Kesihatan

5 Pergerakan Sukan untuk Mengecilkan Lengan, Ingin Mencuba?

Pergerakan senaman untuk mengecilkan lengan dapat dilakukan dengan mudah secara bebas di rumah, anda tahu! Perlu diingat, bahagian belakang lengan atau trisep adalah kawasan yang paling banyak menyimpan lemak.

Senaman diketahui dapat membantu meningkatkan degupan jantung, menguatkan lengan, dan mengurangkan lemak badan.

Nah, untuk mengetahui pergerakan senaman yang betul untuk mengecilkan lengan, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Manfaat Telur Asin untuk Kesihatan dan Cara Mudah Membuatnya di Rumah

Apakah pergerakan sukan untuk mengecilkan lengan?

Dilaporkan Garis Kesihatan, menggabungkan kardio, latihan kekuatan, dan diet yang sihat adalah kaedah terbaik untuk mengurangkan lemak badan. Beberapa gerakan senaman untuk mengurangkan lengan yang dapat diikuti termasuk:

Lengan slaid

Lengan slaid boleh dilakukan untuk mengaktifkan trisep. Latihan ini diketahui dapat meningkatkan keseimbangan, kestabilan, dan keselarasan badan secara keseluruhan.

Baiklah, peralatan yang diperlukan ialah gelangsar, pinggan kertas, atau dua tuala kecil. Untuk melakukan ini, berlutut dengan tangan anda di kedua gelangsar dan letakkan tikar di bawah lutut agar lebih selesa di lantai yang keras.

Libatkan inti dengan menarik pusar ke arah tulang belakang dan mengetatkan abs. Pastikan tulang belakang anda lurus dan inti anda diikat, perlahan-lahan geserkan lengan anda di hadapan dada.

Tarik lengan ke dalam atau ke arah lutut dan kembali ke posisi awal tanpa membengkokkan siku. Berhati-hatilah untuk tidak melengkung punggung semasa menarik tangan ke dalam. Semasa melakukan pergerakan, pastikan untuk fokus menjaga inti anda tetap aktif dan punggung anda lurus.

Balingan bola

Pergerakan plyometric seperti membanting bola biasanya akan melelahkan lengan dan menambahkan sedikit kardio. Biasanya, peralatan yang diperlukan adalah bola ubat atau bola slam.

Langkah pertama yang boleh dilakukan adalah berdiri dengan kaki selebar pinggul dan pegang bola ke dada. Angkat bola ke atas dan sedikit di belakang kepala anda, tekuk lutut dan lemparkan bola ke tanah sekeras yang anda boleh.

Tangkap bola semasa melambung dan angkat di atas kepala anda dan ulangi langkah yang dijelaskan sebelumnya. Pastikan tulang belakang tetap lurus untuk mengangkat badan ke belakang.

Lingkaran lengan

Pergerakan senaman lain untuk mengurangkan lengan adalah bulatan lengan atau bulatan lengan. Latihan yang satu ini bertujuan untuk menegangkan dan membentuk lengan yang mempunyai otot yang longgar.

Untuk menambah berat badan, anda boleh memegang dua botol air 600 ml di setiap lengan sambil melakukan gerakan bulat.

Pertama, anda mesti berdiri dengan kaki selebar bahu dan lengan anda lurus ke sisi anda atau dinaikkan ke ketinggian bahu. Kemudian, lakukan 50 gerakan bulat kecil dengan tangan anda berpusing dan kemudian 50 bulatan terbalik kecil.

Pergerakan lengan ke belakang dan ke depan dapat membina semua otot lengan, termasuk trisep, bisep, bahu, dan otot belakang. Lakukan senaman ini secara berkala dan seimbangkan dengan diet yang sihat untuk membantu membuang lemak berlebihan dalam badan.

Kenaikan lateral lengan tunggal

Kenaikan lateral lengan tunggal adalah senaman penekanan lengan yang kuat yang dapat membantu anda menurunkan lemak dengan cepat. Pergerakan senaman untuk mengecilkan lengan ini juga berkesan dalam menguatkan otot inti.

Langkah pertama yang dapat dilakukan adalah dengan memulakan posisi push-up dengan lutut dan tangan anda diletakkan tepat di bawah bahu anda. Untuk menambah beban, anda boleh memegang botol air 600 ml atau berat yang serupa di tangan kiri anda.

Selepas itu, angkat badan anda sehingga lengan kanan anda benar-benar lurus dan lengan kiri anda dinaikkan selari dengan lantai. Pastikan perut anda aktif dan batang tubuh anda tetap stabil, kemudian perlahan-lahan turunkan badan anda ke posisi awal. Ulangi latihan ini dengan memindahkan berat badan ke lengan kanan.

Lengan dan kaki yang bertentangan

Mengangkat lengan dan kaki yang bertentangan adalah latihan untuk menguatkan otot dan meregangkan punggung. Bukan hanya itu, latihan ini juga berguna dalam meningkatkan keseimbangan dan menyempurnakan postur tubuh.

Langkah pertama adalah turun ke atas dan meletakkan lutut anda tepat di bawah pinggul anda, kemudian telapak tangan anda di bawah bahu anda. Seterusnya, angkat lengan kanan ke hadapan dan panjangkan kaki kiri ke belakang pada masa yang sama.

Buat ketegangan di punggung dengan meregangkan kaki dan menahan kedudukan selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi awal. Ulangi sama dengan lengan kiri dan kaki kanan anda dengan 15 hingga 20 pengulangan di kedua-dua belah pihak.

Baca juga: Penyebab Kencing Kerap di Malam Hari: Keadaan Perubatan untuk Gaya Hidup

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!