin, resin, porselin logam bersatu, atau bahan lain.

Rawatan akar gigi

Rawatan ini dilakukan dengan membuang tisu saraf, tisu saluran darah, dan kawasan yang merosot pada gigi. Setelah dibersihkan, doktor gigi boleh melakukan tampalan atau memberikan mahkota, sehingga gigi tidak perlu diekstraksi.

Cabut gigi

Ini adalah langkah terakhir yang boleh diambil sekiranya gigi terlalu parah. Ini berlaku kerana kerosakan gigi sangat teruk sehingga tidak dapat dipulihkan dan mesti dikeluarkan.

Gigi yang diekstrak akan meninggalkan ruang atau celah yang membolehkan gigi lain beralih.

Tambah fluorida

Penambahan fluorida dilakukan sekiranya rongga gigi masih kecil. Anda melakukan ini dengan menggosok fluorida cair (ubat kumur), busa, gel, atau varnis ke gigi selama beberapa minit. Sekarang hampir semua ubat gigi mengandungi fluorida, jadi rawatan ini menjadi lebih praktikal

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!